Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam!
Przeniosłem system na inną partycje kopiowalem przez mc i teraz nie moge sie tam chrootowac dostaje taki komunikat:
chroot /mnt/debian/ /bin/bash chroot: cannot run command `/bin/bash': Nie ma takiego pliku ani katalogu
Co poprawic lub moze inaczej mam skopiowac partycje
nie wiem, ja pamietam tylko ze jak robilem chroota to tworzylem taka sama strukture katalogow systemowych jaka byla na normalnym systemie, a co za tym idzie sam decydowalem przez wrzucanie do katalogow jakie programy maja byc na chroocie a jakie nie :) poza tym jeszcze w passwd cos sie zmienialo... cholera nie pamietam dokladnie... moge ci tylko manual polecic :)
Juz poradzilem sobie , kopiowanie przez mc to nie zawsze dobry pomysl , skopiowalem przez cp z opcjami -arp i dalo sie bez problemu chrootowac :)
Upewnij się czy ten plik tam jest (w /mnt/debian/bin/bash), czy masz całą strukturę katalogów. Komenda jest dobra bez dyskusji.
Wszystkie pliki na miejscu sa ;D
no to jak juz wsyzstko dziala to prosimy o arta na temat poprawnego chrootowania :) mi sie przyda do odswiezenia pamieci ;)
Na arta to chyba za mało wiem zeby napisac o tym ale do faq w sam raz by sie nadawalo :) Jesli chcecie ;) To ma być samo chrootowanie czy od razu opisac przeprowadzke systemu to może art by z tego wyszedł :)
hmmm
ja potrzebuje na przykad miec swoj system, ale dla tych ktorzy sie lacza przez ssh niech wchodza do chroota i tam oddzielny system :) i moga robic co chca :D mysle ze moze byc z tego art niezly ;)