Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Co tu więcej mówić, wygląda to jak na zrzucie.
Na 99% brakuje mi jakiejś czcionki dlatego tak się rozjeżdża.
Od jakiegoś czasu nie włączałem pogodynki a w międzyczasie usunąłem katalog .fonts bo miałem tam multum dziwnych czcionek których i tak nigdy nie używałem. Pewnie od tego czasu zaczęły się problemy z conkyforecast.
Zassałem pakiecik z PPA Ubuntu i tam w paczce było kilka czcionek, więc wrzuciłem je do ~/.fonts ale to nie pomogło. Wszystkie czcionki które były w paczce mam też w systemie, zostały zainstalowane automatycznie razem z conkyforecast i są to:
k4misiek@gen2 ~ $ equery f conkyforecast|grep fonts /usr/share/fonts /usr/share/fonts/truetype /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/Arrows.sfd.tar.gz /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/Arrows.ttf /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/ConkyWeather.otf /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/ConkyWind.otf /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/ConkyWind.sfd.tar.gz /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/ConkyWindN.otf /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/ConkyWindNESW.otf /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/Moon Phases.ttf /usr/share/fonts/truetype/conkyforecast/StyleBats.ttf
Poniżej konfiguracja conky, ale ona na 100% jest poprawna bo nie ruszałem jej od wieków.
#!/usr/bin/conky -d -c ## .conkyrc configuration alignment top_left background yes color0 555555 # color1 483D8B # Dark Slate Blue color2 B8860B # Dark goldenrod color3 4682B4 # Steelblue color4 8B0000 # Dark red color5 008080 # Teal color6 333333 # Gray20 color7 8888CC # (COOL) color8 CCCC88 # (WARM) color9 CC8888 # (HOT) cpu_avg_samples 2 default_color F8F8FF # Ghost white F8F8FF default_outline_color 000000 # Black default_shade_color 000000 # Black double_buffer yes draw_borders no draw_graph_borders no draw_outline no draw_shades no gap_x 320 gap_y 437 max_specials 250 max_user_text 1000 maximum_width 1000 minimum_size 450 0 net_avg_samples 2 no_buffers yes override_utf8_locale yes own_window yes own_window_colour 000000 # Black own_window_hints undecorated,below,sticky,skip_taskbar,skip_pager own_window_transparent yes own_window_type override ## normal pad_percents 2 short_units yes stippled_borders 3 text_buffer_size 8000 total_run_times 0 update_interval 1.0 uppercase no use_spacer right use_xft yes xftalpha 0.75 xftfont Sans:size=8 TEXT ${execpi 1800 conkyForecast --location=PLXX0040 --template=~/.scripts/conkyForecast.template}
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-02-12 00:16:24)
Znalazłem rozwiązanie więc się podzielę, problem leży w conky1.8.1.
Instalacja poprzedniej wersji (1.8.0) rozwiązuje problem.
k4misiek: to nie zapomnij o tym powiedzieć developerom (jeśli jeszcze tego nie zrobiłeś).