Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (MEDIA_TUNER) selects MEDIA_TUNER_TEA5761 which has unmet direct dependencies (MEDIA_SUPPORT && VIDEO_MEDIA && I2C && EXPERIMENTAL) warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL)
Takie cuś mi wyświetla przy make xconfig, a następnie kompilacji wywala w którymś miejscu.
to
warning: (MEDIA_TUNER) selects MEDIA_TUNER_TEA5761 which has unmet direct dependencies (MEDIA_SUPPORT && VIDEO_MEDIA && I2C && EXPERIMENTAL)
pojawiło się po przejściu edytora na qt4
a to
warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL)
po włączeniu grupowania
z tego wszystkiego rozumiem że nie mam spełnionych zależności, wtf? czy zaznaczę EXPERIMENTAL czy nie, jest to samo ostrzeżenie, zresztą nie widzę powodu do zaznaczania tego, więc...
jeszcze z config*
CONFIG_SCHED_AUTOGROUP=y CONFIG_CGROUP_SCHED=y CONFIG_CGROUPS=y CONFIG_MEDIA_TUNER=m CONFIG_MEDIA_TUNER_TEA5761=m CONFIG_MEDIA_SUPPORT=m CONFIG_VIDEO_MEDIA=m CONFIG_I2C=y
Kernel jak w profilu
Ostatnio edytowany przez rychu (2011-04-24 00:02:13)
Jak to tylko ostrzeżenia i kompiluje się do końca to olać..
Olewam, ze dwa miesiące już, tylko pomyślałem że może w końcu nadeszła pora naprawienia tego, może rozwiązanie jest bardzo proste, i jedynie ja go nie widzę
amidala linux # make menuconfig scripts/kconfig/mconf Kconfig warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (ACPI_HOTPLUG_CPU) selects ACPI_CONTAINER which has unmet direct dependencies (ACPI && EXPERIMENTAL) *** End of the configuration. *** Execute 'make' to start the build or try 'make help'.
Też olewam. ;)
Tylko czytam ostrzeżenia ale w większości je olewam bo i tak dużo się z nimi nie zrobi bez sporego kombinowania... nie tylko dotyczy to kompilacji jądra ale również aplikacji użytkowych generujących kupę takowych ostrzeżeń, chyba przydatnych tylko rozwijającym aplikacje.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-04-23 21:58:21)
Heh :) myślałem że tylko ja mam takie 'problemy' :)
Jak ja bym czytał ostrzeżenia przy configure i make - przy pracy emerge, to bym zajęcia miał na resztę życia, z jedną aktualizacją.
Dziwnym trafem, pomimo ostrzeżeń 95% softu działa prawidłowo.
Dlatego, jeśli się coś nie sypie w działaniu, to do kompilacji się nie wtrącam ;)
A i w kernelu conieco ostrzeżeń widziałem.
Wesołych Świąt
;-)
warningi to normalka, nie ma się co w nie zagłębiać ;)
również wesołych świąt, szybkiego zająca, kwadratowego jajka i mokrych majtek wszystkim
PS: pozwoliłem sobie zmienić temat wątku ("warning!!!" --> "warningi przy kompilacji jajka")
Taki ostrzeżenia to chyba oznaczały brudny .config, ale głowy nie dam... Jeśli otwarcie i zapisane profilaktyczne np. w makexconfig nie pomoże to może [i zaznaczam że nie wiem co to robi, nigdy nie używałem, może być niebezpieczne]: make oldconfig (źródło: http://www.gentoo-wiki.info/HOWTO_Detailed_Kernel_Configuration)
Dzięki NICu ;) pomogło make oldconfig
# make oldconfig scripts/kconfig/conf --oldconfig Kconfig warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (ACPI_HOTPLUG_CPU) selects ACPI_CONTAINER which has unmet direct dependencies (ACPI && EXPERIMENTAL) warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (ACPI_HOTPLUG_CPU) selects ACPI_CONTAINER which has unmet direct dependencies (ACPI && EXPERIMENTAL) # # configuration written to .config #
# make menuconfig scripts/kconfig/mconf Kconfig warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (ACPI_HOTPLUG_CPU) selects ACPI_CONTAINER which has unmet direct dependencies (ACPI && EXPERIMENTAL) *** End of the configuration. *** Execute 'make' to start the build or try 'make help'.
# make oldconfig scripts/kconfig/conf --oldconfig Kconfig warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (ACPI_HOTPLUG_CPU) selects ACPI_CONTAINER which has unmet direct dependencies (ACPI && EXPERIMENTAL) warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (ACPI_HOTPLUG_CPU) selects ACPI_CONTAINER which has unmet direct dependencies (ACPI && EXPERIMENTAL) # # configuration written to .config #
Zresztą make oldconfig i tak używam zawsze przed wywołaniem make menuconfig przy zmianie wersji kernela.
