Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Dzień dobry wieczór.
Na swój pierwszy post wybrałem problem dla mnie ważniejszy. Wygląda to mniej więcej tak: znalazłem porady jak zainstalować Fx 4 (np. poprzez dodanie repo Mozilli), lecz aptitude informuje mnie o konfliktach. Proponuje usunąć ok.20 paczek (OO tudzież kilka bibliotek). Chciałbym tego jednak uniknąć.
Na razie radzę sobie, korzystając z wersji "portable" od którejś bety.(tzn. binarki i biblioteki w 1 katalogu, pobrane z serwerów Fundacji). Po prostu w LXDE nie jest to wygodne.
Z góry dzięki za rady.
M.
Ostatnio edytowany przez niko (2011-03-26 18:40:03)
niko napisał(-a):
np. poprzez dodanie repo Mozilli
To oni mają repo dla Debiana? Możesz rzucić linkiem/wpisem? Z experimental debianowego powinno dać się zainstalować na Squeeze, ale na 100% trzeba by przy okazji coś zaktualizować (np. libcairo2). Musiałbyś lekko pomieszać z Sidem i experimental. :) Hmm, może w backportach kiedyś będzie...
ArnVaker napisał(-a):
To oni mają repo dla Debiana?
Deweloper Iceweasel'a macza w tym palce. Zastosowałem skrót myślowy:
deb http://mozilla.debian.net/ experimental iceweasel-4.0
http://dug.net.pl/news/206/
EDIT:
A może dla nooba małą podpowiedź, które wersje trzeba by wgrać?
Ostatnio edytowany przez niko (2011-03-24 20:12:28)
niko napisał(-a):
Na razie radzę sobie, korzystając z wersji "portable" od którejś bety.(tzn. binarki i biblioteki w 1 katalogu, pobrane z serweraów Fundacji). Po prostu w LXDE nie jest to wygodne.
Dlaczego niewygodne? tworzysz dowiązanie i hula,
a libcairo2 jest zepsute.
niko sprawdź to repozytorim
deb http://mozilla.debian.net/ squeeze-backports iceweasel-4.0
Jest zepsute potwierdzam. Uwaliło mi jakiś czas temu wygląd.
arturek napisał(-a):
niko sprawdź to repozytorim
Kod:
deb http://mozilla.debian.net/ squeeze-backports iceweasel-4.0
instaluj w ten sposób
apt-get install -t squeeze-backports iceweasel
niko napisał(-a):
Hehe, sam tego niusa pisałem. :) Dawno do tego repozytorium nie zaglądałem, znowu trochę się tam zmieniło... Teraz jest fajny generator wpisów i różne wersje Iceweasel dla różnych wersji Debiana. Instaluj w takim razie z tego repozytorium co podał arturek, powinno być gut.
PS To jest po prostu repozytorium opiekuna Iceweasel w Debianie, Mozilla nie ma z nim nic wspólnego (poza mylącą nazwą ;)).
ArnVaker napisał(-a):
PS To jest po prostu repozytorium opiekuna Iceweasel w Debianie, Mozilla nie ma z nim nic wspólnego (poza mylącą nazwą ;)).
Coś ma, Hommey pracuje do Mozilli. ;)
Nie wystarczy pobrać wersję dla Linuksa i odpalić? U mnie działa bez problemów, po co kombinować z repozytoriami?
dowoszek: choćby po to, żeby nie musieć się martwić kiedy ukaże się nowsza wersja.
Binarki od Mozilli nie korzystają z systemowego Cairo (nie działa na nich wygładzanie czcionek).
raven18 napisał(-a):
Dlaczego niewygodne? tworzysz dowiązanie i hula,
dowoszek napisał(-a):
Nie wystarczy pobrać wersję dla Linuksa i odpalić? U mnie działa bez problemów, po co kombinować z repozytoriami?
Po prostu lubię porządek(poza swoim pokojem)... i jestem trochę leniwy.
Działać działa, ale chciałbym żeby wszystko współpracowało(tak jakoś mam). Do przeglądania www wystarcza aktywator na pulpicie, a ten komputer do niczego poza www/komunikator/notatki się nie nadaje.
BTW. czwórka jako jedyny program płynnie przewija, nawet pcman tnie.
@Minio: Ta wersja ma wbudowany manager aktualizacji jak w windzie
Ostatnio edytowany przez niko (2011-03-25 16:47:35)
niko napisał(-a):
@Minio: Ta wersja ma wbudowany manager aktualizacji jak w windzie
Tym gorzej dla niej. Od zarządzania zainstalowanym oprogramowaniem jest menedżer pakietów. W przypadku Debiana — dpkg uruchamiany przez apt-get, aptitude, synaptica, software-center albo coś jeszcze innego.
ArnVaker napisał(-a):
Binarki od Mozilli nie korzystają z systemowego Cairo (nie działa na nich wygładzanie czcionek).
Na pewno? U mnie strony wyglądały jakby ładniej na 4 ze strony Mozilli niż na 3.5 z repozytorium Squeeze. Takie przynajmniej miałem wrażenie, ale kłócił się nie będę, bo już zdążyłem wrócić do 3.5 z repo. Może moje wrażenie wynikało z czegoś innego niż wygładzanie.
dowoszek napisał(-a):
Na pewno? U mnie strony wyglądały jakby ładniej na 4 ze strony Mozilli niż na 3.5 z repozytorium Squeeze.
Tak. Tylko podstawowe pytanie — czy w ogóle korzystasz z wygładzania czcionek via Cairo? Domyślnie w Debianie nie jest ono włączone, dla wersji Squeeze i (jeszcze) Wheezy trzeba instalować zewnętrzny pakiet libcairo2 z patchem cleartype, w Sidze (Cairo 1.10) wystarczy włączyć lcdfilter.
Aha, ja włączyłem to całe wygładzanie i po minucie przestałem widzieć różnicę, o ile wcześniej ją widziałem :P
ArnVaker napisał(-a):
dowoszek napisał(-a):
Na pewno? U mnie strony wyglądały jakby ładniej na 4 ze strony Mozilli niż na 3.5 z repozytorium Squeeze.
Tak. Tylko podstawowe pytanie — czy w ogóle korzystasz z wygładzania czcionek via Cairo? Domyślnie w Debianie nie jest ono włączone, dla wersji Squeeze i (jeszcze) Wheezy trzeba instalować zewnętrzny pakiet libcairo2 z patchem cleartype, w Sidze (Cairo 1.10) wystarczy włączyć lcdfilter.
Rzeczywiście mam zainstalowane tylko libcairo2 z repozytorium i wygładzanie przez .Xdefaults (Xft.antialias i Xft.hinting), czyli z tego co zrozumiałem to jakiś inny sposób. A warto się w to bawić? Duża różnica? Rozumiem, że będzie to niedługo w testingu dostępne standardowo?
i po co sie bawić w pierdoły. Nie wystarczy ściągnąć paczke chociaż ze strony http://firefox.pl , rozpakować i uruchomić i działa na squeeze.
dowoszek: właściwie wszystko co miało zostać powiedziane, powiedziane zostało tu: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18265 :)
Minio napisał(-a):
Od zarządzania zainstalowanym oprogramowaniem jest menedżer pakietów.
Chodzi mi o Firefoxa spakowanego do katalogu. Wersje z deba czy innej paczki w linuksach nie mają, bo trzeba by je z roota odpalać.
EDIT:
Dzięki za podpowiedź z backportami, działa.
Ostatnio edytowany przez niko (2011-03-26 18:39:28)
Strony: 1