Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Panowie mam kartę nvidii chcę zainstalować stery własnościowe z repozytorium ale aptitude wywala mi takie herezje:
miziak@debian:~$ sudo aptitude install nvidia-glx Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: libgl1-nvidia-alternatives{a} libgl1-nvidia-glx{a} libglx-nvidia-alternatives{a} libvdpau1{a} nvidia-glx{b} nvidia-kernel-2.6.32-5-amd64{a} nvidia-kernel-common{a} nvidia-vdpau-driver{a} 0 pakietów aktualizowanych, 8 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 15,7 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 58,4 MB. Następujące pakiety mają niespełnione zależności: xserver-xorg-core: Psuje: xserver-xorg-video-6 który jest pakietem wirtualnym. nvidia-glx: Wymaga: xorg-video-abi-6.0 który jest pakietem wirtualnym. lub xserver-xorg-core (< 2:1.7.7) ale zainstalowana jest wersja 2:1.9.4.901-1. Następujące działania rozwiążą problemy z zależnościami: Zatrzymanie bieżących wersji następujących pakietów: 1) nvidia-glx [nie zainstalowany] Zaakceptować rozwiązanie? [T/n/q/?] y Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B.
No i chciałem jeszcze połączyć pidgina z wyżej wymienionym appletem tj jest to w ubuntu ale nie moge tego okiełznać ;/
Mam debiana Sid + GNOME
nvidia-glx: Zainstalowana: (brak) Kandydująca: 195.36.31-7 Tabela wersji: 270.26-0~frickel.1 0 400 http://frickelplatz.de/debian/ sid/non-free amd64 Packages 260.19.21-1 0 400 http://ftp.de.debian.org/debian/ experimental/non-free amd64 Packages 195.36.31-7 0 990 http://ftp.de.debian.org/debian/ testing/non-free amd64 Packages 980 http://ftp.de.debian.org/debian/ unstable/non-free amd64 Packages
Do Xorga znajdującego się obecnie w Sidzie nadaje się tylko wersja z repo:
deb http://frickelplatz.de/debian/ sid main contrib non-free
To jakaś wersja beta sterowników, wcale nie najnowsza zresztą. Sam instalowałem skryptem Nvidii po prostu.
Słuchajcie coś mi nie trybi dodawanie kluczy repozytoriów help:
miziak@debian:~$ gpg --keyserver pgp.mit.edu --recv-keys 8761F008151E2489 gpg: zapytanie o klucz 151E2489 w serwerze hkp pgp.mit.edu gpg: klucz 151E2489: klucz publiczny ,,Walter Gueldenberg (repo frickelplatz.de) <walter@frickelplatz.de>'' wczytano do zbioru gpg: brak absolutnie zaufanych kluczy gpg: Ogółem przetworzonych kluczy: 1 gpg: dołączono do zbioru: 1 miziak@debian:~$ gpg --armor --export 8761F008151E2489 | apt-key add - gpg: nie można otworzyć ,,/etc/apt/trusted.gpg'' gpg: keydb_get_keyblock failed: eof gpg: brak zapisywalnego zbioru kluczy: eof gpg: błąd odczytu ,,-'': błąd ogólny gpg: import from `-' failed: błąd ogólny
Z roota to rób.
OK zainstalowałem skryptem bo od tych z tego repo nawet xy nie wstawały a ktos podpowie coś z tym appletem??
Witam mam debiana sid 64bit po zainstalowaniu 32bitowych bibliotek dla sterownika karty graficznej uzyskuję takie wyniki jak to poprawić:
miziak@debian:~/Downloads$ sudo apt-get install --reinstall libgl1-nvidia-alternatives-ia32 Czytanie list pakietów... Gotowe Budowanie drzewa zależności Odczyt informacji o stanie... Gotowe 0 aktualizowanych, 0 nowo instalowanych, 1 przeinstalowywanych, 0 usuwanych i 13 nieaktualizowanych. 1 nie w pełni zainstalowanych lub usuniętych. Konieczne pobranie 51,3 kB archiwów. Po tej operacji zostanie dodatkowo użyte 0 B miejsca na dysku. Pob: 1 http://ftp.pl.debian.org/debian/ sid/non-free libgl1-nvidia-alternatives-ia32 amd64 195.36.31-7 [51,3 kB] Pobrano 51,3 kB w 6s (8391 B/s) Zaznaczenie poprzednio niezaznaczonego pakietu libgl1-nvidia-alternatives-ia32. (Odczytywanie bazy danych ... 93459 files and directories currently installed.) Przygotowanie do zastąpienia libgl1-nvidia-alternatives-ia32 195.36.31-7 (wykorzystując .../libgl1-nvidia-alternatives-ia32_195.36.31-7_amd64.deb) ... Rozpakowanie pakietu zastępującego libgl1-nvidia-alternatives-ia32 ... Konfigurowanie libgl1-nvidia-alternatives-ia32 (195.36.31-7) ... Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so.1 to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1 by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Adding 'diversion of /usr/lib32/libGL.so.1.2 to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1.2 by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Przetwarzanie wyzwalaczy dla libgl1-nvidia-alternatives-ia32... update-alternatives: error: ścieżka alternatywy /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1 nie istnieje. dpkg: błąd przetwarzania libgl1-nvidia-alternatives-ia32 (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2 configured to not write apport reports Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: libgl1-nvidia-alternatives-ia32 E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)
W innym wątku napisałeś, że zainstalowałeś sterowniki skryptem Nvidii. Tych dwóch metod po prostu się nie miesza.
