Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otóż, gdy załączam kompa z nowym kernelem, nie moge się zalogować. Wczytuje sie normalnie (graficznie) prośba o login i hasło, ale gdy proboje sie zalogować, ekran na moment robi się czarny, a potem powraca do tego samego okienka z prośbą o login i hasło. Gdy włączałem jeszcze raz, tym razem w konsoli, po zalogowaniu się wyswietlka sie komunikat:
no directory, loggin in with HOME=/
dodam, że mam partycje, którą montuje w /home, ustalałem to podczas instalacji.
Jak myślicie, co może być przyczyną tego błędu?
Moze na partycji z homem masz inny system plikow niz na glownej / i zapomniales go dodac na stale do kernala.
nie, wątpie żeby tak było, bo importowałem config z mojego aktualnego, powyłączałem niepotrzebne funkcje i dodalem kilka nowych. Więc to odpada:/ może trzeba gdzies ustawic, żeby kernel "wiedzial" gdzie jest home?
Zeby system widzial home decydujesz p ym w /etc/fstab w kernelu raczej nie ma do tego :)
zaloguj się ajko root (konsola), zapodaj polecenie
fdisk -l
i zobacz czy Twoja partycja /home jest widoczna
a nie powinno byc przypadkiem:
loggin in with HOME=/home/
zaloguj się ajko root (konsola), zapodaj polecenie
fdisk -l
i zobacz czy Twoja partycja /home jest widoczna
Przypuszczam, że jest, bo pokazało mie się to:
/dev/hdc6
. A linijka ze fstab wygląda tak:
/dev/hdc6 /home ext3 defaults 0 2
więc to sprawa czegoś innego. Aha - jak (jako normalny user) wpisuje startx, pojawia się masa wpisów, które nie mieszczą mi sie na ekranie, a następnie powraca z powrotem do konsoli. Napiszcie, który plik to log z uruchamiania Iksów, to zamieszcze go tutaj.
Co do posta MG_Peter - może i powinno tak być, jednak u mnie jest tak, jak napisałem.
Ktokolwiek pomoże?
Dałem, nie widziałem nawet hdc6, tylko inne. Jedno zwróciło moją uwagę:
/dev/hdc7 on / type ext3 (rw,errors = remount-ro). Czym to może być spowodowane?
A sprawdź czy nie jest któraś partycja zapchana na 100%.
df -h
U mnie jak się przypha /home/home1 na 100 % to dziwa zaczynają się dziać - ale to normalne
Sprawdx u siebie