Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
otóż,
dodawszy widżet kosz do pulpitu nie mogę wejść do niego, konfigurować i usuwać zawartość daje radę, jednak przy próbie wejścia dostaje to
nadmienię, iż niektóre pliki konfiguracyjne mogły zostać z KDE3, migrowałem ostatnio z lennego na squeeza ale katalog .kde przesunąłem...
Ostatnio edytowany przez urbinek (2011-04-20 18:59:32)
Co prawda jeszcze nie mam KDE, ale na dobry początek sugerowałbym stworzyć nowego użytkownika i zobaczyć, czy na nim występuje podobny błąd. Jeżeli nie, to problem jest gdzieś w Twojej konfiguracji. Jeśli tak, to problem może być w KDE albo np. w niepełnej aktualizacji czy czymś podobnym.
Z tego co mi wiadomo kosz znajduje się w ~/.local/share/Trash/
Mam tam
drwx------ 15 nic nic 4,0K 03-20 14:44 ../ drwx------ 3 nic nic 4,0K 04-06 17:33 files/ drwx------ 2 nic nic 4,0K 04-06 17:33 info/ -rw------- 1 nic nic 20 2010-09-05 metadata
Jeśli liczba elementów w "files" jest inna niż w "info" to opróżnij oba katalogi. W "metadata" mam:
[Cached] Size=29871
ale nie wygląda to na ważny plik. W każdym bądź razie tak wyglądać ma prawidłowa struktura katalogów obiektu zwanego koszem. Jeśli to jest w porządku, a powinno, bo to chyba środowiskoGraficznie-niezależny twór katalogowy, to problem może być w:
cat ~/.kde/share/config/trashrc
[Status] Empty=false
cat ~/.kde/share/config/ktrashrc
[/home/nic/.local/share/Trash] Days=7 LimitReachedAction=0 Percent=10 UseSizeLimit=false UseTimeLimit=false
Ot i jest ścieżka do kosza nawet (nie wiedziałem nawet). Tak to wygląda u mnie.
No to pogrzebałem w koszu :)
hmm, wszystko wygląda ok...
urbinek@haruko:~/.local/share/Trash$ ls -lR
.: razem 32 drwxr-xr-x 2 urbinek urbinek 12288 04-20 18:50 files drwxr-xr-x 2 urbinek urbinek 16384 04-20 18:50 info -rw------- 1 urbinek urbinek 16 04-20 18:50 metadata ./files: razem 0 ./info: razem 0
urbinek@haruko:~/.local/share/Trash$ cat metadata
[Cached] Size=0
urbinek@haruko:~/.local/share/Trash$ cat ~/.kde/share/config/trashrc
[Status] Empty=true
urbinek@haruko:~/.local/share/Trash$ cat ~/.kde/share/config/ktrashrc
[/home/urbinek/.local/share/Trash] Days=7 LimitReachedAction=0 Percent=10 UseSizeLimit=true UseTimeLimit=true [/mnt/multimedia/.Trash-1000] Days=7 LimitReachedAction=0 Percent=10 UseSizeLimit=true UseTimeLimit=true
urbinek@haruko:~/.local/share/Trash$ ls -lR /mnt/multimedia/.Trash-1000/
/mnt/multimedia/.Trash-1000/: razem 4 drwx------ 2 urbinek urbinek 48 04-20 18:50 files drwx------ 2 urbinek urbinek 48 04-20 18:50 info -rw------- 1 urbinek urbinek 16 04-20 18:50 metadata /mnt/multimedia/.Trash-1000/files: razem 0 /mnt/multimedia/.Trash-1000/info: razem 0
urbinek@haruko:~/.local/share/Trash$ cat /mnt/multimedia/.Trash-1000/metadata
[Cached] Size=0
później zrobię nowego usera ja wrócę z pracy..
Wygląda w porządku. Czas na plan C - zebranie logów:
1. Zamknij/zabij wszystkie instancje Dolphina, np.
killall dolphin
#lub
#pkill dolphin
2. Przechwyć logi z konsoli, może mówią coś o problemie
# dolphin --nofork trash:/
(ważne by nie istniała żadna instancja uruchomiona, bo wtedy program może się nie włączyć...)
Podstawa prawna: jak włączy się "dolphin --nofork nictrash:/", oczywiście taki protokół nie istnieje, więc w logach jest to napisane:
dolphin(7002): couldn't create slave: "Nie można utworzyć io-slave:
Program klauncher zwrócił komunikat: Nieznany protokół 'nictrash'.
Więc sądzę że coś mądrego w tych logach może się pojawić. Z pewnością ten protokół "trash:/" istnieje w Twoim systemie, tylko musi być coś uszkodzone.
