Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#51  2011-06-03 14:19:28

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Re: Raid 1 - mdadm na działającym systemie

Na pewno coś jest z initrd, bo nie ma sterowników do dysku/filesystemu. Weź jeszcze raz livecd, zrób chroot na md0 i wykonaj:

Kod:

aptitude update
aptitude clean
aptitude reinstall linux-image-2.6.32-5-686

#52  2011-06-06 08:53:04

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

To samo ... może coś źle robię :/

Kod:

Loading please wait...
Gave up waiting for root device. Common problems:
- Boot args (cat /proc/cmdline)
    -Check rootdelay= (did the system wait long enaugh?)
    -Check root= (did the system wait for the right device?)
-Missing modules (cat /proc/modules; ls /dev)
ALERT! /dev/disk/by-uuid/1e... does not exist.
Dropping to a shell!

BusyBox v1.17.1 (Debian 1:1.17.1-8) built-in shell (ash)
Enter  'help' for a list of built-in commands.

/bin/sh: can't access tty; job control turned off 
(initramfs)

Ostatnio edytowany przez bonus (2011-06-06 09:33:54)

#53  2011-06-07 15:23:04

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Już nie wiem jak Ci pomóc.. :-(

Postaw system od nowa, ale raid tylko na sda1 i sdb1!!!, reszty nie ruszaj potem podmontujesz macierz pod /home.

#54  2011-06-09 08:49:21

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Już wcześniej poruszałem to ...  ale może warto jest postawić system na osobnych dyskach ... mam podpięte w tej chwili 2 x 40GB ATA (tutaj zrobiłbym pierwszy raid z dysków - md0) zabezpieczę się w ten sposób na wypadek awarii kontrolera sata na pci ... całe home zostawię na raid 1 z 2x1TB SATA podpiętych pod wspomniany kontroler. Czy da się jakoś przenieść (skopiować) całą konfigurację systemu na nową partycję / dysk. Jak / Jakie dane przekopiować i jak / jakie nadpisać gdy zainstaluję nowy system?  Rozumiem, że w ogóle nie mam tworzyć partycji /home podczas instalacji. Folder oraz podmontowanie wykonam potem ?

#55  2011-06-09 09:07:04

hello_world - Członek DUG

hello_world
Członek DUG
Serwis

Ostatnio wyszedł art na http://howtoforge.pl o stawianiu raid na działającym systemie.
Sprawdzałem na wirtualce i wszelkie koncepcje z usuwaniem dysku są prawidłlowo wykonane.
Może pomoże

#56  2011-06-09 17:25:37

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Jak postawisz, twój wybór...

Kopiowanie systemu:
1. Chrootujesz się na stary system i wykonujesz:

Kod:

# dpkg --get-selections > lista_pakietów

2. Kopiujesz w bezpieczne miejsce ten plik i cały katalog /etc
3. Stawiasz minimalny system
4. W tym systemie (nowym) wykonujesz:

Kod:

# dselect update
# dpkg --set-selections < lista_pakietów
# dselect install

5. Kopiujesz z zachowanego /etc, te konfigi, jakie potrzebujesz.

#57  2011-06-12 23:03:51

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Dobra czy macie jakieś sznurki do tutka z konfiguracji raid1 podczas instalacji debiana jakos w wizardzie nie mogę się tego odnaleźć. Mam najpierw utworzyć identyczne partycje na dyskach ata u mnie hdc i hdd ? I co dalej ? Chcę utworzyć md0 dla hdc i hdd podczas intalacji, a potem podmontować stary home zwiększyć jego rozmiar do całej pojemności dysków sda i sdb oraz stworzyć znich ponownie raid1.

#58  2011-06-13 04:12:57

Jacekalex - Podobno człowiek...;)

Jacekalex
Podobno człowiek...;)

To może ja tu trochę pospamuję :)

Stawiałem kiedyś w robocie, dość dawno temu, soft. Raid10 na Ubuntu (4 dyski po 1,5 GB) bez LVM.
Najbardziej pomocny były te tutki:
http://en.gentoo-wiki.com/wiki/RAID/Software
http://www.howtoforge.com/install-ubuntu-with-software-raid-10
Jako tablicy partycji użyłem GPT.
Działa do dzisiaj (ponad rok), awarii brak, kłopotów brak.

