Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witajcie
Po wielu próbach uruchomiłem powyższą kartę TV. Googlowałem szukając sposobu na ominięcie problemu kabla łączącego kartę TV z dźwiękową i nic nie znalazłem. Czy istnieje wogóle sposób na przekierowanie wyjścia (strumienia audio) karty TV do wejścia audio karty dźwiękowej? Czy sterownik saa7134 wogóle obsługuje taką możliwość?
Pzdrv
najprościej to chyba hardłerowo ;) bierzesz przewód jack-jack i git. w komplecie do mojej karty tv chyba nawet był taki
Ja nie bardzo rozumiem istotę problemu.
saa7134 tworzy samodzielne urządzenie dźwiękowe z którego pobiera sie dźwięk arecordem lub soxem.
Większość tez ma wyjście na kabelek które łączy się z kartą dxwiękową.
@rychu, nie mam takiego kabla, więc pytam jak obejść ten problem.
@ilin jak pobrać ten dźwięk?
Pokaż
arecord -l
~$ arecord -l **** Lista CAPTURE urządzeń **** karta 0: ICH5 [Intel ICH5], urządzenie 0: Intel ICH [Intel ICH5] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 0: ICH5 [Intel ICH5], urządzenie 1: Intel ICH - MIC ADC [Intel ICH5 - MIC ADC] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 0: ICH5 [Intel ICH5], urządzenie 2: Intel ICH - MIC2 ADC [Intel ICH5 - MIC2 ADC] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 0: ICH5 [Intel ICH5], urządzenie 3: Intel ICH - ADC2 [Intel ICH5 - ADC2] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0 karta 1: SAA7134 [SAA7134], urządzenie 0: SAA7134 PCM [SAA7134 PCM] Urządzenia podrzędne: 1/1 Urządzenie podrzędne #0: subdevice #0
arecord -D hw:1,0 -r 32000 -c 2 -f S16_LE | aplay -
Działa dzięki :)
A teraz jak doszedłem do rozwiązania
1. Dopisanie do /etc/modules:
saa7134 card=11 tuner=38
W tym miejscu należałoby wyjaśnić, iż parametry card i tuner zależą od konkretnej karty. Mój Terratec Cinergy 600 działa dla tych ustawień. Czasem trzeba przetestować wszystkie możliwości lub pogooglować, w celu wpisania odpowiednich wartości.
2. Instalacja tvtime:
sudo apt-get install tvtime
3. Szukanie kanałów
tvtime-scanner
Dodatkowo można utworzyć skrypt uruchamiania:
#!bin/bash tvtime & arecord -D hw:1,0 -r 32000 -c 2 -f S16_LE | aplay -
Skrypt musi posiadać atrybut wykonywalności a więc:
chmod 755 plik
P.S. Ilin, metoda bercika działa doskonale, dzięki za zaangażowanie chłopaki :)
Można również łapać dźwięk soxem
sox -s -r 32000 -c 2 -t alsa hw:1,0 -s -r 32000 -c 2 -t alsa default
Trzeba przetestować obie możliwosci.
Używać tego na którym mniejsze opóźnienia dźwięku występuja.