Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ja używam mcabber.
Używam, bo mogę podpiąć sobie pod niego jakieś skrypty.
- centerim (polecam)
- ekg2
- finch (konsolowy brat bliźniak pidgina)
Jak tam ustawić kodowanie.
Jak u mnie pojawily się polskie krzaczki to u rozmówcy wyskakuje
czeĹÄ
słowo cześć.
polecam ekg2 naprawdę świetnie działa
W oknie konfiguracji masz "Konwersja stron kodowych" (pierwsze okno po uruchomieniu, potem F4 i "CenterIM config options") i tam "Zdalne..." oraz "Lokalne kodowanie". Ustaw "utf8" dla wysyłanego, dla lokalnego zależnie od locale i terminala.
Nadal mam cos z tym centerimem nie tak.
Locale mam na utf8
W centerimie tez ale tu zdalne mogę ustawić na utf8 czy cp1250 nie ma znaczenia.
Polskie krzaczki wysyłane są prawidłowo.
Problem mam zas w tym co u mnie w konsoli jest
PamiM-D~Ytaj hasM-E~Ba
Takie coś mi się pojawia na każdym teminalu.
probowalem xterma roxterma rxvt nawet konsole na drugim kompie wszędzie tak samo.
Alee na PLD jest ok.
Przenioslem config z PLD i na debianie wali dalej tą enigmą a na pld jest dobrze.
Zaczynam podejrzewac że problem chyba lezy w wersji centerima.
Czy może co innego?
centerim-utf8 nie wyświetla UTF8 zbyt dobrze. mcabber nie ma z tym żadnych problemów - jest rewelacyjnym klientem, na początku trochę problemów może sprawiać obsługa, ale jak się przyzwyczaisz już to super!
Coś za coś, potrzebuję także(o zgrozo) gg a mcabber (o ile się nie mylę) tego protokołu nie obsługuje :(
Był”oby w dechę jakby centerim importował jeszcze listę gg, a tak.. chyba wrócę do ekg .
Ale możesz zrobić transport gg i używać go na mcabberze. Niestety, transport musisz zarejestrować na innym kliencie (np. gajim)
btw, sam migrowałem z ekg - i początek używania mcabbera przez użytkownika ekg jest _ciężki_ :P Totalnie inna filozofia UI.
Ostatnio edytowany przez urug (2008-09-13 00:06:03)
urug napisał(-a):
Ale możesz zrobić transport gg i używać go na mcabberze.
...co jest doskonałym pomysłem jeżeli chcesz żeby GG w Twoim subiektywnym odczuciu ssało jescze bardziej.
Zostań przy centerim albo ekg lepiej.
http://minio.komunikatory.pl/ggviajabber.html
Transporty to protezy i warto być świadomym ich ułomności decydując się na ich używanie.
Do tego (argument ideologiczny; o tak, tutaj powinien mieć moc) XMPP to nie multikomunikator.
Jak widać po Twojej liście Wad, transport gg implementuje minimalną funkcjonalność protokołu - a mi to wystarcza :-)
EDIT:
i najwyraźniej nie tylko mi, bo jednak ten transport jest popularny.
Ostatnio edytowany przez urug (2008-09-13 16:40:16)
Temat trochę stary ale pozwolę sobie odświeżyć ;) Otóż mam pytanko do ludzi używających Finch'a. Czy komuś z Was udało się zmusić go do używania myszki? GPM mam zainstalowane. Co prawda w manualu piszą że obsługa myszy to eksperyment ale jednak jest szansa na uruchomienie. Tak więc zgodnie z zalecaniami mana utworzyłem sobie pliki ~/.gntrc z taką oto treścią:
[Finch] [general] mouse = 1
a myszki jak nie było tak nie ma ;( Jakieś pomysły?
Mcabber też jest przyjemny ale nie obsługuje wielu kont (a przynajmniej nie znalazłem info na temat jak kilka odpalić...)
P.S.
Myszka ułatwi mi obsługę i nie pytajcie dlaczego klawiatura jest na lekko straconej pozycji...
Ostatnio edytowany przez winnetou (2009-04-09 19:39:19)