Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam.
Mam problem z grubem - po restarcie przestał prawidłowo działać.
Gdy uruchamiam komputer pojawia mi się napis Grub loading ... po czym następuje restart i tak w kółko.
Super grub disk znajduje zarówno windows jak i linuxa. Plik grub.cfg znajduje się na hd(0,8).
Jak zmusić gruba do poprawnego działał (wcześniej działał OK, nic nie było zmieniane w konfiguracji).
Grub zainstalowany jest na oddzielnej partycji.
fdisk -l
/dev/sda1 * 1 7360 59119168+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 7361 14593 58098049+ f W95 Rozsz. (LBA) /dev/sda5 7361 10167 22547196 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 10168 11383 9765625 83 Linux /dev/sda7 11554 14593 24416256 83 Linux /dev/sda8 11505 11553 390144 83 Linux /dev/sda9 11383 11504 972800 82 Linux swap / Solaris
Flaga bootowania jest ustawiona na partycję NTFS.
Ustaw ją na partycję, na której jest grub.cfg, przy pomocy np LiveCD.
Np LiveCd Ubuntu - ustawisz w Gparted - flagi partycji.
Z ta flaga to chyba nie tak. U mnie ustawiona jest na partycje tam gdzie kiedyś było freebsd ( miałem 3 systemy w multiboocie) a wszystko działało i uruchamiało sie spod gruba.
Flaga jest konieczna dla bootloadera windowsa, spod gruba jest ignorowana, może być gdziekolwiek albo wcale
Ostatnio edytowany przez raven18 (2011-04-27 11:49:39)
paw4el napisał(-a):
Super grub disk znajduje zarówno windows jak i linuxa.
Zatem z jego pomocą uruchamiasz „normalnie” system? Jeśli tak, to spróbuj przeinstalować GRUB-a do mbr.
grubas jest zakręcony jak słoik na zimę. czemu wy ludzie nie używacie starego dobrego lilo?
ArnVaker napisał(-a):
Zatem z jego pomocą uruchamiasz „normalnie” system? Jeśli tak, to spróbuj przeinstalować GRUB-a do mbr.
Miałem gruba zainstalowanego w MBR ale podczas update systemu kasował mi partycje NTFS z windowsem, dlatego zainstalowałem go na oddzielnej partycji.
Kasował partycję czy może usuwał wpis do odpalenia Windowsa? Stawiam na to drugie, bo pierwsze wydaje mi się raczej niemożliwe. :) W każdym razie wróciłbym do opcji instalowania GRUB-a do mbr, problem tego usuwania zapewne łatwo da się rozwiązać.
Kasowało wszystkie dane + system plików.
Mógłbyś coś więcej na ten temat napisać? Miałeś może katalog /boot na partycji z Windowsem?
Miałem identyczny podział na partycje jak w pierwszym poście ( bez partycji sda8 ). Instalowałem Windows 7 bez żadnych problemów, następnie debiana w wersji wheezy, również bez najmniejszych problemów. Po restarcie grub widział zarówno Windows jak i linux, natomiast po aktualizacji systemu w grubie znajdował się już jedynie debian, partycja w Win32 była wyczyszczona bez systemu plików. Podobna systuacja powtórzyła się trzy razy, dlatego postanowiłem utworzyć dodatkową partycję na grub'a (wszystko działało bez żadnych problemów przez około 3 miesiące - wysypało się wczoraj)
Przestawiłeś tę flagę? W takim układzie jak tutaj ma to sens… W pierwszej kolejności sprawdzany jest mbr, jeżeli nie ma tam bootloadera sprawdzana jest partycja na której znajduje się flaga boot. Dodatkowo możesz przeinstalować GRUB-a na tę partycję którą mu wydzieliłeś oraz wyczyścić sekcję bootloadera w mbr. W kwestii tej znikającej partycji niestety nic nie przychodzi mi do głowy, nigdy nie spotkałem się z takim przypadkiem.
rychu napisał(-a):
grubas jest zakręcony jak słoik na zimę. czemu wy ludzie nie używacie starego dobrego lilo?
Grubas jest wypas... tylko "dwójeczka" to jakieś nie wiadomo co. Zdecydowanie bardziej wolę starego gruba
Jak ustawić te flagi poprawnie, bo flagi LBA nie mogę ustawić na sda8.
Chodziło o flagę boot (ta gwiazdka), a nie LBA.
Teraz wygląda to tak:
/dev/sda1 1 7360 59119168+ 7 HPFS/NTFS /dev/sda2 7361 14593 58098049+ 5 Rozszerzona /dev/sda5 7361 10167 22547196 7 HPFS/NTFS /dev/sda6 10168 11383 9765625 83 Linux /dev/sda7 11554 14593 24416256 83 Linux /dev/sda8 * 11505 11553 390144 83 Linux /dev/sda9 11383 11504 972800 82 Linux swap / Solaris
Grub nie wstaje.
/me napisał(-a):
Dodatkowo możesz przeinstalować GRUB-a na tę partycję którą mu wydzieliłeś oraz wyczyścić sekcję bootloadera w mbr.
Zrobiłeś to? Poza tym szczerze mówiąc nie wiem czy flaga boot na partycji logicznej w ogóle ma prawo działać. :)
Nie robiłem tych punktów.
Mógłbyś napisać w punktach jak wyczyścić MBR oraz przeinstalować gruba. Niechciałbym przez swoją niewiedzę uwalić całego dysku ;-)
Ty masz możliwość uruchomienia tego systemu czy nie?
Tak, mogę uruchomić zarówno debiana jak i windowsa ( za pomocą płyty Super grub disk )
Ostatnio edytowany przez paw4el (2011-05-01 10:44:45)
Skoro masz, to z poziomu uruchomionego systemu:
• wyczyszczenie sekcji bootloadera w mbr:
dd if=/dev/zero of=/dev/sda bs=446 count=1
• przeinstaowanie GRUB-a na tę partycję:
grub-install /dev/sda8
Po wydaniu polecenia:
grub-install /dev/sda8
mam taki komunikat:
/usr/sbin/grub-setup: warn: Attempting to install GRUB to a partitionless disk or to a partition. This is a BAD idea.. /usr/sbin/grub-setup: warn: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged.. /usr/sbin/grub-setup: error: will not proceed with blocklists.
Nie wstaje windows. Podczas uruchomienia mam komunikat:
Uruchomienie systemu windows nie powiodło się. Przyczyną może być ostatnia zmiana sprzętu lub oprogramowania. Aby rozwiązać ten problem: 1. Włóż dysk instalacyjny systemu windows i ponownie uruchom komputer 2. Wybierz ustawienia języka, a następnie kliknij przycisk Dalej. 3. Kliknij pozycję Napraw ten komputer Jeśli nie masz tego dysku, skontaktuj się z administratorem systemu lub producentem komputera, aby uzyskać pomoc. Stan: 0xC000000E Informacje: Nie można uruchomić pozycji rozruchu, ponieważ wymagane urządzenie jest niedostępne.
Ostatnio edytowany przez paw4el (2011-05-01 11:11:29)
Ponownie otrzymuję bład:
grub-setup: warn: Attempting to install GRUB to a partitionless disk or to a partition. This is a BAD idea.. grub-setup: warn: Embedding is not possible. GRUB can only be installed in this setup by using blocklists. However, blocklists are UNRELIABLE and their use is discouraged..
Instalacja nie przechodzi.
Windows już naprawiony.
Ostatnio edytowany przez paw4el (2011-05-01 11:25:14)
Windows? Chyba zgubiłem wątek. xD Znaczy działa już wszystko co miało działać czy nie?