Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Piszę do Was poraz pierwszy. Chcę zainstalować Debiana i szukam o nim informacji. Interesują mnie: pakiet biurowy, multimedia, kompatybilność systemu z drukarkami HP oraz kartą graficzną Ati 9200.
Od razu dodam, że jestem teraz na Fedorze3, a wcześniej bylem na Suse9.3.
Instalacja oprogramowania na tych dwóch systemach nie sprawiło mi dużo problemów. Czytając wypowiedzi i zapytanie użytkowników forum to nie jest żle z Debianem, jeżeli chodzio konfigurację.
Pozdrawiam.
Jezeli uzywales wczesniej innych dystro linuksa to mniej wiecej wiesz jakie sa programy , openoffice to pakiet biurowy. mplayer i xmms , xine to multimedia. Tu nie ma roznicy czy masz fedore czy debiana programy sa te same rozni sie sposob instalacji :)
Inny sposób instalacji?
Hmy, to nie standardowo rpm -xxx, czy tar -.....?
Pozdrawiam
powiedzialbym, ze w debianie jest latwiej :)
z tego co wiem (a ja sie malo znam)
to robisz
apt-get install program
i apt wyszukuje zaleznosci, instaluje program wraz ze wszystkimi potrzebnymi bibliotekami :)
wczesniej wpisz link do zrodla zeby apt wiedzial skad szarpac
apt-get update
apt-get install xxx
synaptic to odpowiednk apt z trybem graficznym
Czyli wychodzi na to że najlepszym narzędziem do instalacji to apt!
Jezeli masz staly dostep do netu to apt swietny jest pod kazdym wzgledem. Nie interesuja Cie zaleznosci, a repozytoria programow sa pokazne :)
pozdro