Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam. Mam nadzieję, że to odpowiedni dział, pytam o konfigurację więc chyba dobrze. Więc spawa ma się tak: przed upgradem nfs-kernel-server wszystko działało jak należy. Kilka dni temu zrobiłem upgrade i zainstalowało a raczej nie zainstalowało mi nowej wersji pakietu. Odinstalowałem więc również nfs-common i przy próbie ponownej instalacji okazało się, że to z nim jest problem. Nie mogę znaleźć rozwiązania z debiana (mam Sida + repo aptosida) bo to co znalazłem dla Ubuntu u mnie się nie sprawdza. Konsola wypluwa mi takiego potworka:
# dpkg --configure nfs-common Konfigurowanie nfs-common (1:1.2.3-1) ... Starting NFS common utilities: statd failed! invoke-rc.d: initscript nfs-common, action "start" failed. dpkg: błąd przetwarzania nfs-common (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 1 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: nfs-common #
Jest możliwość naprawienia tego czy trzeba cierpliwie czekać, aż problem zostanie rozwiązany w repo. Generalnie nie krzyczy o jakichś konfliktach czy braku tam czegoś tylko przerywa konfigurację. Ma ktoś może jakieś pomysły??
Ostatnio edytowany przez skullman (2011-04-06 18:16:21)
Problem leży tutaj:
Starting NFS common utilities: statd failed!
Generalnie jeśli jakaś część skryptu postinst nie wykona się poprawnie, to cała operacja spala na panewce. Nie mam teraz debiana pod ręką, ale musisz dowiedzieć się czemu statd umiera (najlepiej wywołaj go ręcznie i sprawdź wynik).
Zainstaluj rpcbind zamiast portmap.
Ya man, zadziałało. Dzięki wielkie. W życiu bym na to nie wpadł.
skullman napisał(-a):
W życiu bym na to nie wpadł.
Wystarczyło kliknąć w podlinkowane zgłoszenie…
Switching from portmap to rpcbind seemed to help (for me).
Hope this helps.
I can confirm this. Problem disappeared when switching to rpcbind.
;)