Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam
Podpiąłem Windowsa 7 pod sambę 3.5 (squeeze) i chciałem zmienić hasło użytkownikowi (tak jak w win xp czyli ctr+alt+delete i zmiana hasła) robię tak samo w windows 7 i pokazuje mi się komunikat "odmowa dostępu". Macie jakiś pomysł jak obejść ten problem
Pozdrawiam :)
Jeśli dobrze zrozumiałem chcesz to hasło zmienić na linuksie podłączając się do niego z win7.
W takiej sytuacji potrzebne ci ssh. Musisz najpierw skonfigurować i odblokować je na firewallu na linuksie,
a od strony win7 możesz użyć putty lub czegoś podobnego.
Twój ctr+alt+delete zmieni hasło konta lokalnego windows, co do możliwości zmiany hasła na linux'ie z poziomu winka mówimy już o pracy w domenie z dc na linux'ie. Chyba, że osobno przez ssh lub lokalnie na maszynie z linux'em. Co do komunikatu "odmowa dostępu" zapewne do konta windowsowego dodano atrybut, użytkownik nie może zmieniać hasła. A może pracujesz w domenie, gdzie jak wspomniałem kontrolerem domeny jest linuch?
Ostatnio edytowany przez bonus (2011-05-19 19:25:51)
szczegóły, szczegóły... więcej szczegółów :)
Właśnie, że przy zmianie przez ctr+alt+delete nie idzie zmienić hasła, a na tym mi zależy. Jakie szczegóły jeszcze potrzebujecie??
@allmark
Jakie znaczenie miałby system scentralizowany gdyby ktoś z koncówki mógł sobie zmienić hasło?
Jakoś mi się to wyklucza.
Hasło dostępowe do domeny możesz sobie zmienić tylko na linuksie. Natomiast lokalne hasło użytkownika windows to oczywiście ctrl+alt+delete i zamiast domeny wpisujesz nazwę twojego komputera\usera
Rozumiem o co Tobie chodzi, ale u nas w firmie zawsze tak było, że użytkownik może sobie sam zmienić hasło. Bez problemowo działało to w win xp a z 7 już niestety nie.
Strony: 1