Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Zainstalowalem sobie drugiego debiana na drugim dysku (w celach edukacyjnych) i jakiez bylo moje zdziwienie jak sie okazalo, ze dotychczasowy grub a zwlaszcza menu.lst nieodpowiada temu co mam na ekranie przy stracie systemu. Wniosek mam drugiego grub'a i obawy czy w przypadku np. kompilacji i instalacji nowego kernela (wszak tam nastepuje aktualizacja wpisu w grub) czegos nie strace po drodze ? Co steruje tym ktory grub jest aktualny a ktory nie ? Czy te nieaktualne pliki mozna w latwy bezbolesny sposob usunac aby nie robil sie misz-masz ?
Moje drugie pytanie dotyczy squashfs - czy istnieje debianowski sposob instalacji ? (no i przy okazji czy ktos ma doswiadczenie z lzma pod debiana ?)
co do tego gruba to pewnie zainstalowal ci sie nowy... a jezeli chcesz spowrotem starego gruba to odpal w konsoli (chyba obojetne na ktorym debianie) grub
potem
>setup(hdX,Y) x = jw. natomiast y partycja na ktorej masz katalog boot tamtego debiana takze umerujac od 0 (=1)
>root(hdX) przy czym x to numer dysku zaczynajac od 0(=1)
>quit i restart i bedzie drugi grub.. potem popprostu sobie przepisz zawartosc pliku menu.lst z nowego debiana do pliku starego i jesli nic nie pokrzaczylem (łes ) :D to bedzie dzialac
W pliku menu.lst jest miejsce na wpisy, które nie są automatycznie uaktualniane przy instalacji pakietu z jądrem, tam możesz zrobić wpis dla swojego "edukacyjnego" debiana. Zasadniczo przez takie manipulacje nie stracisz niczego, masz tylko zawiłości z bootowaniem. :)
jak zrobie deba z jajcem i zainstaluje to sam mi wszystko zmienia potem tylko mkinitrd i jest git(chociaz musze pozmieniac kolejnosci partycji bo krzaczy) ale jest git
czyli wpis doda ale tylko z tego debiana na ktorego partycji jest plik menu.lst a jak by updatnol jajco zn tym debianie do nauki to mu nadpisze menu.lst na temtej partycji... chyba ze np zrobi sym linka?? co wy na to?? podlinkowac glowne menu.lst do tego drugiego?? tylko po zamontowanie partycji?
Sprawa z grub jest juz dla mnie jasna - dzieki :)
Ale czy ktos ma doswiadczenia z squashfs i lzma ?