Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Ostatnio instalowałem hamachi na debianie lenny i chodziło to dobrze lecz w squeeze są nowsze pakiety i soft z
http://files.hamachi.cc/linux/ jest z 2007/2008 , czyżby przestali wspierać wersje na linuksa ?
Dostaje coś takiego :
hamachi hamachi: error while loading shared libraries: libcrypto.so.0.9.7: cannot open shared object file: No such file or directory
Ostatnio edytowany przez xomrk (2011-05-23 20:57:57)
Masz /usr/lib/libcrypto.so ? Spróbuj zrobić symlink od 0.9.7
Ok a czy jest coś innego niż hamachi dostępne na pingwinka?
Wątpię. Pokombinuj bo na pewno działa.
Ostatnio tego używałem pod Archem i jak będę mieć chwilę czasu to i pod Squeeze rzucę okiem.
Już dwie próby zrobiłem
jedna odpalone hamachi normalnie w konsoli
hamachi list * [bolo_debian] 5.32.243.184
Powinno być dobrze ale nie jest , byłem nieosiągalny nie dało się nawiązać ze mną kontaktu.
Potem zrobiłem przez hamachi-gui i niestety też kolega mówi że mnie nie widzi mam postawiony nawet apache2 i kolega nie był w stanie wyświetlić nic ode mnie.
Ostatnio edytowany przez xomrk (2011-05-26 16:15:06)
Robiłem według poradnika i nadal koledze pisze że jestem nieosiągalny.
Czy są jakieś inne programy które umożliwią mi podłączenie się do kompa który nie ma zewnętrznego ip?
Nie masz portów zablokowanych?
Może router blokuje? Musisz w nim chyba ustawić przekierowanie portu.
Starting Nmap 5.00 ( http://nmap.org ) at 2011-06-02 21:46 CEST Warning: Hostname localhost resolves to 2 IPs. Using 127.0.0.1. Interesting ports on localhost (127.0.0.1): Not shown: 996 closed ports PORT STATE SERVICE 25/tcp open smtp 80/tcp open http 6000/tcp open X11 9091/tcp open unknown
Nie posiadam żadnego routera.
na 127.0.0.1 to se możesz próbować :P zobacz jaki masz adres na eth0 czy skąd tam masz net
w ogóle od kogo kupujesz internet? być może będziesz musiał zapytać swojego prowajdera o możliwość przekierowania portu
hamachi dobrze działa pod xp więc to nie wina neta.
Ostatnio edytowany przez xomrk (2011-06-03 08:37:11)
xomrk napisał(-a):
Czy są jakieś inne programy które umożliwią mi podłączenie się do kompa który nie ma zewnętrznego ip?
Nie wiem co chcesz osiągnąć przez hamachi: pograć z kimś czy podłączyć się przez pulpit zdalny - jeżeli to drugie to spróbuj:
teamviewer
a jeżeli chcesz grać to google podpowiedziało mi takie alternatywy dla hamachi (nie testowałem! - musisz poczytać czy CI się przyda)
1. natnix
2. wippien
3. tinc
Ostatnio edytowany przez Paad (2011-06-03 09:22:43)
Zobacz też socialvpn
Uzywałem i byłem zadowolony
hello_world napisał(-a):
Zobacz też socialvpn
Uzywałem i byłem zadowolony
Wielkie dzięki, wszystko działa.
P.S
Zawsze musze zezwolić komuś do połączenia się z moja siecią ,czy da się jakoś ustawić aby każdy mógł bez zezwolenia.
Ostatnio edytowany przez xomrk (2011-06-07 12:21:17)
Plik /opt/socialvpn/social.conf i inne .conf to są pliczki które są tak naprawdę plikami xmlowymi. Jak otworzysz to łatwo się domyślisz, chyba kilka lini tam jest. Zmieniasz chyba z false na true. Siebie też tam możesz wpisać na stałe więc nie musisz sie logować przy wączaniu.