Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Cześć,
Czytałem trochę na dugu jak doprowadzić moje manuale do ogólnej czytelności. Zainteresowałem się most'em i zmieniłem pager dodając takie wpisy:
NROFF /usr/bin/nroff -mandoc -mlatin2 -Tutf8 -c PAGER /usr/bin/most -s
Problem w tym, że ogólnie many zaczęły mówić do mnie po polsku, ale np. man emerge pokrzaczał od tego.
Macie może pomysły jak to naprawić?
Pozdrawiam
Teraz mnie zagiąłeś...
# cat /etc/env.d/02locale LANG="pl_PL.utf8" #LANG="pl_PL.UTF-8" #LC_MESSAGES="en_US.UTF-8"
Zdaje się, że tu tkwił problem.
Usunąłem linie
NROFF /usr/bin/nroff -mandoc -mlatin2 -Tutf8 -c
(to co dopisałem do niej) i krzaczy. u Ciebie działa od tak... eh :P
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-03-22 00:49:32)
Znaczy zdaje się, że co konkretnie? Bo ja mam tak samo jak właśnie pokazałeś, czyli:
# cat /etc/env.d/02locale LANG="pl_PL.utf8"
a propos pagera:
eselect pager list eselect pager set ...
Ja miałem LANG="pl_PL.UTF-8" w ten sposób napisane i krzaczyło. Po zmianie na Twoje wszystko gra.
Ale może niepotrzebnie ingerowałem w man.conf
O to to pewnie. To czy wielkimi czy małymi ma znaczenie. :)
U mnie tak zwraca: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=145237#p145237
Po przywróceniu konfiguracji standardowej mam krzaki.
WAIT(2) Podrêcznik programisty Linuksa WAIT(2) NAZWA wait, waitpid - oczekiwanie na zakoñczenie procesu SK£ADNIA #include <sys/types.h> #include <sys/wait.h> pid_t wait(int *status); pid_t waitpid(pid_t pid, int *status, int options);
Loki ~ # locale -a C pl_PL pl_PL.iso88591 pl_PL.utf8 POSIX Loki ~ # locale LANG=pl_PL.utf8 LC_CTYPE="pl_PL.utf8" LC_NUMERIC="pl_PL.utf8" LC_TIME="pl_PL.utf8" LC_COLLATE="pl_PL.utf8" LC_MONETARY="pl_PL.utf8" LC_MESSAGES="pl_PL.utf8" LC_PAPER="pl_PL.utf8" LC_NAME="pl_PL.utf8" LC_ADDRESS="pl_PL.utf8" LC_TELEPHONE="pl_PL.utf8" LC_MEASUREMENT="pl_PL.utf8" LC_IDENTIFICATION="pl_PL.utf8" LC_ALL=
Ciekawe, co?
Jakim poleceniem tego tutaj manuala odpaliłeś? U mnie man wait otwiera wersję po angielsku. :)
EDIT: Mam już — man waitpid. U mnie nie krzaczy...
Skasowałem specjalnie man.conf, zrobiłem emerge -av1 man, przejrzałem Twój post ponownie i próbowałem znaleźć jakąś różnicę. Nie znalazłem żadnej. Nie mam pojęcia czemu to wszystko się tak różni. Może wersje manuali?
Co do polecenia to man 2 wait.
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-03-22 01:20:38)
No dobra, nic mi nie przychodzi do głowy, a dłubać teraz przy tym nie będę. :P W każdym razie jak zmieniłem u siebie na LANG="pl_PL.UTF8" i puściłem env-update && source /etc/profile, to wynik polecenia locale owszem się zmienił, ale many i tak nie krzaczyły. ;)
Co do wersji manuali to wątpię szczerze mówiąc...
grep man /etc/bash/bashrc alias man="LC_ALL=pl_PL.utf8 man"
i gotowe.
Z mana waitpid:
Funkcja wait zatrzymuje wykonywanie bieżącego procesu aż do zakończenia procesu potomka lub aż do dostarczenia sygnału kończącego
W rolach gł: gnome-terminal
Sznurek: http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?pid=145365#p145365
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-22 04:23:52)
Jacekalex: Tu już właściwie nie chodzi o to co zrobić żeby działało stosując takie czy inne obejścia (twoje też jest we wcześniejszym linku). Tylko o to dlaczego czasem (jak u mnie) działa tak po prostu od strzała, a czasem (jak u autora wątku) trzeba dodatkowo kombinować. Jakiś sens przecież musi w tym być. ;)
Żeby było śmieszniej, rozwiązanie Jacekalex'a też nie działa. :P
No ale na tym zmienionym NROFF działa? Jak działa, to IMO zostawić (w google widzę, że nie tylko u Ciebie tak jest ;)). A czemu u mnie działa bez tego naprawdę nie wiem... Nie wykluczam jednak możliwości, że to nie żadna magia, a że po prostu sam gdzieś kiedyś coś "sprytnie" zmieniłem (to moje Gentoo to w ogóle moje pierwsze Gentoo, nigdy nie reinstalowałem systemu) i nie mogę teraz dojść co. :)
Mój desktopowy Gentoo też się tak zachowuje. Próbowałem robić upgrade mana, nie pomogło. Pod Debianem np. nie ma krzaków. :P
Jakie masz flagi dla mana?
[ebuild R ] sys-apps/man-1.6f-r4 USE="nls -lzma" 0 kB [ebuild R ] sys-apps/man-pages-3.28 USE="nls" LINGUAS="pl -cs -da -de -fr -it -ja -nl -ro -ru -zh_CN" 0 kB
edit:
Wam też to krzaczy?
Nie ma strony podrêcznika dla coś
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-03-22 15:11:33)
Odnośnie edita — to akurat tak. :)
Ja mam takie paczki:
qlist -IvU sys-apps/man-pages sys-apps/man sys-apps/man-1.6g (lzma nls) sys-apps/man-pages-3.32 (linguas_pl nls) sys-apps/man-pages-posix-2003a
W terminalach (xterm, gnome-terminal) polskie znaki są, w konsoli nie ma, nie było i prędko nie będzie, (mam ciekawsze sprawy na głowie, niż kombinowanie z ogonkami w konsoli).
mój: /etc/man.conf
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-03-22 15:42:24)
Jacekalex napisał(-a):
Też masz zmieniony NROFF... U siebie mam tylko tak:
NROFF /usr/bin/nroff -mandoc
NROFF /usr/bin/nroff -mlatin2 -c -mandoc
Zadowolę się tą linią. Czyli Ty masz modyfikowany plik. Tak mam polskie znaki w konsoli i na terminalu.
Dziękuję Wam za pomoc :)
ArnVaker napisał(-a):
Jacekalex napisał(-a):
Też masz zmieniony NROFF... U siebie mam tylko tak:
Kod:
NROFF /usr/bin/nroff -mandoc
Możliwe, robiłem to w sierpniu przy instalacji obecnego systemu, chyba zdążyłem zapomnieć, że tam coś zmieniałem.
Mam tylko zakonotowane we łbie, żeby przy aktualizacjach tego pliku nie zmieniać.
Pewnie nie bez powodu. ;)
EDYTA:
Eureka -znalazłem ;)
Sznurek: http://rofrol.wordpress.com/2008/02/25/lokalizacja-gentoo-i-utf-8/
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-04-02 11:52:27)
Strony: 1