Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Nie będe śmiecił i zakładał nowego tematu, podepnę się tutaj. Moje pytanie dotyczy finch-a. Szukam rozwiązania ustawienia szyfrowania rozmowy (GG) i jakoś nie mogę znaleźć, byłbym wdzięczny za podpowiedzi.
// a właśnie, że założysz temat -- azhag
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-03-28 19:25:27)
Nie wiem, jak finch bo nie używam, ale pidgin ma własny standard (podobno zgodny z OTR), i między pidginami to działa w każdej sieci, gadu też.
Poza tym napisz, o które szyfrowanie Ci chodzi, bo są 2 standardy od siebie niezależne:
1. Szyfrowanie połączenia z serwerem gadu przez ssl, na serwerze wiadomość jest odszyfrowana, do rozmówcy idzie szyfrowana lub nie, to zależy od komunikatora rozmówcy. - Moim zdaniem wielkiego sensu to nie ma.
2. Szyfrowanie między rozmówcami z użyciem pary kluczy publiczny/prywatny, wtedy przez serwer przechodzi wiadomość zaszyfrowana, tu dominują standardy OTR, jabberowy standard XEP-0027 - do Pidgina jest do tego wtyczka, i np obecne w Kadu szyfrowanie QCA.
Standard OTR działa w sieci gadu bez problemu, między komunikatorami, które go obsługują.
To bardzo sensowna forma szyfrowania, pojawiają się jednak kłopoty między różnymi typami komunikatorów, o ile się nie mylę, jedynie słuszny klient gadu10 nie ma z podobnymi wariacjami na temat szyfrowania nic wspólnego. ;)
Co do ssl w gadu, - to biblioteka libgadu w najnowszej wersji ma support ssl.
qlist -IvU libgadu net-libs/libgadu-1.10.1 (gnutls ssl static-libs threads)
To w Gentoo.
Pozdrawiam
;-)
Dzięki za odp. Jacekalex
Chodzi mi o wtyczkę w pidginie Pidgin-Encryption (peer to peer)
(Szyfrowanie za pomocą szyfru RSA z kluczami do 4096 bitów używając biblioteki kryptograficznej Mozilli.)
Po odpaleniu finch-a niestety nie mam jej na liście wtyczek, może da się sie to jakoś ustawić w configu .gntrc ?