Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
No i znowu nagrzebałem :P
Upgradowałem sobie Xfce do 4.8 (z experimentala) i "d.... blada" jak mówi porzekadło, parę rzeczy padło.
Jakoś ogarniam temat, jednak jednego nie jestem w stanie: Opcja wyłącz i uruchom ponownie są nie aktywne.
Odczyt informacji o stanie... Gotowe The following packages were automatically installed and are no longer required: xfce4-power-manager xfprint4 xfce4-cpufreq-plugin xfce4-notes-plugin xfce4-netload-plugin xfce4-diskperf-plugin xfce4-cpugraph-plugin xfce4-taskmanager ristretto xfce4-notes xfce4-battery-plugin mousepad xfce4-artwork xfce4-power-manager-data xfce4-clipman Aby je usunąć należy użyć "apt-get autoremove". Zostaną zainstalowane następujące dodatkowe pakiety: gtk2-engines-xfce libexo-1-0 libffmpegthumbnailer4 libgarcon-1-0 libgarcon-common libthunarx-2-0 libtumbler-1-0 libxfce4ui-1-0 libxfcegui4-4 orage thunar thunar-data thunar-volman tumbler tumbler-common xfce4-appfinder xfce4-battery-plugin xfce4-cpufreq-plugin xfce4-cpugraph-plugin xfce4-diskperf-plugin xfce4-mixer xfce4-netload-plugin xfce4-notes-plugin xfce4-panel xfce4-session xfce4-settings xfce4-utils xfce4-volumed xfconf xfdesktop4 xfdesktop4-data xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-scalable xfwm4 xorg xorg-docs-core Sugerowane pakiety: sox fortunes-mod xfs xserver xorg-docs Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: xfce4-clipman-plugin xfce4-datetime-plugin xfce4-dict xfce4-fsguard-plugin xfce4-genmon-plugin xfce4-goodies xfce4-mailwatch-plugin xfce4-mount-plugin xfce4-places-plugin xfce4-quicklauncher-plugin xfce4-sensors-plugin xfce4-smartbookmark-plugin xfce4-systemload-plugin xfce4-timer-plugin xfce4-verve-plugin xfce4-wavelan-plugin xfce4-weather-plugin xfce4-xfapplet-plugin xfce4-xkb-plugin Zostaną zainstalowane następujące NOWE pakiety: libexo-1-0 libffmpegthumbnailer4 libgarcon-1-0 libgarcon-common libthunarx-2-0 libtumbler-1-0 libxfce4ui-1-0 orage tumbler tumbler-common xfce4 xfce4-volumed xfonts-100dpi xfonts-75dpi xfonts-scalable xorg xorg-docs-core Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: gtk2-engines-xfce libxfcegui4-4 thunar thunar-data thunar-volman xfce4-appfinder xfce4-battery-plugin xfce4-cpufreq-plugin xfce4-cpugraph-plugin xfce4-diskperf-plugin xfce4-mixer xfce4-netload-plugin xfce4-notes-plugin xfce4-panel xfce4-session xfce4-settings xfce4-utils xfconf xfdesktop4 xfdesktop4-data xfwm4 21 aktualizowanych, 17 nowo instalowanych, 19 usuwanych i 155 nieaktualizowanych. Konieczne pobranie 23,7 MB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 11,9 MB miejsca na dysku. Kontynuować [T/n]?
Dołączam z aktualizacji ;)
Wykonałem http://mydebian.blogdns.org/?p=228 to, ale nic to nie pomogło.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-04-13 19:42:37)
Tam fluxbox. Mnie to nie interesuje.
Ja Ci fluxboxa nie każę używać.
Tam jest uniwersalny sposób na wyłączanie komputera.
Próbowałem i nie działa za bardzo.
Próbowałem i nie działa za bardzo.
U mnie działa.
Co konkretnie robiłeś ?
Wszystko, co tam proponowali. Nie zadziałało jedno, to zrobiłem drugie i też nic.
Wersja pośrednia: wykorzystanie SGID
Jest to rozwiązanie łatwiejsze niż sudo, a jednocześnie bezpieczniejsze niż chmod. Jest dobrym rozwiązaniem dla tych osób, które administrują komputerem wieloużytkownikowym, nie świadczącym jednak usług sieciowych.
Cała sztuczka opiera się na stworzeniu grupy uzytkowników, którym wolno wyłączać komputer, i zezwolenie tym właśnie użytkownikom na uruchamianie programu halt.
groupadd ''poweroffers''
Co spowoduje utworzenie grupy o nazwie poweroffers.
