Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
witam
mam pytanie, jak z wsparciem grafiki przez przejęcie komputera zdalnie?
Jeżeli przejmę Windowsa poprzez np rdp wiadomo, że nie wykorzystam jego możliwości graficznych, w sensie karta nie uruchamia wszystkich trybów np nie da się uruchomić gry wykorzystującej grafike (gra to głupi przykład ale chciałem to zobrazować).
Czy istnieje jakaś możliwość przejęcia zdalnego Linuxa, z wykorzystaniem pełnym jego grafiki? OpenGL itp?
Ja do tego celu lokalnie używam... xservera ;) Na klienckim laptopie odpalam polecenie
xhost +
i serwer w trybie nasłuchu(opcja nolisten), na serwerze robię taki motyw
export DISPLAY=ip.klienta:0
i odpalam mplayera z filmem.
Precyzyjniej odpowiadając na pytanie: szkopuł leży w możliwościach klienta. Nie licz jednak na przekazywanie grafiki 3d, do OpenGLa potrzeba DRI, a już sama nazwa mówi o bezpośrednim renderowaniu ;).
Całkowicie sprawdza się za to uruchamianie programów takich jak openoffice, nautilus, słowem tych, które wyświetlają za pomocą xservera, mimo wszystko trzeba się liczyć z ograniczeniami jakie narzuca łącze. Oglądanie w ten sposób filmów oczywiście mija się z celem (dla rozdzielczości 640x480 trzeba przesłać 901kb danych na jedną klatkę, których przeważnie masz 25/sek).
To tyle jeśli chodzi o moje doświadczenia.
dziękuję
Strony: 1