Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-04-01 18:25:21

Szalony Lucjusz - Nowy użytkownik

Szalony Lucjusz
Nowy użytkownik

Czcionka w konsoli nowej stabilnej wersji Debiana

Witam.
Zacznę od tego że używam Archlinuxa. ;>
Ostatnio bawiłem się Debianem Squezze. Po zainstalowaniu systemu podstawowego bez środowiska graficznego, jedna rzecz mnie urzekła. Ładna cieniutka czcionka w konsoli. Może mnie ktoś oświecić co to za czcionka? Choć z drugiej strony, patrząc na moment, w którym zaczyna się wyświetlać tą czcionką, podejrzewam, że to może nie o samą czcionkę chodzi, a o jakiś nowy sposób wyświetlania konsoli, jednak może się mylę.

#2  2011-04-01 18:27:35

azhag - Admin łajza

azhag
Admin łajza

Re: Czcionka w konsoli nowej stabilnej wersji Debiana

Zapewne chodzi o Terminus.

PS Przenoszę do bardziej stosownego działu.

Błogosławieni, którzy czynią FAQ.
opencaching :: debian sources.list :: coś jakby blog :: polski portal debiana :: linux user #403712

#3  2011-04-01 18:38:01

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Pewnie tak... Zresztą dpkg-reconfigure console-setup i sam zobaczysz. Inna sprawa, że jeśli używasz sterownika z KMS, to on zmienia także wygląd trybu tekstowego (automatycznie ustawia w nim natywną rozdzielczość).

#4  2011-04-02 22:51:49

Szalony Lucjusz - Nowy użytkownik

Szalony Lucjusz
Nowy użytkownik

Dzięki za zainteresowanie. Sprawdziłem jak ArnVaker podpowiedział, jest zwykła "Fixed" więc to chyba faktycznie coś ze sposobem wyświetlania, ale za głupi jestem by to ogarnąć ;> Mam grafikę intela tą zintegrowaną z i3 i mb z h55. Jako, że intel jest już w jaju to mi od razu w nominalnej czyli 1920x1080 rozdzielczości monitora wyświetla, ale to samo mam na Archu i czcionka jest gruba. Dla pełnej jasności i Archa i Debiana na tym samym sprzęcie uruchamiam :] Na Debianie 5.0 też grubo wyświetla, między Debianem 5.0, a 6.0 chyba czcionki nie ruszali, więc tu naprawdę chyba będzie coś ze sposobem wyświetlania. :|

PS. testowo zmieniłem z fixed na terminus i jest inna trochę mniej cienka, ale to jednak nie to.

Ostatnio edytowany przez Szalony Lucjusz (2011-04-02 22:53:59)

Stopka forum