Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam na komputerze na jednym z dysków Windows XP, wczoraj postanowiłem na drugim dysku zainstalować Debian 6. Zainstalowałem i tutaj pojawił się problem. Podczas instalacji GRUB prawdopodobnie zaisntalował się na dysku z XP, a debian na tym co miał. Gdy włączam komputer, na liście widnieje Debian, a Win XP już nie (Lecz nadal jest zainstalowany). Po odłączeniu dysku z Debianem, próbuję odpalić XP i pokazuje się błąd GRUB'a. Jak to naprawić??
W sumie to samo: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18671. Próbowałeś?
Jeszcze zależy co masz na myśli pisząc „naprawić”. ;) Czyli co konkretnie chcesz osiągnąć?
Chcę aby WIndows XP się pokazywał na liście w GRUB
Proggressiver: No to popatrz do tamtego wątku — os-prober i polecenie update-grub. Podejrzewam, że GRUB2 jest na tyle sprytny aby automatycznie poradzić sobie z Windowsem znajdującym się na innym dysku… Czy jest tak faktycznie, zaraz się pewnie okaże. :)
kiedyś za grub 1 miałem tak
title Windows 7
root (hd0,0)
makeactive
savedefault
chainloader +1
ale to był debian lenny. Windows zainstalowany na pierwszych 2 partycjach . dysk pierwszy
djjanek: Ty piszesz o sytuacji kiedy Windows jest na innym dysku czy po prostu u Ciebie nie działało nawet jak był na tym samym? Z tego co widzę na forum, to u innych raczej os-prober działa. :) Sam nie sprawdzałem, bo nadal nie trawię GRUB-a 2. :P Chyba już mi tak zostanie…
Samo usunięcie Gruba nic nie da. Wpisy Gruba i tak zostaną Trza naprawić mbr dysku z windowsem przy pomocy trubu odzyskiwania systemu Windows. Jak zainstalujesz I potem jak Arn mówi użyj os-probera ;)
W ogóle zostań przy Grubie 2 on jest już bardzo ok.
marg1 napisał(-a):
Trza naprawić mbr dysku z windowsem przy pomocy trubu odzyskiwania systemu Windows.
Po co? Jak tak zrobi, to wywali GRUB-a z mbr i tylko Windows będzie się bootował. Wystarczy dodać Windowsa do GRUB-a, którego już ma.
Ale ma 2 dyski a Grub powinien być na dysku z Linuxem i wtedy jak odepnie dysk z windowsem na przykład, to Linux się normalnie zabootuje. Jeżeli najpierw zainstalował se gruba na dysku z windowsem, to samo jego usunięcie stamtąd nic nie da, bo jego wpisy i tak pozostaną. Dlatego, jeśli się chce całkowicie pozbyć gruba z dysku z windowsem, to musi naprawić mbr - bo zrozumiałem, że ma 2 dyski, a nie dwie partycje? ;)
Ale jeśli chodzi tylko o dodanie do listy windowsa, a nie o przeniesienia gruba na inny dysk, to wystarczy os-prober ;)
Sorry, za zamieszanie :D
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-05-19 11:42:18)
marg1 napisał(-a):
Ale ma 2 dyski a Grub powinien być na dysku z Linuxem
Dlaczego? GRUB ma być w mbr dysku, z którego bootowanie ustawione jest w biosie. To co znajduje się w mbr drugiego dysku w takiej sytuacji nie ma znaczenia.
Sytuacja z tego co zrozumiałem wygląda tak:
• dysk sda zawiera Windowsa oraz GRUB-a w mbr
• dysk sdb zawiera Debiana
• wpis w mbr dysku sda wskazuje na partycję zawierającą katalog /grub (lub /boot/grub) na dysku sdb
Wszystko OK, wystarczy dodać Windowsa do GRUB-a.
=================
marg1 napisał(-a):
to samo jego usunięcie stamtąd nic nie da, bo jego wpisy i tak pozostaną.
Chyba mieszasz dwie rzeczy — część GRUB-a znajdującą się w mbr/vbr oraz lokalizację katalogu /grub (lub /boot/grub).
