Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Potrzebuje ograniczyć dostęp kilku userom ( ma być tylko przez ftp ). Jak to zrobić ?
Próbowałem coś i napsułem :).
Oto co zrobiłem:
Napisałem skrypt informujący: ftponly
#!/bin/sh
#
# ftponly script
#
echo "Nie masz dostepu przez ssh"
#
w /etc/passwd zmienilem userowi /bin/bash na /sciezka/do/ftponly a potem dodalem do /etc/shells /sciezka/dp/ftponly
Po tym wszystkim user nie moze sie zalogowac nijak. Kiedy wroce do poprzednich ustawien tez nie moze sie za sshowac. Co napsułem ? Jak naprawić i zrobic jak należy ?
Ja bym zrobil tak:
W /etc/passwd zostawil jako shell /usr/bin/false
a w /etc/shells ustawil tak
/bin/bash
/bin/tcsh
/bin/csh
/bin/ash
/bin/ksh
/bin/zsh
/usr/bin/false
a sam /usr/bin/false dal jako link symboliczny do /bin/false
U mnie to dziala wysmienicie :) Prawdopodobnie nie dizala Ci dlatego ze skypt nie odwoluje sie do shella - musialbys wstawic tam jakies polecenie wywolania shella (/bin/false) itp Jako domyslnego shella mozna uzywac wlasciwie bardoz roznych rzeczy w skryptach (ja czasami robie domyslne przekierowanie na inny serwer), ale jesli na koniec tego skryptu nie trafisz na jakis rzeczywisty shell - uzytkownik nie bedize mogl sie zalogowac ...
Pozdrawiam
a sam /usr/bin/false dal jako link symboliczny do /bin/false
a czy musi to byc link ? nie moze byc bezposrednio ?
Problemem jest to, ze po zmianie jakiej dokonalem( post pierwszy ) nie moge powrocic do dostepu przez ssh. Nie wiem jak to naprawic... Jakies rady ? Zamienilem w /etc/passwd z /bin/false na /bin/bash i tym razem przy logowaniu z roota na usera ( ktorego ustawienia zmienilem ) dostaje : "Brak powloki". Cos sie jeszcz chyba zmienilo tyle ze nie wiem co ...
Rozwiązaliśmy ze Sznurym to misterium. ;) W /etc/passwd po /bin/bash spacja była.
AAAAAaaaa...... :)
(ostatni post sponsorowaly literki: <spacja> <spacja> oraz <spacja>)
Pozdrawiam