Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-14 22:03:41

wagabunda - Nowy użytkownik

wagabunda
Nowy użytkownik

Dostep do portu ttyUSB0

kochani mam taki problem, podłączyłem układ 1wire na usb do komputera
wydaję polecenie jako zwykły user i wyskakuje mi komunikat o braku dostępu do portu usb

Kod:

r:~$ /usr/bin/digitemp_DS9097U -i -s /dev/ttyUSB0 
DigiTemp v3.5.0 Copyright 1996-2007 by Brian C. Lane
GNU Public License v2.0 - http://www.digitemp.com
Error, you don't have +rw permission to access serial port: /dev/ttyUSB0

pamiętam że kiedyś to zrobiłem, dodałem użytkownika do kilku grup i dostęp się zrobił...
a teraz szukam i szukam i nie mogę znaleźć... a nie chcę usera dodać do grupy root, bo jak znam życie nie jest to potrzebne...

pamiętam że między innymi była tam grupa uucp, ale teraz widocznie czegoś jeszcze mu brakuje
teraz mam użytkownika w takich grupach..

Kod:

r:~$ id pepe
uid=1000(pepe) gid=1000(pepe) grupy=1000(pepe),5(tty),10(uucp),24(cdrom),29(audio),44(video),46(plugdev),108(netdev),109(bluetooth),115(scanner)

oczywiście jak wykonuję odczyt digitempa z root'a to wszystko działa prawidłowo.
pliss pomóżcie

--
Piotr

#2  2011-04-14 22:12:07

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Re: Dostep do portu ttyUSB0

spróbuj grupy dialout
choć to raczej przy modemach się przydaje :)

#3  2011-04-14 22:21:28

wagabunda
Nowy użytkownik

Niestety jeszcze za mało ;)

#4  2011-04-14 22:41:46

bobycob - Członek z Ramienia

bobycob
Członek z Ramienia

Spróbuj proszę najpierw minicomem pobawić się portem. Sprawdź też  uprawnienia jakie ma ustawiony plik /dev/ttyUSB0

#5  2011-04-15 07:23:02

wagabunda
Nowy użytkownik

ustawienia plików tty są domyślne i tego nie ruszam.
już się zrobiło... jak zwykle nie rozumiem jak....
wczoraj jeszcze dodałem tego dialout, i zrobiłem reboot kompa (może i nie trzeba, ale tak mam -po windzie mi zostało- , że jak jest dużo czasu to mogę go pomęczyć restartami)
no i nie działało,
dzisiaj sprawdziłem  na tym drugim jakie tam user ma grupy i dodałem do tego wszystkie na raz.
(adm, www-data, operator, lpadmin, fuse) po restarcie digitemp dla usera już działa.
więc zacząłem usuwać po jednej grupie i za każdym razem restart... no i do czego doszedłem...
do stanu ze wczoraj!!, czyli wszystkie dzisiejsze grupy usunięte i dostęp do portu jest, chociaż przy tych ustawieniach rano jeszcze nie było...
a specjalnie nic więcej nie robiłem tylko polecenia user: digitemp_DS9097U -a,  dla sprawdzenia 
i root: adduser,  deluser, id pepe
a podobno linux jest jasny i przejrzysty, i nie robi "dziwnych" numerów jak winda.... ;)
ps. jestem bardzo początkującym userem linuxa :) i sporo jeszcze robię "na wyczucie"

pozdrawiam

właśnie znalazłem kilka postów niżej.... ls -lah

Kod:

r:~$ ls -lah /dev/ttyUSB*

crw-rw---- 1 root dialout 188, 0 04-15 07:09 /dev/ttyUSB0

i wychodzi że jednak dialout ma być, więc nie wiem dlaczego wczoraj nie zadziałało.
teraz jest ok. i niech tak zostanie.

Ostatnio edytowany przez wagabunda (2011-04-15 07:48:31)

#6  2011-04-15 19:13:05

andreq - Członek DUG

andreq
Członek DUG

Plik /etc/group jest odczytywany przy logowaniu się użytkownika, więc wystarcza przelogowanie. Jeśli zmieniasz prawa przez su, sudo nie następuje odczyt /etc/group, oczywiście restart systemu powinien to załatwić.

Niestety bez sprawdzenia wyników, ls -al /dev/ttyUSB* i groups, w czasie każdej z prób trudno coś wywnioskować...

Stopka forum