Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Posiadam netbooka MSI Wind U130, którego klawiatura została standardowo zalana piwem. Szybka reakcja pozwoliła na uniknięcie jakichkolwiek uszkodzeń - dodatkowo folie ze ścieżkami w klawiaturze, są najprawdopodobniej laminowane.
Po kilkudniowym schnięciu klawiatury, chciałbym ją wyczyścić z pozostałego cukru, który nie paruje.
Przeszukałem kilkadziesiąt stron i zauważyłem powtarzające się schematy czyszczenia:
- izopropanol bądź inny alkohol (plotki głoszą, iż nie czyści on skutecznie cukru),
- woda destylowana (opcjonalnie płyn do mycia naczyń, który wspomaga czyszczenie).
W drugim przypadku - teoretycznie, nie powinen wystąpić żaden problem. Kilkunastogodzinne moczenie się, płukanie, moczenie (...) zakończone schnięciem w temperaturze pokojowej, powinno zadziałać. Słyszałem niestety też, iż w ten sposób mogę rozpocząć proces korodowania ścieżek.
Czy ktoś ma pewne doświadczenia z czyszczeniem w ten sposób klawiatury?
Ostatnio edytowany przez sigo (2011-04-27 16:52:29)
Użyj alkoholu izopropylowego. Powinnien pomóc.
Już 2 lata działa po piwie, nic się nie dzieje. Tylko wysuszyłem.
Szybka reakcja pozwoliła na uniknięcie jakichkolwiek uszkodzeń
Z 1,5 roku temu też miałem podobną sytuację z winem, dzieciak mi przewrócił kielich. Własnie tak zwana szbka reakcja pozbawiła mnie lapka. Gdybym zostawił i nie panikował tylko szybko wyłączyl to może mialbym go jeszcze,a tak podnisłem lapto,p stracił poziom i rozlało sie.
U mnie nawet izopropanol nic nie pomógł. poszedł na częśći na allegro.