Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
zainstalowałem siostrze z płyty załączonej do ostatniego wydania linuxmagic.pl Debiana Squeeze z LXDE.
następnie zaktualizowałem do sid'a.
niestety błąd, który pojawił się tuż po instalacji - ciągle istnieje.
nie mogę zamontować żadnego nośnika wymiennego klikając PPM w menadżerze plików (pcmanfm).
sytuacja przedstawia się tak jak [ tutaj ]
chciałbym usunąć ten problem, lecz nie wiem jak. nie wiem co jeszcze mogę dodać odnośnie problemu.
dodam, że sytuacja dotyczy konta każdego użytkownika.
oczywiście montowanie za pomocą pmount w konsoli działa jak najbardziej, ale użytkownik główny komputera - siostra - nie ma doświadczenia w konsoli :)
odnośnie pakietów zainstalowanych w systemie:
dpkg -l | grep hal | Status=Not/Inst/Conf-files/Unpacked/halF-conf/Half-inst/trig-aWait/Trig-pend ii hal 0.5.14-6 Hardware Abstraction Layer ii hal-info 20091130-1 Hardware Abstraction Layer - fdi files ii libhal-storage1 0.5.14-6 Hardware Abstraction Layer - shared library for storage devices ii libhal1 0.5.14-6 Hardware Abstraction Layer - shared library
Ostatnio edytowany przez broda (2011-04-19 00:22:39)
Wywal hala w kosmos, zainstaluj udisk.
I naucz się edytować posty, przycisk edytuj jest od tego.
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-19 01:09:24)
Skompiluj pcmanfm i libfm z gita, bo 0.9.8 nie montuje partycji (przynajmniej w debianie}.
Pakiet gvfs masz zainstalowany? Jeśli masz, to spróbuj dociągnąć jeszcze gvfs-backends oraz gvfs-fuse.
root@hapek:/home/marcin# dpkg --list | grep gvfs ii gvfs 1.6.4-3 userspace virtual filesystem - server ii gvfs-backends 1.6.4-3 userspace virtual filesystem - backends ii gvfs-bin 1.6.4-3 userspace virtual filesystem - binaries ii gvfs-fuse 1.6.4-3 userspace virtual filesystem - fuse server root@hapek:/home/marcin# dpkg --list | grep udisks ii udisks 1.0.2-4 storage media interface ii udisks-doc 1.0.2-4 storage media interface - documentation root@hapek:/home/marcin# dpkg --list | grep lxde ii lxde 0.5.0-4 Meta-package for the Lightweight X11 Desktop Environment ii lxde-common 0.5.0-4 the Lightweight X11 Desktop Environment configuration data ii lxde-core 0.5.0-4 Meta-package for the Lightweight X11 Desktop Environment Core ii lxde-icon-theme 0.0.1+svn20091206-2 LXDE Standard icon theme
tak w tym momencie w moim systemie to wygląda.
pcmanfm wykrywa urządzenie. jednak przy próbie montowania otrzymuję komunikat: "Not autorized!'
...czyli krótszy niż poprzednio :)
pokaż
groups
.
A przy okazji ck-list-sessions moze sie okazac pomocne.
marcin@hapek:~$ ck-list-sessions Session1: unix-user = '1001' realname = 'Marcin' seat = 'Seat2' session-type = '' active = FALSE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '/dev/tty1' remote-host-name = '' is-local = FALSE on-since = '2011-04-22T19:51:14.069381Z' login-session-id = '' marcin@hapek:~$ groups marcin dialout cdrom floppy wheel audio video plugdev users
Spróbuj dla testu zalogować się z poziomu menedżera logowania, który ustawia ten parametr:
active = FALSE
na:
active = TRUE
Na pewno gdm, gdm3 oraz kdm tak robią.
Zwykly startx (choc startxfce4 juz nie) w moim przypadku ustawia active na TRUE (choc moze byc do tego potrzebny pakiet libpam-ck-connector). Dzieki zmianom w consolekit, pozegnalem sie ze slimem na rzec wspomnianego startx, bo napotkalem u siebie na podobne problemy.
Carnophage: Mniej więcej to samo przerabiałem odnośnie GNOME: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=170919#p170919. Sposób ze „wspieranym” menedżerem logowania jest jednak pewniejszy żeby sprawdzić czy na „aktywnej” sesji w ogóle będzie to w tym przypadku działać.
Przeinstalowałem X-y. Od nowa wrzuciłem również LXDE. Przeinstalowałem więcej, ponieważ był problem z python-gtk2 (i nie mogłem odpalić tint2conf). Dodałem gdm3.
Po tych czynnościach:
marcin@hapek:~$ ck-list-sessions Session2: unix-user = '1001' realname = 'Marcin' seat = 'Seat1' session-type = 'gdm' active = TRUE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-04-23T07:10:23.536558Z' login-session-id = ''
Montowanie działa, gdy loguję się z poziomu gdm3.
Korzystając z informacji z Twojego postu ArnVaker sprawdziłem:
marcin@hapek:~$ dpkg --list | grep libpam-ck-connector ii libpam-ck-connector 0.4.4-1 ConsoleKit PAM module marcin@hapek:~$ dpkg --list | grep consolekit ii consolekit 0.4.4-1 framework for defining and tracking users, sessions and seats
Stworzyłem .xinitrc, edytowałem zawartość kolejno na:
exec ck-launch-session lxsession
następnie:
exec ck-launch-session openbox-session
Dodam jeszcze, iż mój .xsession wygląda tak:
nitrogen --restore & tint2 & exec openbox
Bardzo skromniutko.
edit #1:
Po dodaniu tych wpisów do .xinitrc mogłem bez problemu włączyć, czy uśpić komputer (sygnalizowałem ten problem tutaj).
edit #2:
nawet w najnowszym aptosid się to trafiło.. :/
po aktualizacji - ten sam problem co tutaj.
mam nadzieję, że nie na długo taki problem będzie istniał. używanie gdm-a jest dla mnie niewygodne :)
no i zmiana tematu w gdm3 - grrr...
Ostatnio edytowany przez broda (2011-04-24 12:32:35)