Tylko wszystkie moduły RAID wbudowane na sztywno w kernel, a tam akurat cały system operacyjny jest na osobnym dysku 40GB, na RAID są tylko dane.

Pozdrawiam
;-)

Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-06-13 04:17:00)

W demokracji każdy naród ma taką władzę, na jaką zasługuje ;)
Si vis pacem  para bellum  ;)       |       Pozdrawiam :)

#59  2011-06-13 09:40:17

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Chciałem zrobić wg. tego http://tuwxyz.tk/?p=77 te nowe dyski po 40GB potem jakoś podmontować /home. Podczas partycjonowania hdd wywala coś takiego:

Kod:

... setting console mode to unicode (UTF-8)

i potem zaraz przełącza się na język angielski ponownie ładuje się menadżer partycji, ale jego uruchomienie zatrzymuje się na 54%. Sprawdzę dyski ata i odepnę te sata podpięte pod kontroler pci, ale może macie jakiś pomysł lub domysł ;) dlaczego coś takiego się dzieje ?
Chcę te nowe dyski 2 x 40GB sformatować tak:
Partycja podstawowa hdc1 i hdd1 39GB dla / -> md0
Partycja podstawowa hdc2 i hdd2 1.1GB tutaj bez raid by potem mi wstał na jednym dysku bez problemu.
Potem chcę konfig debka przekopiować ze starych dysków zgodnie z zaleceniami andreq. Stworzyć z dysków 2 x 1TB macież raid1 -> md1 z zachowaniem danych jakie się tam znajdują. Jakieś kroczki, podpowiedzi bym nie popełnił błędu ?

Ostatnio edytowany przez bonus (2011-06-13 09:42:00)

#60  2011-06-15 16:47:33

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

Całą zawartość starej macierzy oprócz /home skopiowałem na osobny dysk. Następie zainstalowałem nowy system. I zrobiłem to co napisał andreq odnośnie przywrócenia zainstalowanych pakietów z uszkodzonego systemu. Coś mi jednak wywaliło ... co do usunięcia plików *.deb odpowiedziałem nie ... Jak sprawdzić czy instalacja pakietów przebiegła poprawnie ... Podczas instalacji systemu utworzyłem usera a teraz mam podmontować macierz z /home. Jak przywrócić użytkowników systemu ze starego systemu oraz użytkowników bazy tdbsam ?

#61  2011-06-15 19:12:38

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Generalnie za użytkowników odpowiadają pliki /etc/passwd i /etc/shadow, a za grupy /etc/group, baza samby jest w /etc/samba/passdb.tbd (jak dobrze pamiętam)

Szkoda, że nie napisałeś co Ci wywaliło ;-) - mniemam, że usuwane były stare pakiety...

#62  2011-06-16 08:19:12

bonus - Użytkownik

bonus
Użytkownik

No ale przecież nie mogę chyba po prostu nadpisać tych plików i tyle? Podobnie z plikiem bazy samby, podczas tworzenia użytkowników weryfikowane jest istnienie użytkownika systemowego o tej nazwie, jakby tylko na podstawie passwd to bangla. W logach nie będzie wyników operacji jakie wykonałem za pomocą dselect'a? W jaki sposób zatem należy przywracać system aby zachowane były wszystkie ustawienia systemu - tak na przyszłość ? Chyba jednak wszystko od nowa będę robił ... jeżeli chodzi o instalacje i konfiguracje tych pakietów, bynajmniej odświeżę wiedzę na ten temat. Mam jeszcze pytanie na md1 (chyba sda6 z sdb6) jest przechowywane stare /home z systemem plików ext3. Po pierwsze jak poprawnie podmontować? Po drugie jak zdegradować macierz na wyłączonym z raidu dysku założyć system plików ext4 z księgowaniem następnie przenieść dane z dysku, który nie został wyłączony z macierzy na ten z nowym systemem plików. Potem utworzyć macierz z ext4, tak by zsynchronizował dyski wg. tej partycji z nowym systemem plików.

Stopka forum