=================
marg1 napisał(-a):
Ale jeśli chodzi tylko o dodanie do listy windowsa, a nie o przeniesienia gruba na inny dysk, to wystarczy os-prober ;)
Proggressiver napisał(-a):
Chcę aby WIndows XP się pokazywał na liście w GRUB
Wiadomo, o co chodzi. Chodzi o to, aby ta część gruba co jest w mbr/vbr była na dysku z linuxem, bo tak jest prawidłowo i nie rodzi to komplikacji w przypadku odłączenia któregoś dysku, bo i tyle, po co tyle gadki ;)
marg1 napisał(-a):
Chodzi o to, aby ta część gruba co jest w mbr/vbr była na dysku z linuxem, bo tak jest prawidłowo
A jak jest na dysku zawierającym Windowsa to jest nieprawidłowo? IMO nie ma znaczenia co jest na tym dysku.
marg1 napisał(-a):
i nie rodzi to komplikacji w przypadku odłączenia któregoś dysku
Rodzi natomiast inne komplikacje — jeżeli jest to kolejny dysk według kolejności bootowania w biosie (tak jak w tym przypadku), to nie ma znaczenia co tam w tym mbr jest, ponieważ te informacje i tak nie zostaną wzięte pod uwagę. Komp po prostu wystartuje w oparciu o mbr pierwszego dysku. Zawartość mbr drugiego dysku zostanie wzięta pod uwagę dopiero jeżeli drugi dysk stanie się pierwszym dyskiem (zmiana kolejności lub wypięcie pierwszego) lub jeżeli z pierwszego dysku nie da się wystartować (brak bootloadera w mbr oraz vbr partycji z flagą boot).
Postępując według Twojej metody normalnie po prostu uruchamiałby się Windows (z mbr pierwszego dysku), żeby uruchomić GRUB-a (a dzięki niemu Debiana) trzeba byłoby za każdym razem kombinować z kolejnością dysków w biosie. Jak dla mnie bez sensu… Po co sobie tak utrudniać? ;)
====================
Najbardziej uniwersalnie — w przypadku gdy Linux i Windows znajdują się na osobnych dyskach — byłoby tak:
• dysk z Linuxem ustawiony jako pierwszy w kolejności bootowania
• na nim GRUB w mbr, dzięki któremu można uruchomić oba systemy
• dysk z Windowsem ustawiony jako drugi w kolejności bootowania
• na nim windowsowy bootloader w mbr, uruchamiający tylko Windowsa
Jeżeli wypięty zostanie dysk z Windowsem, wpis w konfigu GRUB-a uruchamiający Windowsa po prostu przestanie działać — oczywiste. ;) Jeżeli wypięty zostanie dysk z Linuxem, automatycznie kontrolę przejmie windowsowy bootloader i uruchomi Windowsa.
Właśnie cały czas chodzi mi o to, co napisałeś pod kreską. Tak jest prawidłowo.!! ;)
marg1 napisał(-a):
Właśnie cały czas chodzi mi o to, co napisałeś pod kreską.
Ech, to pisz od razu o co Ci chodzi, bo w tym konkretnym przypadku takie rozwiązanie wymaga zmiany kolejności dysków. ;) Według tego co pisałeś wcześniej, do Debiana nie byłoby dostępu — jako pierwszy brany jest pod uwagę mbr dysku z Windowsem.
marg1 napisał(-a):
Tak jest prawidłowo.!! ;)
A jak jest na dysku zawierającym Windowsa to jest nieprawidłowo? O.o
Jest nieprawidłowo z powodów, które wyżej wymieniliśmy ;)
Ja żadnego nie wymieniałem i żadnego nie widzę. :P
Ja widzę...
To napisz jakieś.
marg1 - a co powiesz na gruba na karcie pamięci/"pendrajwie" ? Tak też będzie nieprawidłowo? Pokaż mi prikaz gdzie jest zaznaczone że twoja droga jest jedyną i słuszą :P
Doświadczenie moje wskazuje na to, że jak Grub jest gdzie indziej i Linuks jest gdzie indziej, to nigdy nie jest najlepiej. Tyle.
phi, nie mam nic więcej do dodania ;)
W pliku /boot/grub/grub.cfg dodaje się wpis:
menuentry "Microsoft Windows XP Home Edition (on /dev/sda1)" { insmod part_msdos insmod ntfs set root='(hd0,msdos1)' search --no-floppy --fs-uuid --set BE38859838854FF7 drivemap -s (hd0) ${root} chainloader +1 }
gdzie set odczytuje się poprzez wydanie komendy:
blkid /dev/sda1
gdzie /dev/sda1 to partycja z Windows XP
jezeli windows jest na drugim dysku i chce go uruchomić z grub1 musisz zrobić mapowanie dysków, 2 ustawić jako 1 , zaś pierwszy jako 2 . U mnie tak działało jeśli chodzi o grub1
GRUB1
title Windows XP map (hd0) (hd1) map (hd1) (hd0) root (hd1,0) makeactive savedefault chainloader +1
GRUB2
menuentry "Windows XP" { insmod part_msdos insmod ntfs set root='(hd1,1)' chainloader +1 }
Ostatnio edytowany przez Yampress (2011-05-23 15:17:46)