Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Mam Debiana Sid, zrobiłem aktualizację i dziwny dźwięk mi się zrobił. Przede wszystkim bardzo jest dźwięk zniekształcony , słychać to przede wszystkim w głosie. W Mplayerze go praktycznie nie słychać.
Ostatnio edytowany przez AgayKhan (2011-03-26 12:55:37)
Co się aktualizowało ?
Może masz jakiś equalizer włączony?? Ja kiedyś miałem włączony equalizer w alsie albo oss i strasznie charczało wtedy.
ano właśnie to mój problem. Nie było mnie trochę w domu, aktualizację zrobiłem bezmyślnie, bez oglądanie specjalnie, pobrało dużo pakietów i nie zwracałem uwagi na konkrety.
To zerknij do /var/log/aptitude :)
Lub /var/log/apt/term.log jeśli apt-geta używasz
Jak już to bym gstreamera podejrzewał.
Popuszczaj sobie konsolowym mplayerem jakąś mptrójkę z różnymi wyjściami -ao alsa oss itd.
Jeśli na wszystkich będą zniekształcenia to zrób sobie jakiegoś wava.
mplayer plik.mp3 -ao pcm
Potem puśc go za pomocą aplay
aplay audiodump.wav
zobacz czy on również zniekształca.
A ja bym podejrzewał alsę, być może tam jest coś nie tak, w sterownikach.
O ile wszystkie programy są nieźle rozpracowane, choć błędy się zdarzają, o tyle sterowniki to inna bajka, zwłaszcza, jak nie ma dokładnej dokumentacji, i ster jest tworzony metodą inżynierii wstecznej.
Weź spróbuj jakieś LiveCD stabilniejszego systemu, czy tam jest normalny dźwięk, a potem sprawdź jajo i alsę.
A na przyszłość jedna rada:
Używam Gentoo, ale na dysku mam działający Debian Squeeze, jakby się Gentuś wypier* do góry kopytami, (raz się zdarzyło zwalone glibc), to zawsze mogę włączyć Debiana.
Na podobne kłopoty jak znalazł.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-26 11:17:42)