Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-19 10:00:03

vanitum - Użytkownik

vanitum
Użytkownik

LaTeX - konwersja tex do odf/doc

Ostatnio moja Pani dostała jako zadanie domowe z informatyki zrobienie prezentacji w LaTeXu. Jako, że (cyt.) "nie poszłam na filologię polską po to żeby uczyć się jakiś dziwnych lajteków" zadanie oczywiście spadło ma mnie. Po kilkunastu godzinach poszukiwań w necie prezentacja była gotowa. Jednakże nie o tym chciałem.
Zabieram się właśnie za pisanie pracy magisterskiej i widząc ogromne możliwości drzemiące w LaTeXu, pomyślałem, że mogłoby to być dobre rozwiązanie na problemy z formatowaniem, które we Writerze pojawiły się już przy robieniu konspektu (jakoś nie chce się przekonać, że moje style będą w tym dokumencie lepsze niż jego). Niestety prawnicy (a szczególnie uniwersyteccy) są raczej konserwatywnym środowiskiem i obawiam się, że będzie konieczność przekonwertowania wszystkiego do doc. Szukałem troszkę w necie ale nic konkretnego nie znalazłem. czy znacie może jakiś sposób na przeniesienie tex'a do doc'a z zachowaniem formatowania?

#2  2011-04-19 10:20:37

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: LaTeX - konwersja tex do odf/doc

Może pandoc?

Ewentualnie na piechotę — latex2rtf, z RTF już z górki (albo w nim już zostawić).

Ostatnio edytowany przez azhag (2011-04-19 10:23:26)

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2011-04-19 10:24:07

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

MS Office Word i jego format DOC nie jest w pełni kompatybilny sam ze sobą z wersji na wersję, więc konwersji LaTeX→DOC z pełnym zachowaniem formatowania nie da się zrobić.

Od zachowywania formatowania jest format PDF.

Wiem że oczekiwałeś innej odpowiedzi.

#4  2011-04-19 10:29:08

vanitum - Użytkownik

vanitum
Użytkownik

Minio ja to wiem i nie spodziewam się że kliknę konwertuj i będzie cacy. Domyślam się, że jakieś poprawki trzeba będzie wprowadzić, ale co innego coś poprawiać, a co innego od nowa wszystko formatować, ustawiać i takie tam.

Gdyby udało się chociaż do formatu OO wyeksportować to byłoby już cudownie... bo z resztą bym sobie poradził.

azhag tyle że rtf sam w sobie jest praktycznie bez formatowania, a o spisach treści odsyłaczach i takich tam już nawet nie wspominam.

#5  2011-04-19 13:35:13

zbig - Użytkownik

zbig
Użytkownik

Może, to Tobie pomoże http://tutverse.posterous.com/jwlntas-weblog-conver … document-to-h , a wrazie konieczności konwersji z odt do tex http://openofficeorgpl.blogspot.com/2009/09/writer2 … w-odt-do.html .

Ostatnio edytowany przez zbig (2011-04-19 13:45:44)

#6  2011-04-19 19:45:59

thalcave - prawie jak admin

thalcave
prawie jak admin

A nie możesz dostarczać promotorowi pracy w PDF? Zazwyczaj profesorzy wolą i tak poprawiać prace na papierze, a nie ekranie komputera

linux register user: 484281
"It's great to be here. It's great to be anywhere"
Keith Richards

#7  2011-04-30 19:40:41

minder - Użytkownik

minder
Użytkownik
Serwis

Próbowałem kilku konwerterów, ale żaden nie był satysfakcjonujący. Wypróbuję jeszcze wspomniany tex4ht, który potrafi zapisywać bezpośrednio w formacie ODF (nie trzeba się bawić w HTML). Niestety akurat nie mam pod ręką Debiana tylko jakiegoś głupiego Archa, gdzie tego pakietu nie ma :\

Stopka forum