Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Mam zadanie bojowe przygotować na jutro w celu prezentacji nagrany na bardzo szybkim pendrive Patriot system Debian Squeeze plus konkretnie całe oprogramowanie wraz polskimi wersjami językowymi. O ile Aptosid zainstalował Grub 2 na pendrive, to nie udaje mi się to przypadku stabilnego Debiana instalowanego poprzez netinstall. Szukam rozwiązania w tym temacie.
normalnie instalujesz system ale musisz gruba po UUID i fstaba też dać po uuidach mała ściąga
ls -al /dev/disk/by-uuid
Nie jestem zaawansowanym użytkownikiem. Wszystko się dobrze instaluje i w momencie kiedy pyta o lokalizację Gruba zamiast MBR podałem mu ścieżkę na specjalnie zainstalowanej partycji /dev/sdb1 a jednak system się nie uruchamia. Co mam mu podać kiedy zapyta o Gruba: /dev/disk/by-uuid I też nie wiem kiedy taką komendę podać jak napisałeś. Gdybyś mógł mi łopatologicznie wytłumaczyć będę bardzo wdzięczny. Czy chodzi może o to aby taką komendą stworzyć na pendrivie partycję. Jeżeli tak mam to co jest zapisane najpierw usunąć?
No przecież aby mógł wystartować to musi być w MBR.
No właśnie jedynym sposobem jak się okazało było odłączenie dysku twardego i wtedy wszystko się ładnie zainstalowało na MBR ale pendrive. Niestety podobnie jak w Aptosidzie po przełożeniu pendive z systemem do drugiego kompa nie mogłem nic doinstalować po wpisaniu apt-get upadate : miałem komunikat że nie udało się przetłumaczyć dosłownie wszystkich repozytoriów i one mi się z błędami wyświetliły. Przełożyłem pendrive do pierwotnego kompa i teraz z niego piszę oraz doinstalowuję pozostałe aplikacje. Wiecie jaka jest tego przyczyna?
A internet tam jest?
Właśnie zarówno w Aptosidzie jak i Debian stable netu nie miałem. Zaraz sprawdzę czy coś się zmieniło, bo dograłem dodatkowe firmaware. W każdym razie na 8 GB pendrive zmieściło się mnóstwo oprogramowania i nawet sporo gier i zostało jeszcze 2300 MB miejsca
torrentow napisał(-a):
normalnie instalujesz system ale musisz gruba po UUID i fstaba też dać po uuidach mała ściąga
Kod:
ls -al /dev/disk/by-uuid
ja np fstaba w squeeze nie mam po uuid
root@debian:/home/yampress# cat /etc/fstab # /etc/fstab: static file system information. # # Use 'vol_id --uuid' to print the universally unique identifier for a # device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices # that works even if disks are added and removed. See fstab(5). # # <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass> proc /proc proc defaults 0 0 /dev/sda5 / ext3 errors=remount-ro 0 1 /dev/sda7 /home ext3 defaults 0 2 /dev/sda6 none swap sw 0 0 /dev/scd0 /media/cdrom udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/scd1 /media/cdrw udf,iso9660 user,noauto 0 0 /dev/fd0 /media/floppy auto rw,user,noauto 0 0 root@debian:/home/yampress#
Yampress a jak dałbyś system na nośniku wymiennym jak nie po UUID'ach?
Nie trzeba tych ustawień Debian bez niczego się na pendrive zainstalował, to już napisałem. Pomóżcie co może być przyczyną braku neta i błędu przy wpisywaniu apt-get update. Zaraz ponownie się na innym kompie zaloguję z moim pendrive. RealPlayer oraz zależności oraz wszelkie pozostałości multimedialne i pozostałe przeglądarki zeżarły mi trochę miejsca a i tak pozostało 2 GB wolnego.
pokaż co mówi
ifconfig
Jak wszystko co miałem zainstalować w tym network-manager-gnome oraz firmware doinstalowałem teraz wszystko działa również na innym komputerze. W każdym razie gdzieś wcześniej musiał być bardzo poważny błąd. Aptitude działa, instalowanie programów również i wszystko chodzi z szybkością taką samą jak na dysku twardym starego typu 40 GB SATA. Pozdrawiam wszystkich i jak się okazało metodą prób i błędów oraz doinstalowania pakietów, które jak dla mnie są niezbędne wszystko się znormalizowało również w takiej dosyć nietypowej instalacji jak pendrive. Miłego wieczoru wszystkim życzę. Andrzej z Mysłowic
Strony: 1