Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Jak odchudzic ,porzadnie odchudzic debiana (sqeeze) ,bo zaczyna on przybierac niepokojacy rozmiar. Jakies 8 krotne przeinstalowanie kernela wraz z headers ,sprawialo ze za kazdym razem znikalo jakies 50mb - ostatecznie zainstalowane sa tylko dwa ,a miejsce zniknelo...
Deinstalacje jednego z kerneli przerwalem ,co sprawilo ze nie byl widziany przez apt-get. Opcje apt-get clean,autoclean ,deborphan ,usuniecie manuali - to poprostu za malo. Jak to jest z defragmentacja ext4 - warto ?
du --si -cs /*
Zobacz który katalog w drzewie zajmuje najwięcej miejsca. Potem sprawdź co w tym katalogu zajmuje najwięcej miejsca. Trochę żmudne, ale w końcu powinieneś dojść do siedliska najcięższych plików (co oczywiście nie znaczy, że te pliki nie są potrzebne).
Dzięki localepurge można uzyskać trochę miejsca, tak samo wywalając paczki -dev, których nie potrzebujesz. Jest jeszcze programik dpigs z paczki debian-goodies, który pokazuje pakiety zajmujące najwięcej miejsca.
Zamiast du dużo fajniejszy jest graficzny programik kdirstat.
kuchar napisał(-a):
Pomijając że kdirstat jest martwym projektem (ostatnie wydanie upstream 6 lat temu), są też xdiskusage albo baobab. Ale tutaj chodzi o to żeby dowiedzieć się co zajmuje miejsce, a nie ładne wykresiki do tego. du się w zupełności nada.
Mam mala partycje systemowa stad moje zaniepokojenie. Oczyscilem katalog sounds,gnome icons ,katalog ccache ,tmp . Uzylem wczesniej localpurge.
Interesowaly by mnie raczej jakies skrypty wycinajace wszystko .Miejsca juz troche troche wiecej i lepszy komfort psychiczny :) i =). Zrodla kernela zajmuja dosc duzo (prawie 2G)- ale nie wiem co jest a co nie jest uzywane przy kompilacjii ,ktora jeszcze chyba przeprowadze
Danio napisał(-a):
Zrodla kernela zajmuja dosc duzo (prawie 2G)
O to dziwne moim zdaniem, u mnie rozbabrane źródła ważą ~500MB. Poza tym jeżeli kompilujesz przez make-kpkg i tworzysz również pakiet z nagłówkami, to źródła możesz potem usunąć. Nie będą w takiej sytuacji do niczego potrzebne (poza ewentualną rekompilacją oczywiście).
Daj clean na źródła, możesz również przenieść część systemu na inną partycję, np /var, u mnie on ponad 1 giga zajmuje, ale u mnie jeden wielki śmietnik, więc
pomylka :P zajmuja 600m + . Ale to i tak duzo
zastanwiam sie czy mozna usunac czesc kernel source np galezie ktorych nie uzywa sie przy kompilacjii...
Ostatnio edytowany przez Danio (2011-04-12 22:58:51)
A po co przechowujesz rozpakowane źródła kernela? Spakowane mniej zajmują, a i zainteresuj się pakietem ketchup.
Spróboj jeszcze bleachbit
Ej, podaj wyniki poleceń:
du -sh /* df -h
to będziemy wiedzieć coś więcej o tym w jaki sposób wykorzystujesz wolne miejsce. Całego Debiana masz na jednej partcji czy masz jeszcze dodatkowo partycję /home?
Minio napisał(-a):
kuchar napisał(-a):
Pomijając że kdirstat jest martwym projektem (ostatnie wydanie upstream 6 lat temu), są też xdiskusage albo baobab. Ale tutaj chodzi o to żeby dowiedzieć się co zajmuje miejsce, a nie ładne wykresiki do tego. du się w zupełności nada.
Tu nie chodzi o ładne wykresiki. Przy pomocy du oczywiście da sie to zrobić, ale czasami bywa to upierdliwe. Np. szukasz co zajmuje Ci miejsce i okazuje się, że to /var, potem musisz wejść do /var i znowu skanować itd.. A przy pomocy kdirstat, czy tych które wymieniłeś możesz się przez to wygodnie przeklikać.
Strony: 1