Teraz należy dodać do grupy uzytkowników, gdyż wciąż jest ona pusta. Służy do tego program gpasswd który modyfikuje plik /etc/group.
gpasswd -M agata,marek,piotrek poweroffers
Dzięki czemu do wcześniej utworzonej grupy poweroffers zostaną dodani użytkownicy agata, marek i piotrek.
Składania gpasswd jest banalna. Po fladze -M, odpowiedzialnej za zdefiniowanie członków grupy, następują nazwy użytkowników oddzielone przecinkiem. Na samym końcu znajduje się nazwa grupy, której zmiana dotyczy.
Teraz należy zmienić grupę pliku halt. Służy do tego program chown
chown :poweroffers /sbin/halt
Program ten służy do zmiany właścicieli pliku. Wpierw należy podać nazwę nowego użytkownika i nowej grupy oddzielone dwukropkiem (gdy zostanie podane tylko jedno z tych, drugie nie ulegnie zmianie), na końcu plik, którego to dotyczy.
Wersja dłuższa: użycie sudo
Wpisz
visudo
aby móc edytować plik /etc/sudoers. Jeżeli powłoka twierdzi, że nie zna takiego polecenia, upewnij się, że masz zainstalowany pakiet sudo w systemie. Wykonaj jedno z poniższych poleceń (w zależności od menadżera pakietów, którego używasz; możliwe, że Twój nie jest uwzględniony - w takim wypadku skonsultuj się z jego dokumentacją aby dowiedzieć się, jak zainstalować pakiet):
yum install sudo
apt-get install sudo
emerge sudo
pacman -S sudo
visudo domyślnie używa vima jako edytora. Krótki spis używanych poleceń: i - wejście w tryb edycji [esc] (klawisz escape) - wyjście z trybu edycji :wq - wyjście z <b>vim</b>a wraz z zapisaniem dokonanych zmian
Teraz dopisz linijki
User_Alias USERS=Nazwa_Uzytkownika
Cmnd_Alias SHUTDOWN=/sbin/shutdown
USERS ALL=NOPASSWD:SHUTDOWN
Gdzie oczywiście Nazwa_Uzytkownika to nazwa użytkownika, któremu chcesz dać prawo wyłączania komputera. Najprawdopodobniej jesteś to Ty, jeżeli posiadasz współdzielony komputer, możesz dać takie prawo innym użytkownikom dopisując ich nazwy oddzielone przecinkiem.
Plik sudoers jest niezwykle pomocny w administrowaniu systemu z wieloma użytkownikami. Mówiąc najprościej jak umiem - określa co kto może wykonać. Musisz wiedzieć, że w systemach Uniksowych w celach bezpieczeństwa zwykły użytkownik ma bardzo ograniczone prawa - jedynie do swojego podwórka, jakim jest jego folder domowy. Plik sudoers może to zmienić - i nie chodzi tu o zwykłe zmienienie uprawnień plików. Sama składnia wygląda tak:
sudo (polecenie)
gdzie, co chyba jasne, polecenie jest poleceniem, jakie chcesz wykonać. Program najpierw sprawdza, czy użytkownik jest na liście w pliku sudoers. Jeśli jest analizuje polecenie w celu sprawdzenia, czy użytkownik może je wykonywać. Jeśli wszystko jest ok - wykonuje to. Często gesto po wydaniu polecenia sudo program poprosi o wpisanie hasła użytkownika będącego na liście sudoers. Bezpieczeństwo przede wszystkim.
Najpierw dodałeś linię zaczynającą się od ' User_Alias '. Dzięki temu program wie, że będziesz określał użytkownika - doda go do listy sudoersów. Następnie w tej samej linii określasz inną informację dla systemu - jak będziesz nazywał danego użytkownika. Ustawienie to dotyczy jedynie pliku sudoers.
Linijkę niżej dodałeś polecenie. Pierwszy człon informuje program, że będziesz określał jakiś program. Drugi człon składa się z nazwy, jaką będziesz się posługiwał w pliku sudoers i tego, co naprawdę oznacza dane wyrażenie.
I gwóźdź programu czyli przyznanie uprawnień. Najpierw określasz użytkowników - posługujesz się wcześniej zdefiniowaną wartością. Następnie określasz którzy z tej zmiennej mogą to robić. Potem mówisz programowi, że będą mogli coś wykonywać bez wpisywania hasła a na samym końcu definiujesz, czym to coś jest.
Wyjdź z programu zapisując zmiany.