Osobiście pamiętam że taki sam chyba błąd miałem gdy wpisy w katalogu struktury kosza "info" nie zgadzały się z zawartością "files"
urbinek@haruko:~$ psaux dolphin
urbinek 5521 0.0 0.0 4160 1136 pts/1 S+ 18:24 0:00 /bin/bash /home/urbinek/skrypty/psaux dolphin urbinek 5523 0.0 0.0 3316 776 pts/1 S+ 18:24 0:00 grep --color=auto dolphin
urbinek@haruko:~$ dolphin --nofork trash:/
Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QString,QString,QString) "/usr/bin/dolphin(5526)" Soprano: "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files" "/usr/bin/dolphin(5526)" Soprano: "QLocalSocket::connectToServer: Invalid name" "/usr/bin/dolphin(5526)" Soprano: "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files" "/usr/bin/dolphin(5526)" Soprano: "QLocalSocket::connectToServer: Invalid name" "/usr/bin/dolphin(5526)" Soprano: "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files" "/usr/bin/dolphin(5526)" Soprano: "QLocalSocket::connectToServer: Invalid name"
i zawartość kosza jest (usunąłem plik żeby zobaczyć)
jednak nienawidzę dolphina więc używam konquerora jako domyślnej przeglądarki plików
urbinek@haruko:~$ psaux konq
urbinek 5570 0.0 0.0 4160 1140 pts/1 S+ 18:28 0:00 /bin/bash /home/urbinek/skrypty/psaux konq urbinek 5572 0.0 0.0 3316 776 pts/1 S+ 18:28 0:00 grep --color=auto konq
urbinek@haruko:~$ konqueror trash:/
konqueror(5573)/kdecore (KLibrary) kde4Factory: The library "/usr/lib/kde4/konq_sidebar.so" does not offer a qt_plugin_instance function. konqueror(5573)/kdecore (KLibrary) kde4Factory: The library "/usr/lib/kde4/konq_shellcmdplugin.so" does not offer a qt_plugin_instance function. konqueror(5573)/kdecore (KLibrary) findLibraryInternal: plugins should not have a 'lib' prefix: "libkhtmlpart.so" konqueror(5573)/kdecore (KLibrary) findLibraryInternal: plugins should not have a 'lib' prefix: "libkhtmlpart.so"
i również otwiera sie normalnie kosz z zawartością
wiec sam protokół trash:/ działa i istnieje
tak dla testów wpisałem ten fałszywy protokół
urbinek@haruko:~$ konqueror urbitrash:/
konqueror(5617)/kdecore (KLibrary) findLibraryInternal: plugins should not have a 'lib' prefix: "libkhtmlpart.so" konqueror(5617)/kdecore (KLibrary) findLibraryInternal: plugins should not have a 'lib' prefix: "libkhtmlpart.so" konqueror(5617)/kdecore (KLibrary) kde4Factory: The library "/usr/lib/kde4/libkhtmlpart.so" does not offer a qt_plugin_instance function.
dostaje komunikat o niewspieranym protokole
urbinek@haruko:~$ dolphin --nofork urbitrash:/
Connecting to deprecated signal QDBusConnectionInterface::serviceOwnerChanged(QString,QString,QString) "/usr/bin/dolphin(5618)" Soprano: "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files" "/usr/bin/dolphin(5618)" Soprano: "QLocalSocket::connectToServer: Invalid name" "/usr/bin/dolphin(5618)" Soprano: "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files" "/usr/bin/dolphin(5618)" Soprano: "QLocalSocket::connectToServer: Invalid name" "/usr/bin/dolphin(5618)" Soprano: "org.freedesktop.DBus.Error.ServiceUnknown - The name org.kde.nepomuk.services.nepomukstorage was not provided by any .service files" "/usr/bin/dolphin(5618)" Soprano: "QLocalSocket::connectToServer: Invalid name" QPixmap::scaled: Pixmap is a null pixmap dolphin(5618): couldn't create slave: "Nie można utworzyć io-slave: Program klauncher zwrócił komunikat: Nieznany protokół 'urbitrash'.
uruchamia sie ale nic niema
Idea: prawdopodobnie coś w pliku a'la trash.desktop, czyli takim KDEowskim skrócie, jest coś namieszane.