A masz ustawiony tak:
CONFIG_ACPI=y
CONFIG_CGROUPS=y
CONFIG_EXPERIMENTAL=y
-------CONFIG_ACPI_HOTPLUG_CPU=y
-------CONFIG_SCHED_AUTOGROUP=y
Sprawdziłem w CONFIG_EXPERIMENTAL=y jest potrzebne, bo wymagają go elementy wymagane do tych opcji tu wymienionych.
Np.
Symbol: CGROUP_SCHED [=y]
Depends on: CGROUPS [=y] && EXPERIMENTAL [=y]
A przecie:
Symbol: SCHED_AUTOGROUP [=y]
Selects: EVENTFD [=y] && CGROUPS [=y] && CGROUP_SCHED [=y] && FAIR_GROUP_SCHED [=y]
Innymi słowy podejrzewam brudny .config gdzie na przykład wyparowały pewne wpisy, które są wymagane, ale tak się składa że spełnia je warstwa najbardziej podrzędna. Podejrzewam to:
QQQ wymaga:
AA
BB wymaga:
HH
KK
I wyparowało BB, ale by mamy wybrane HH, stąd zależność spełni się sama, ale brakuje spójności w systemie zależności. To tylko moja teoria :) To(czeń) tłumaczy wszystko. Także to że make oldconfig tego nie rusza, bo to ma bodaj kasować tylko nieistniejące wpisy, a nie zmieniać wybory użytkownika.
Nie mam EXPERIMENTAL i nie chcę mieć. :) Wybranie SCHED_AUTOGROUP (który nie wymaga EXPERIMENTAL) automatycznie wybiera CGROUP_SCHED (który teoretycznie EXPERIMENTAL wymaga). Wybiera CGROUP_SCHED, ale nie wybiera EXPERIMENTAL — stąd „niespełnione zależności”. Natomiast gdybym chciał sam zaznaczyć CGROUP_SCHED, to musiałbym najpierw zaznaczyć EXPERIMENTAL. Bez tego ta opcja w ogóle nie jest widoczna… no chyba, że jakaś inna pozycja „sprytnie” daną opcję wybierze, jak opisano powyżej. Wydaje mi się zatem, że tak to po prostu wygląda i nie jest to wina „brudnego konfiga”.
Zresztą mały test:
• utworzenie czystego konfiga: make allnoconfig
• wybranie wyłącznie SCHED_AUTOGROUP w make menuconfig
• zapisz → wyjdź
• make oldconfig:
scripts/kconfig/conf --oldconfig Kconfig warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) warning: (SCHED_AUTOGROUP) selects CGROUP_SCHED which has unmet direct dependencies (CGROUPS && EXPERIMENTAL) # # configuration written to .config #
;)
Sprawdziłem i jest tak jak mówiłem. Powinieneś zaznaczyć EXPERIMENTAL, wtedy ostrzeżenia znikną (sprawdziłem Twoją ścieżkę wypunktowaną, pierwszy raz tak jak napisałeś, a drugi dodając experimental - wtedy ostrzeżenia zniknęły). I to że nie chcesz to nie ma nic do rzeczy. Powinieneś zaznaczyć, bo korzystasz i tak z kodu eksperymentalnego. A tak w ogóle to ta opcja w jądrze nic nie zmienia, tylko uaktywnia eksperymentalne pozycje dając je do wyboru.
Poza tym to jest kosmetyczny błąd w kernelu, bo albo wszystko jest eksperymentalne, albo ktoś nie zdjął flagi eksperymentalnej z dojrzałego już kodu :) W każdym bądź razie musisz zaznaczyć, bo jak nie to Ci komputer wybuchnie :D
PS. Generalnie ostrzeżenia nie są ważne i zwykły użytkownik nie powinien na nie zwracać uwagi. Tu sytuacja jest nieco inna, bo robi się złudzenie że nie korzysta się z kodu eksperymentalnego, a jest zgoła inaczej. Lepiej zaznaczyć opcję. (dla siebie samego)
NIC napisał(-a):
Powinieneś zaznaczyć EXPERIMENTAL
Jak już pisałem — nie mam zamiaru tego robić. :) Skoro opcje wymagające pozycji zależnych od EXPERIMENTAL i tak same te pozycje wybierają — niezależnie od tego czy włączę EXPERIMENTAL czy nie — to i tak niczego to nie zmieni. Mnie te ostrzeżenia w niczym nie przeszkadzają.
NIC napisał(-a):
A tak w ogóle to ta opcja w jądrze nic nie zmienia, tylko uaktywnia eksperymentalne pozycje dając je do wyboru.
Wiem o tym, nie włączam jej właśnie dlatego, żeby nie musieć się dodatkowo przekopywać przez te eksperymentalne pozycje. Kiedyś się przekopywałem i jedyne co wydawało mi się z nich przydatne, to SENSORS_K8TEMP… który i tak pokazuje u mnie dosyć absurdalne wartości. ;)