Metoda z sudo jest niezawodna
root@debian:/home/adam# cat /etc/sudoers # /etc/sudoers # # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # See the man page for details on how to write a sudoers file. # Defaults env_reset # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL) ALL User_Alias USERS=adam Cmnd_Alias SHUTDOWN=/sbin/shutdown USERS ALL=NOPASSWD:SHUTDOWN # Allow members of group sudo to execute any command # (Note that later entries override this, so you might need to move # it further down) %sudo ALL=(ALL) ALL # #includedir /etc/sudoers.d
# # This file MUST be edited with the 'visudo' command as root. # # Please consider adding local content in /etc/sudoers.d/ instead of # directly modifying this file. # # See the man page for details on how to write a sudoers file. # Defaults env_reset # Host alias specification # User alias specification # Cmnd alias specification # User privilege specification root ALL=(ALL:ALL) ALL # Allow members of group sudo to execute any command %sudo ALL=(ALL:ALL) ALL #includedir /etc/sudoers.d %wheel ALL = NOPASSWD: /usr/sbin/xfsm-shutdown-helper %shutdown ALL=(root) NOPASSWD: /usr/sbin/xfsm-shutdown-helper User_Alias USERS=Lucjan Cmnd_Alias SHUTDOWN=/sbin/shutdown USERS ALL=NOPASSWD:SHUTDOWN
I za nic nie działa. Pola "Wyłącz" i "uruchom ponownie" są nieaktywne.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-04-14 17:33:28)
Przeczytaj jeszcze raz tutka na portalu fluxboxa. :)
Czytałem. Zrobiłem to, co kazali :P
Z tego co widzę to nie zrobiłeś. :)
#! /bin/sh message="Czy na pewno chcesz wylaczuc komputer?" if xmessage -nearmouse -buttons no:1,yes:0 "$message"; then ## W zależności od uzywanej metody odkomentuj poniższą linijkę: # poweroff ## dla metody krótszej lub pośredniej ## albo sudo shutdown -h now ## dla metody dłuższej fi
sir_lucjan: To nie ma rozwiązać Twojego problemu nieaktywnych przycisków, tylko dać możliwość wyłączenia kompa z poziomu użytkownika (poleceniem lub własnym aktywatorem), żebyś nie musiał logować się na roota. Ot obejście takie.
Zrobiłem to ale nie o to mi chodziło. Taki sam efekt dawało wpisanie w konsolę sudo poweroff.
Sprawdź czy działa po zalogowaniu z poziomu gdm.
Działać działa jako skrypt. Natomiast w menu jest zablokowane. Mam użyć gdm, gdm3 czy slim?
Ja bym spróbował na gdm (wyleciał z Sida już), gdm3 w sumie też powinien się nadać.
Chodzi o menedżer logowania, który ustawi sesję jako aktywną:
$ ck-list-sessions Session1: unix-user = '1000' realname = 'ArnVaker' seat = 'Seat1' session-type = '' active = TRUE x11-display = ':0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = TRUE on-since = '2011-04-14T15:48:35.987799Z' login-session-id = '4294967295'
active = TRUE
A jak chwilowo mam slim :D?
U mnie w każdym razie na slim nie bangla:
$ ck-list-sessions Session2: unix-user = '1000' realname = 'ArnVaker' seat = 'Seat2' session-type = '' active = FALSE x11-display = ':0.0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = FALSE on-since = '2011-04-14T16:37:57.578310Z' login-session-id = '4294967295'
active = FALSE
lucjan@lucjan-desktop:~$ ck-list-sessions Session1: unix-user = '1000' realname = 'lucjan' seat = 'Seat2' session-type = '' active = FALSE x11-display = ':0.0' x11-display-device = '/dev/tty7' display-device = '' remote-host-name = '' is-local = FALSE on-since = '2011-04-14T16:52:59.404376Z' login-session-id = '4294967295'
U mnie siedzi to.
No to na co czekasz? Sprawdź na gdm…
Sprawdziłem, działa,
Jest tylko jedno "ale" - mam odznaczone zapamiętywanie sesji a ciągle mi przywraca jakąś starą z Iceweasel i tlen.
sir_lucjan napisał(-a):
Sprawdziłem, działa,
W takim razie możesz zostać na menedżerze odpalającym aktywną sesję albo cofnąć consolekit do wersji ze Squeeze.
http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=598150#124
Ale wcześniej nie było problemów z sesją. Dopiero teraz się pojawiły, dzisiaj.
Czyli nie po aktualizacji Xfce do 4.8?