Odnajdź plik share/kde4/services/plasma-applet-trash.desktop
(aplet kosza na pasku zadań)
upewnij się że masz taką zawartość (lub podobną)
[Desktop Entry] Name=Trashcan Type=Service Icon=user-trash X-KDE-ServiceTypes=Plasma/Applet X-KDE-Library=plasma_applet_trash X-KDE-PluginInfo-Author=Marco Martin X-KDE-PluginInfo-Email=martkive@gmail.com X-KDE-PluginInfo-Name=trash X-KDE-PluginInfo-Version=1.0 X-KDE-PluginInfo-Website=http://plasma.kde.org/ X-KDE-PluginInfo-Category=File System X-KDE-PluginInfo-Depends= X-KDE-PluginInfo-License=GPL X-KDE-PluginInfo-EnabledByDefault=true X-Plasma-Requires-KRun=true X-Plasma-Requires-FileDialog=Unused X-Plasma-Requires-LaunchApp=Required
Przykładowo:
X-KDE-Library=plasma_applet_trash
na
X-KDE-Library=Hplasma_applet_trash
i aplet powinien przestać działać
(Kosz na pulpicie)
Drugi podejrzany to: share/apps/kio_desktop/directory.trash
[Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Name=Trash Icon=user-trash-full EmptyIcon=user-trash Type=Link URL=trash:/ OnlyShowIn=KDE;
Inne pliki w których możesz pogmerać:
share/kde4/services/kcmtrash.desktop
share/kde4/services/trash.protocol
PS. Niedługo wszystkie przypadki wykluczymy :)
PS. 2. Błędnie podany protokół: urbinektrash:/ tak działa że uruchamia się i jest pusto :)
Ostatnio edytowany przez NIC (2011-04-21 20:33:28)
NIC napisał(-a):
Idea: prawdopodobnie coś w pliku a'la trash.desktop, czyli takim KDEowskim skrócie, jest coś namieszane.
Odnajdź plik share/kde4/services/plasma-applet-trash.desktop
tego pliku niema
urbinek@haruko:~$ ls .kde/share/kde4/services/
nsplugin.desktop
za to mam
urbinek@haruko:~$ find .kde/ -name "*trash*"
.kde/share/config/trashrc .kde/share/config/ktrashrc
urbinek@haruko:~$ cat .kde/share/config/ktrashrc
[/home/urbinek/.local/share/Trash] Days=7 LimitReachedAction=0 Percent=10 UseSizeLimit=true UseTimeLimit=true [/mnt/multimedia/.Trash-1000] Days=7 LimitReachedAction=0 Percent=10 UseSizeLimit=true UseTimeLimit=true
urbinek@haruko:~$ cat .kde/share/config/trashrc
[Status] Empty=false
tak w ogóle to nie mam *normalnego* pulpitu bo nie wiem gdzie to sie włącza... jeszcze
więc pewnie dlatego nie mam kio_desktop
P.S.
urbinek@haruko:~$ find . -name "*trash*" | grep -v png ./.kde/share/config/trashrc ./.kde/share/config/ktrashrc ./.local/share/Trash/info/Killing Floor.url.trashinfo ./.local/share/Trash/info/feh~.trashinfo ./.local/share/Trash/info/crystal_project_256x256.z
Ostatnio edytowany przez urbinek (2011-04-21 21:55:15)
Mój błąd. Pliki o których pisałem to chyba w /usr powinny być.
jmmm
pliki są identyczne (bełkot z tłumaczeniami wyciąłem)
root@haruko:/home/urbinek# cat /usr/share/kde4/services/plasma-applet-trash.desktop
[Desktop Entry] Name=Trashcan Type=Service Icon=user-trash X-KDE-ServiceTypes=Plasma/Applet X-KDE-Library=plasma_applet_trash X-KDE-PluginInfo-Author=Marco Martin X-KDE-PluginInfo-Email=martkive@gmail.com X-KDE-PluginInfo-Name=trash X-KDE-PluginInfo-Version=1.0 X-KDE-PluginInfo-Website=http://plasma.kde.org/ X-KDE-PluginInfo-Category=File System X-KDE-PluginInfo-Depends= X-KDE-PluginInfo-License=GPL X-KDE-PluginInfo-EnabledByDefault=true X-Plasma-Requires-KRun=true X-Plasma-Requires-FileDialog=Unused X-Plasma-Requires-LaunchApp=Required
root@haruko:/home/urbinek# cat /usr/share/kde4/apps/kio_desktop/directory.trash
[Desktop Entry] Encoding=UTF-8 Name=Trash Icon=user-trash-full EmptyIcon=user-trash Type=Link URL=trash:/ OnlyShowIn=KDE;
zmieniłem to co chciałes ale ciężko mi powiedzieć czy niedziała bo on przecież nie działa i tutaj mamy problem ;)
Sprawdź czy masz te pliki: [/usr]
lib/kde4/kio_trash.so
lib/kde4/kcm_trash.so
lib/kde4/plasma_applet_trash.so
bin/ktrash # a cóż to za czort? ktrash --help i mamy kolejną wskazówkę:
# Uwaga: aby przenieść pliki do kosza, nie używaj ktrash, ale polecenia "kioclient move 'url' trash:/"
Skoro masz błąd od KIOexec to tu może coś się pojawić:
(powinno otworzyć Twój menadżer plików na Koszu)
kioclient exec trash:/
PS. I tak odkryliśmy że w KDE są także narzędzia z lini poleceń jak ktrash (co dziwi patrząc po nazwie, wydawałoby się zwykła aplikacja jakich wie w KDE, a tu... konsolowa...) oraz dość ciekawe narzędzie kioclient
PS 2. Z tego co patrzyłem to zmiany w tych apletach wymagają usunięcia i utworzenia go jeszcze raz oraz czynnika X, bo czasem owa metoda nie działa, ale po kilku machnięciach aplet w końcu się odświeży :) Ale daruj sobie na razie zabawy z tym, bo to w zasadzie nic nie da nam.
