Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Wczoraj wraz z kapelusznikiem próbowaliśmy zainstalować/skompilować VirtualBox http://forum.dug.net.pl/viewtopic.php?id=18480
Dziś rano, gdy chciałem dokończyć wczorajsze zmagania to już nie mogę zalogować się jako root. Dostaje komunikat:'
Nie można uruchomić /usr/bin/x-terminal-emulator jako użytkownik root. Nie powiodła się komunikacja z gksu-run-helper. Otrzymano: setgid: Operacja niedozwolona Oczekiwano: gksu: waiting
lub w konsoli:
kuba@debian:~$ su Hasło: setgid: Operacja niedozwolona
Aż rozbolała mnie głowa. Ktoś pomoże ?
Prawa (właściciel) się zgadzają?
$ ls -la /usr/bin/sudo -rwsr-xr-x 2 root root 144964 02-09 19:47 /usr/bin/sudo $ ls -la /bin/su -rwsr-xr-x 1 root root 29152 02-16 02:11 /bin/su
Ostatnio edytowany przez panjandrum (2011-03-04 14:05:03)
kuba@debian:~$ ls -la /usr/bin/sudo -rwxrwxrwx 2 root root 166472 02-09 20:28 /usr/bin/sudo kuba@debian:~$ ls -la /bin/su -rwxrwxrwx 1 root root 34024 02-16 07:44 /bin/su
różnica głownie zasadza się w braku u mnie bitu lepkości (s) ale nie wiem czy to istotne a co gorsze jak zmienić prawa.
Ostatnio edytowany przez itposthuman (2011-03-04 14:35:16)
Ty odpalasz coś takiego jak terminal roota? Jak odpalisz normalny terminal, to możesz się zalogować na roota przez su?
EDIT: Nie doczytałem — sprawdź w takim razie jeszcze poza X-ami.
Tak - przy terminalu roota dostaje:
Nie można uruchomić /usr/bin/x-terminal-emulator jako użytkownik root. Nie powiodła się komunikacja z gksu-run-helper. Otrzymano: setgid: Operacja niedozwolona Oczekiwano: gksu: waiting
A gdy uruchamiam normalny terminal lub poza X-ami to:
kuba@debian:~$ su Hasło: setgid: Operacja niedozwolona
Jedynie przy wyborze re-covery mogę wejść na roota.
Ostatnio edytowany przez itposthuman (2011-03-04 17:32:36)
chmod 755 /bin/su chmod u+s /bin/su
Jakoś tak to chyba idzie, ale ja się na tym nie znam. ;)
EDIT: Tfu, tak wystarczy:
chmod 4755 /bin/su
... mówiłem, że się na tym nie znam. :D
Szacowny Kapeluszniku jesteś mądrzejszy ode mnie i wciąż się od Ciebie mogę tylko uczyć.
Pierwszy sposób na ratunkowym spisał się doskonale.
Drugi robi dokładnie to samo... Po prostu taki zapis jest bardziej KISS. ;)