Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wszystko jasne jak słońce:
Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault. 0x00007ffff71d9702 in ?? () from /usr/lib/libQtWebKit.so.4
Na 95% zwalona biblioteka libQtWebKit powoduje naruszenie ochrony pamięci (Segmentation fault).
Trzeba przeinstalować, lub zainstalować inną wersję qt-webkit.
jest też możliwość, ze segfault wynika z jakiegoś konfliktu bibliotek w konkretnych wersjach, ale to raczej rzadka sprawa.
To w Squeeze:
# apt-file search libQtWebKit.so.4 libqt4-webkit: /usr/lib/libQtWebKit.so.4 libqt4-webkit: /usr/lib/libQtWebKit.so.4.6 libqt4-webkit: /usr/lib/libQtWebKit.so.4.6.3 libqt4-webkit-dbg: /usr/lib/debug/usr/lib/libQtWebKit.so.4.6.3 libqtwebkit4: /usr/lib/libQtWebKit.so.4 libqtwebkit4: /usr/lib/libQtWebKit.so.4.8 libqtwebkit4: /usr/lib/libQtWebKit.so.4.8.1 libqtwebkit4-dbg: /usr/lib/debug/usr/lib/libQtWebKit.so.4.8.1
To by było na tyle
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-24 19:09:57)
Przeinstalowanie nic nie dało, próbowałem parę razy. Wywalenie (z remove --purge) też nie.
Inna wersja biblioteki?
Nawiasem pisząc, jak mieszałeś paczki z Debiana i Ubuntu, to możliwe są konflikty między bibliotekami.
Ubuntu stosuje inne flagi kompilatora, niż Debian.
W tym problem, że Kadu nie działało długo przed moimi eksperymentami z repo Ubuntu, wcześniej kolega mati75 miał identyczny.
Jak Ci nie szkoda łącza, to możesz spróbować przekręcić całe qt (i wszystko co od niego zależy ;)).
aptitude purge libqt~i aptitude purge ~c aptitude install kadu
lucjan@lucjan-desktop:~$ sudo aptitude purge libqt~i [sudo] password for lucjan: Następujące pakiety zostaną USUNIĘTE: libqtcore4{p} libqtgui4{p} 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 2 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zwolnione po rozpakowaniu: 21,0 MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: vlc: Wymaga: libqtcore4 (>= 4:4.7.0~beta1) but it is not going to be installed. Wymaga: libqtgui4 (>= 4:4.5.3) but it is not going to be installed. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) vlc Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] n Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) libqtcore4 [4:4.7.2-3 (now, unstable)] 2) libqtgui4 [4:4.7.2-3 (now, unstable)] Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] n *** Nie ma więcej rozwiązań ***
Instalowałem nowe VLC z Incoming i chce mi je teraz wywalić :D
Widać wymaga qt — nic w tym dziwnego. :)
A jest szansa, że to pomoże czy to tylko próba "a nuż się uda" :)?
jakaś tam szansa zawsze jest... a nuż się akurat uda :D
To ja poczekam może, aż nowy VLC wejdzie do Sida i wtedy się pobawię. Szkoda mi "pracy" :)
Spróbuj paczkę z ubuntu natty.
Po co więcej mieszać. Poczekam.
Ty strasznie marudny jesteś xD
Zdaje sobie z tego sprawę :) Póki co wywalam Kadu, Tlen mi wystarcza.