to od razu wszystkie pliki przeskanuję
root@haruko:/home/urbinek# find / -name "*trash*" | grep -v png
/home/urbinek/.kde/share/config/trashrc /home/urbinek/.kde/share/config/ktrashrc /home/urbinek/.local/share/Trash/info/unetbootin-linux-549.trashinfo /usr/lib/kde4/kcm_trash.so /usr/lib/kde4/plasma_applet_trash.so /usr/lib/kde4/kio_trash.so /usr/lib/gvfs/gvfsd-trash /usr/share/mime/application/x-trash.xml /usr/share/kde4/services/trash.protocol /usr/share/kde4/services/plasma-applet-trash.desktop /usr/share/kde4/services/kcmtrash.desktop /usr/share/kde4/apps/kio_desktop/directory.trash /usr/share/gvfs/mounts/trash.mount /usr/share/doc/libqt4-ruby1.8/examples/images/trash.svg /usr/share/doc/libqt4-ruby1.8/examples/trash.svg /usr/share/doc/libqt4-ruby1.8/examples/systray/images/trash.svg /usr/share/doc/libqt4-ruby1.8/examples/desktop/systray/images/trash.svg /usr/share/doc/kde/HTML/en/kcontrol/trash /usr/share/locale/pl/LC_MESSAGES/kio_trash.mo /usr/share/locale/pl/LC_MESSAGES/plasma_applet_trash.mo /usr/bin/trash4 /usr/bin/ktrash
i jeszcze
urbinek@haruko:~$ kioclient exec trash:/
<unknown program name>(6570)/ ClientApp::doIt: Creating ClientApp kioclient(6570) ClientApp::kde_open: KUrl("trash:/") kioclient(6570) KSharedUiServerProxy::KSharedUiServerProxy: kuiserver registered
i wywala mi ten błąd co przy klikowym otwieraniu kosza czyli komunikat że se neda
Mam pomysł... /usr/share/mime/application/x-trash.xml
Historia: To mi coś napomina że za czasów bet KDE 4.0.0 (przed wydaniem) nic mi nie działało, bo Dolphin się krzaczył na wszystkim.
Uwaga: Może być niebezpieczne jeśli ktoś lub coś nagmerało w zły sposób w skojarzeniach plików. Ale jeśli są problemy ze skojarzenia to to winno pomóc.
Próba:
update-mime-database /usr/share/mime
(jednak powinno być wszystko w porządku)
Jeśli to zawiedzie...
