Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Czyli jednak wcale takie skomplikowane to nie jest:P Sądziłem, że wirtualny w sensie, że juz go nigdzie nie ma. Dzieki.
Też nie wiem o co mu chodzi z tym wirtualnym, libssl1.0.0 to normalny pakiet.
Tak w ogóle, to na architekturze amd64 rtorrent nie ma takiej zależności. ;)
Znowu mi się jakieś takie coś zrobiło:
Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libeina1{ab} libembryo1{a} Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: libeet1 libembryo-bin 2 pakietów aktualizowanych, 2 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 230 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 360 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: libeina1: Jest w konflikcie z: libeina0 który jest pakietem wirtualnym. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) libecore-evas-svn-06 2) libecore-imf-svn-06 3) libecore-input-svn-06 4) libecore-x-svn-06 5) libedbus-svn-06 6) libedje-bin 7) libedje-svn-06 8) libeet1 9) libefreet-svn-06 10) libevas-svn-06 11) libevas-svn-06-engines-core 12) libevas-svn-06-engines-x Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 13) libeina1 [nie zainstalowany]
Ratunku!
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2011-03-15 20:57:22)
No wlaśnie wypatrzyłem chwilę temu-miałem je kiedyś ale wywaliłem. Czyli zgodzić się na pomysł aptitude?
Poszło gładko, natomiast takie coś jest schizujące bo nigdy nie wiadomo co z tym zrobić:)
Posiedzisz trochę na Sidzie (np. do wydania Wheezy), to już będziesz potem wiedział...
Co masz na myśli do wydania wheezy?:> W sensie stabilnego wheezy?
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2011-03-15 22:13:37)
Ano stabilnego... Wtedy przecież zostanie wydany, teraz to tylko wersja testowa. :) Chodziło mi po prostu o to, że jak nabierzesz trochę doświadczenia, to będziesz na tego typu posty odpowiadał zamiast je pisać. To w gruncie rzeczy nic strasznego. :)
Poradzić się chciałem w następującej kwestii: przy aktualizacji pojawia się..
Następujące pakiety mają niespełnione zależności: python-gnome2: Wymaga: python2.5-pyorbit który jest pakietem wirtualnym. python-gtk2: Wymaga: python2.5-cairo który jest pakietem wirtualnym.
aptitude proponuje:
Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Usunięcie następujących pakietów: 1) bleachbit 2) disk-manager 3) foomatic-gui 4) gimp 5) python-glade2 6) python-gnome2 7) python-gtk2 8) python-notify 9) python-webkit Pozostawienie następujących problemów z zależnościami: 10) gimp-data poleca gimp
albo
Usunięcie następujących pakietów: 1) foomatic-gui 2) python-gnome2 Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 3) python-cairo [1.8.8-1+b1 (now)]
albo
Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) python-cairo [1.8.8-1+b1 (now)] 2) python-pyorbit [2.24.0-6 (now)]
Najsensowniejsze jest chyba trzecie rozwiązanie, tylko czy zatrzymanie nie zaburzy mi jakoś systemu w przyszlości? A może jest jakieś inne rozwiązanie?
Ostatnio edytowany przez jarski185 (2011-04-17 15:24:49)
Zostaw to na razie… Puść safe-upgrade, a pełną dopiero jak uzupełnią zależności w repozytorium.
Pitek napisał(-a):
pisali na forum Aptosid'a, żeby nie upgrade'ować pythona
Samego pythona można, to już trochę co innego.
Python się normalnie aktualizuje, tylko reszta nie chce.
Ma ktoś też takie kuku?
Następujące pakiety zostaną zaktualizowane: libgcj-bc{b} 1 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 1180 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: libgcj-bc: Wymaga: libgcj12 (>= 4.6.1-9~) ale zainstalowana jest wersja 4.6.1-5.
Żadnych zgłoszeń w necie nie widzę a już ze dwa dni mi się to pokazuje.
Poczekaj jeszcze jeśli tego potrzebujesz, a jeśli nie potrzebujesz to usuń.
$ aptitude install libgcj-bc -s Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libgcj-bc{b} libgcj-common{a} 0 pakietów aktualizowanych, 2 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 140 kB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 293 kB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: libgcj-bc: Wymaga: libgcj12 (>= 4.6.1-9~) but it is not going to be installed. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) libgcj-bc [nie zainstalowany] Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] q Porzucono próby rozwiązania problemów z zależnościami. Przerwane.