To są biblioteki 32 bitowe one chyba się nie instalują się ze skryptu. w każdym razie jak można temu zaradzić to też nie chce się uparcie usunąć.
Oczywiście że się instalują — jeżeli odpowiesz twierdząco na pytanie czy je instalować (chyba że pobrałeś instalator zawierający wyłącznie biblioteki 64-bit). Stery z repo to w dodatku zupełnie inna wersja niż aktualne wydania Nvidii. Usuń po prostu to wszystko i zainstaluj jeszcze raz.
PS Połączyłem z tamtym wątkiem jako że to ciąg dalszy tego samego problemu.
No tak ale jak to wywalić ;/
miziak@debian:~/Downloads$ sudo aptitude remove nvidia-glx-ia32 Następujące częściowo zainstalowane pakiety zostaną skonfigurowane: libgl1-nvidia-alternatives-ia32 Nie zostaną zainstalowane, zaktualizowane ani usunięte żadne pakiety. 0 pakietów aktualizowanych, 0 instalowanych, 0 do usunięcia i 13 nie aktualizowanych. Do pobrania 0 B archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 0 B. Konfigurowanie libgl1-nvidia-alternatives-ia32 (195.36.31-7) ... Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so.1 to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1 by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so.1.2 to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1.2 by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Przetwarzanie wyzwalaczy dla libgl1-nvidia-alternatives-ia32... update-alternatives: error: ścieżka alternatywy /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1 nie istnieje. dpkg: błąd przetwarzania libgl1-nvidia-alternatives-ia32 (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2 configured to not write apport reports Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: libgl1-nvidia-alternatives-ia32 E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1) W czasie instalacji wystąpiły problemy. Próba naprawy: Konfigurowanie libgl1-nvidia-alternatives-ia32 (195.36.31-7) ... Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so.1 to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1 by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Leaving 'diversion of /usr/lib32/libGL.so.1.2 to /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1.2 by libgl1-nvidia-alternatives-ia32' Przetwarzanie wyzwalaczy dla libgl1-nvidia-alternatives-ia32... update-alternatives: error: ścieżka alternatywy /usr/lib32/nvidia/diversions/libGL.so.1 nie istnieje. dpkg: błąd przetwarzania libgl1-nvidia-alternatives-ia32 (--configure): podproces zainstalowany skrypt post-installation zwrócił kod błędu 2 Wystąpiły błędy podczas przetwarzania: libgl1-nvidia-alternatives-ia32
Spróbuj w trybie tekstowym najpierw usunąć sterowniki ze skryptu:
sh /ścieżka/do/skryptu/skrypt.run --uninstall
Potem zainstalować to co się wywala:
apt-get install nvidia-glx-ia32
Potem usunąć pakiety instalowane z repozytorium i z powrotem zainstalować stery skryptem.
Zrobiłem tak jak mówisz przy próbie instalacji czy też usunięcia tego "zaklejonego" wywala mi błąd ciągle ten sam ;/
Tak spróbuj:
cd /usr/lib32/nvidia/diversions/ ls -l libGL.so.1
Otrzymasz wynik w stylu (tylko przykład):
libGL.so.260.19.44
Utwórz plik o takiej nazwie jaką otrzymałeś:
touch libGL.so.260.19.44
Powinien już odpuścić...
apt-get install nvidia-glx-ia32
Następnie usunięcie pakietów z repozytorium.