Próba 2:
/usr/lib/kde4/kcm_trash.so
/usr/lib/kde4/plasma_applet_trash.so
/usr/lib/kde4/kio_trash.so
Te pliki skopiuj w bezpieczne miejsce i zastąp je plikami bezpośrednio z paczki:
cp -a /usr/lib/kde4/kcm_trash.so /usr/lib/kde4/plasma_applet_trash.so /usr/lib/kde4/kio_trash.so ~
(potraktować 7zipem: .rpm czy .deb np. "7z x *.deb", potem data.tar.gz (lub podobny) znów tym 7zipem i ukraść te pliki)
Kosz z nami nie wygra :)
urbinek@haruko:~$ cat /usr/share/mime/application/x-trash.xml
<?xml version="1.0" encoding="utf-8"?> <mime-type xmlns="http://www.freedesktop.org/standards/shared-mime-info" type="application/x-trash"> <!--Created automatically by update-mime-database. DO NOT EDIT!--> <comment>backup file</comment> <comment xml:lang="ara">ملف النسخ الاحتياطي</comment> <comment xml:lang="be@latin">zapasny fajł</comment> <comment xml:lang="bg">Резервно копие</comment> <comment xml:lang="ca">fitxer de còpia de seguretat</comment> <comment xml:lang="cs">Záložní soubor</comment> <comment xml:lang="da">sikkerhedskopi</comment> <comment xml:lang="de">Sicherungsdatei</comment> <comment xml:lang="el">αντίγραφο ασφαλείας</comment> <comment xml:lang="en_GB">backup file</comment> <comment xml:lang="eo">restaŭrkopio</comment> <comment xml:lang="es">archivo de respaldo</comment> <comment xml:lang="eu">babes-kopiako fitxategia</comment> <comment xml:lang="fi">varmuuskopio</comment> <comment xml:lang="fr">fichier de sauvegarde</comment> <comment xml:lang="ga">comhad cúltaca</comment> <comment xml:lang="hu">biztonsági mentés</comment> <comment xml:lang="id">berkas cadangan</comment> <comment xml:lang="it">File di backup</comment> <comment xml:lang="ja">バックアップファイル</comment> <comment xml:lang="ko">백업 파일</comment> <comment xml:lang="lt">atsarginis failas</comment> <comment xml:lang="lv">rezerves fails</comment> <comment xml:lang="ms">Fail backup</comment> <comment xml:lang="nb">sikkerhetskopi</comment> <comment xml:lang="nl">reservekopiebestand</comment> <comment xml:lang="nn">tryggleikskopi</comment> <comment xml:lang="pl">Plik zapasowy</comment> <comment xml:lang="pt">cópia de segurança</comment> <comment xml:lang="pt_BR">Arquivo de backup</comment> <comment xml:lang="ru">резервная копия</comment> <comment xml:lang="sq">File backup</comment> <comment xml:lang="sr">резервна копија</comment> <comment xml:lang="sv">säkerhetskopia</comment> <comment xml:lang="uk">резервна копія</comment> <comment xml:lang="vi">tập tin sao lưu</comment> <comment xml:lang="zh_CN">备份文件</comment> <comment xml:lang="zh_TW">備份檔</comment> <glob pattern="*~"/> <glob pattern="*%"/> <glob pattern="*.bak"/> <glob pattern="*.old"/> <glob pattern="*.sik"/> </mime-type>
root@haruko:/home/urbinek# update-mime-database /usr/share/mime
Unknown media type in type 'all/all' Unknown media type in type 'all/allfiles' Unknown media type in type 'uri/mms' Unknown media type in type 'uri/mmst' Unknown media type in type 'uri/mmsu' Unknown media type in type 'uri/pnm' Unknown media type in type 'uri/rtspt' Unknown media type in type 'uri/rtspu' Unknown media type in type 'fonts/package' Unknown media type in type 'interface/x-winamp-skin'
co to za błędy ? wcześniej ich chyba nie miałem
p.s.
nie pamiętasz może paczki z której mogę wyssać te biblioteki ?
Ostatnio edytowany przez urbinek (2011-04-24 21:25:32)
/usr/lib/kde4/kcm_trash.so
http://packages.debian.org/search?searchon=contents … &arch=any
/usr/lib/kde4/plasma_applet_trash.so
/usr/lib/kde4/kio_trash.so
Użyj tych plików stąd:
http://packages.ubuntu.com/natty/kdebase-runtime
http://packages.ubuntu.com/hu/natty/plasma-desktop (ten ważniejszy; plik: plasma_applet_trash.so)
Bez obaw, będą pasować. (o ile Ci i386 lub amd64 pasują)
A "update-mime-database /usr/share/mime" wypisuje te teksty "zawsze", więc to jest normalne zachowanie :)
PS. Proponuję wziąć właśnie stąd. Bo pomysł z tym polegałby że z tamtymi Twoimi jest coś nie tak, więc trzeba z innego źródła pobrać, a oto jest pewnie ono (jeśli nie, to brać tą samą paczkę ale np. z wersji 4.6.1). Oczywiście sprawdź czy kosz działa po tym.
Ostatnio edytowany przez NIC (2011-04-24 22:29:21)
Witam,
Podłączę się pod temat, bo mam ten sam problem. Prześledziłem pliki, o których pisaliście, ale nie znalazłem w nich nic niepokojącego. Problem nie występuje na pulpicie nowego użytkownika. Do kosza mogę się też dostać przez ikonę w panelu Miejsca w dolphinie. Tylko plazmoid z pulpitu i z panelu nie działa jak należy. Ale również jedynie w przypadku dolphina. Jeśli zmienię domyślny menedżer plików na konqueror lub na gwenview kosz otwiera się bez żadnych problemów.