Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie mam pewien problem.. na 1 dysku miałem 2 systemy tylko każdy na innej partycji, przy uruchomieniu kompa miałem do wyboru Debian albo windows ale musiałem jeszcze raz zainstalować i po nowej instalacji Windowsa tylko on mi się uruchamia już nie mam do wyboru Debianka albo wingroze . Ja zainstalować ponownie grub... szukam porady dla typowego laika czyli prosił bym krok po korku z góry dziękuje za wszelką pomoc
Niestety nie udało mi się tego robić wybaczcie ale jestem laikiem i zapewne to jest przyczyną tego :(
Poczytaj jeszcze to:
http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?t=1052&st … mp;highlight=
nic mi ten link czadman nie dał bo nie mam woodego ok trudno dam sobie spokój bo nic nie umiem :-( sorki wszyscy za zawracanie głowy wam
mam suse live ale pytanie jak to zrobić w tym suse czadman jak wiesz to napisz mi :) z góry dziękuje
Polecam paczkę dfsbuild. Można łatwo zmontować sobie Debiana live z oprogramowaniem jakiego nam konkretnie potrzeba. Poza tym może hulać pod różnymi architekturami. Np. można zrobić płytkę rotunkową dla i386 i amd64. Fajna sprawa.
czadman dziękuje za dobry link tylko ja mam suse 9.2 i on jest jakiś nie tegens wkładam płyte bootuje są dwie opcje suse live i druga suse safemode daje mu tą 1 w celu zainstalowania i sam wszystko robi nawet nie prosi o hasło dla roota i.t.p po zainstalowaniu uruchamia się kde i wszystko trybi a gdzie tam jest rescue system to nie wiem .... i kolejna bariera:/
Po odpaleniu suse live wejdź na konsolę, przeloguj się na roota wydaj komendę "fdisk -l", zidentyfikuj, na której partycji jest debian (załóżmy, że na /dev/hda2)
odpalasz polecenie grub w konsoli, otwiera sie grubshell i w nim wydajesz komendy
root (hd0,1)
setup (hd0)
hd0 oznacza mbr pierwszego dyku
hd0,1 oznacza partycję /dev/hda2, hda1 = (hd0,0) ; hda3 = (hd0,2)
dla hdb będzie hdb1=(hd1,0), hdb2=(hd1,1)
itd