Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam.
Po aktualizacji libncurses5 do wersji 5.8-1 pojawił się problem z uruchomieniem rtorrent:
rtorrent rtorrent: print_status_info(...) wrote past end of the buffer.
Jak rozwiązać ten problem?
Napiszcie czy też na Debianie sid macie taki problem z rtorrent, rtorrent wersja 0.8.7-4.
Skoro wiesz, że problem spowodowała aktualizacja danego pakietu, czemu go po prostu nie cofniesz?
rttorenta nie uzywam, ale po tej aktualizacji wywrocil mi sie newsbeuter.
Poki co jedyne rozwiazanie to rollback + hold.
Bug w przypadku newsbeutera: http://bugs.debian.org/cgi-bin/bugreport.cgi?bug=616711
możecie podać bezpieczny sposób cofnięcia libncurses5 do poprzedniej wersji
wiem że trzeba dodać wpis do /etc/apt/sources.list:
deb http://ftp.pl.debian.org/debian/ testing main contrib non-free
Czy lepiej to zrobić przez aptitude czy apt-get?
Po dodaniu repozytorium testinga:
aptitude install ncurses~i/testing
Pobrać z snapshot.debian.org i zainstalować przez dpkg -i. Zaletą jest to, że nie trzeba dodawać żadnych repozytoriów, aktualizować list pakietów ani martwić się o priorytety. Wadą to, że wszelkie zależności też trzeba ręcznie cofnąć. Dla pojedynczych programów się nada, dla bardziej skomplikowanych sposób ArnVakera pewnie jest lepszy.
cofnąłem pakiet libncurses5 i libncursesw5 do poprzedniej wersji i rtorrent działa
Cofanie pakietów to w Sidzie podstawa... Tym różni się używanie Sida od używania testinga — czasem trzeba coś cofnąć. W testingu czasem warto zaktualizować coś do wersji z Sida, w tę stronę jest nawet łatwiej. ;) Wstyd się przyznać, ale sam ostatnio mam APT::Default-Release "testing"; w /etc/apt/apt.conf.
PS Najgorsze w Sidzie są sytuacje kiedy coś nie działa i nie wiadomo który pakiet cofnąć. :D
Strony: 1