Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Ostatnio zainstalowałem odtwarzacz o wdzięcznej nazwie Aqualung. Lekki, idealny odtwarzacz pod X-y jak na ten mój staruteńki sprzęt. Działa pięknie.
Jednak nie ma wsparcia dla scrobblowania do last.fm - brak tej opcji. Zatem pobrałem najnowszą wersję scrobblera stąd.
Przeczytałem README:
Last.fm ======= Last updated: 31-November-2007 (1.4.0) Firstly, sorry that this doesn't install very well under Linux. There are patches to prefixify the installation available from our public SVN repository. But if you build from this default install, it will be a self contained folder that you can just run from your home directory or something like that. Requirements ------------ libsamplerate libfftw libmad libgpod alsa-lib Qt 4.3 Build ----- ./configure && make Running the program ------------------- bin/last.fm.sh Installation ------------ You can install last.fm to its own prefix, and then copy the last.fm script to a bin directory in the path, and modify the script so the LD_LIBRARY_PATH is correct. This isn't tested though. You'd be better doing something like: $ mv last.fm-x.x.x.x/bin /opt/last.fm $ /opt/last.fm/last.fm.sh Troubleshooting --------------- If the configure script or build fails, or the client doesn't work please complain, vocally and with malice at the client support forum: http://www.last.fm/forum/ Or you can email me <max@last.fm>
...i przystąpiłem do działania:
root@hapek:/usr/src/last.fm-1.4.2.58240# ./configure ==> Last.fm Configure ==> Checking for qmake... ==> Checking the installed version of Qt is correct... ==> Generating Makefiles... Good, your configure is finished. Now type 'make' If you have problems during the build, consult the README file. root@hapek:/usr/src/last.fm-1.4.2.58240# make cd src/libUnicorn/ && make -f Makefile make[1]: Wejście do katalogu `/usr/src/last.fm-1.4.2.58240/src/libUnicorn' g++ -c -pipe -O2 -w -D_REENTRANT -fPIC -DNBREAKPAD -DLINUX -DQT_NO_DEBUG -DQT_SQL_LIB -DQT_XML_LIB -DQT_GUI_LIB -DQT_NETWORK_LIB -DQT_CORE_LIB -I../../../../share/qt4/mkspecs/linux-g++ -I. -I/usr/include/qt4/QtCore -I/usr/include/qt4/QtNetwork -I/usr/include/qt4/QtGui -I/usr/include/qt4/QtXml -I/usr/include/qt4/QtSql -I/usr/include/qt4 -I../../src -I../../build -I. -I../../build/LastFmTools/release -o ../../build/LastFmTools/release/CachedHttp.o CachedHttp.cpp In file included from CachedHttp.cpp:23:0: CachedHttp.h:28:18: fatal error: QDebug: Nie ma takiego pliku ani katalogu compilation terminated. make[1]: *** [../../build/LastFmTools/release/CachedHttp.o] Błąd 1 make[1]: Opuszczenie katalogu `/usr/src/last.fm-1.4.2.58240/src/libUnicorn' make: *** [sub-src-libUnicorn-make_default-ordered] Błąd 2 root@hapek:/usr/src/last.fm-1.4.2.58240# dpkg --get-selections | grep qt4 ostrzeżenie, w pliku "/var/lib/dpkg/available" niedaleko linii 3361 pakiet "libv4l-0": brakujący description libntrack-qt4-1 install libpoppler-qt4-3 install libqt4-dbus install libqt4-declarative install libqt4-designer install libqt4-help install libqt4-network install libqt4-opengl install libqt4-qt3support install libqt4-script install libqt4-scripttools install libqt4-sql install libqt4-sql-mysql install libqt4-sql-sqlite install libqt4-svg install libqt4-test install libqt4-webkit install libqt4-xml install libqt4-xmlpatterns install licq-plugin-qt4 install licq-plugin-qt4-common install pinentry-qt4 install python-qt4 install python-qt4-sql install qt4-qmake install qt4-qtconfig install
Przyznam, że nie wiem co w tym momencie...
PS. Dodam, iż zależy mi na scrobblowaniu utworów z tego właśnie odtwarzacza. Zdaję sobie doskonale sprawę z możliwości innych opcji (scroblowanie z MOC, czy innych odtwarzaczy). Aczkolwiek nie o takie rozwiązanie mi chodzi :-)
Koniecznie chcesz kompilować?
Paczka jest w repozytorium.
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-03-25 21:27:12)
Już nie chcę kompilować :)
Dziękuję za pomoc. Temat do zamknięcia :>
PS. Niestety aplikacja pozwala jedynie na słuchanie radia z Lasta, scrobbling z Aqualunga nie działa.
Ostatnio edytowany przez broda (2011-03-25 21:43:42)
Bo to jest program do słuchania radia. Aqualung nie ma natomiast (o ile mi wiadomo) możliwości scrobblowania muzyki. Z takich co są lekkie i mają taką możliwość polecam deadbeef (są paczki na stronie programu), qmmp (jest w repo), albo konsolowy MOC (ale tutaj będziesz potrzebował jakiegoś skrypciku, albo zapisu w configu i programiku lastfmsubmitd).
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-03-25 22:17:29)
A może do gustu przypadnie Ci również któryś z prawie 200 klientów MPD? Scrobblowanie do Last.fm działa bardzo dobrze.
<lans>
Jakby co możesz sobie pomagać moim niedawno zaktualizowanym poradnikiem konfiguracji MPD.
</lans>
parrotlarch: klient Last.FM (ten oficjalny) powinien też zbierać informacje o odtwarzanych utworach i wysyłać do serwera. Na Windowsie działa to całkiem zgrabnie (sam wykrywa zainstalowane odtwarzacze i pobiera sobie odpowiednie wtyczki), na Linuksie — jak widać — trochę gorzej.
parrotlarch napisał(-a):
Z takich co są lekkie i mają taką możliwość polecam deadbeef (są paczki na stronie programu), qmmp (jest w repo), albo konsolowy MOC (ale tutaj będziesz potrzebował jakiegoś skrypciku, albo zapisu w configu i programiku lastfmsubmitd).
wiem :) używam MOC. DeadBeeF również znam, co zasugerowałem:
broda napisał(-a):
Zdaję sobie doskonale sprawę z możliwości innych opcji (scroblowanie z MOC, czy innych odtwarzaczy).
@Minio: hmmm..jaki fajny skrypt :]
Jakbyś się jednak zdecydował, tu jest jak scrobblować za pomocą MOC ( na końcu jest najprostsze rozwiązanie):
http://debian.linux.pl/threads/2188-MOC-i-Audioscrobbler-%28Last.fm%29?highlight=lastfm
Ostatnio edytowany przez parrotlarch (2011-03-26 19:36:07)