Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Cześć,
Czy ktoś ma u siebie w pełnie działający php-cgi z userdir i vhostami ?
o ile udało mi sie odpalić na virtualhoście php-cgi +suexec to za cholere nie mogę ustawić dla userów lokalnych dostepu do php, obojetnie co i jak ustawie ciągle przy http://domena.pl/~user/plik.php próbuje go pobierać (problem z parsowaniem)
Jak mogę zmusić apache2 - debian (squeeze)- żeby mi php działał jako cgi i dla wszystkich userów
dla virtualki1 mam takie wpisy i one działają ok:
<VirtualHost xxx.xxx.xxx.xxx:80> DocumentRoot /var/www/testowy ServerName testowy.domena.pl <IfModule mod_fcgid.c> SuexecUserGroup webadmin webadmin <Directory /var/www/testowy> Options +ExecCGI AllowOverride All AddHandler fcgid-script .php FCGIWrapper /var/www/php-fcgi/testowy/php-fcgi .php Order allow,deny Allow from all </Directory> </IfModule> ServerSignature Off </VirtualHost>
natomiast dla 000-default
<VirtualHost yyy.yyy.yyy.yy:80> DocumentRoot /var/www/ <Directory /> Options FollowSymLinks AllowOverride None </Directory> <Directory /var/www/> Options Indexes FollowSymLinks MultiViews AllowOverride All Order allow,deny allow from all </Directory> ScriptAlias /cgi-bin/ /usr/lib/cgi-bin/ <Directory "/usr/lib/cgi-bin"> AllowOverride None Options +ExecCGI -MultiViews +SymLinksIfOwnerMatch Order allow,deny Allow from all </Directory> ErrorLog /var/log/apache2/error.log LogLevel warn CustomLog /var/log/apache2/access.log combined <IfModule mod_userdir.c> UserDir public_html UserDir disabled root <Directory /home/*/public_html> AllowOverride FileInfo AuthConfig Limit Indexes Options MultiViews Indexes SymLinksIfOwnerMatch IncludesNoExec <Limit GET POST OPTIONS> Order allow,deny Allow from all </Limit> <LimitExcept GET POST OPTIONS> Order deny,allow Deny from all </LimitExcept> </Directory> </IfModule> </virtualhost>
juz dodawalem na wszelkie mozliwe sposoby wpisy dotyczace parsowania i za cholere niechce dzialac
zeby byla jasnosc xxxx.xxx.xxx.xxxx i yyy.yyy.yyy.yy to dwa różne virtuale
i chcialbym aby userzy z yyy.yyy.yy.yy mogli miec też dostęp do php przez http://yyy.yyy.yy.yy/~user
jak by ktoś miał naprawdę dobrego toturiala to byłbym wdzięczny - prawdę mówiąc przeczytalem prawie wszystkie , ale może gdzes robie glupi błąd
mała podpowiedz - nie nie chce mod_php i nie chce mieć apache2 workera
nie wiem jak na apache bo nie używam ale na lighttpd wcześniej robiłem przez spawn-fcgi teraz przez php-fpm i działa bardzo przyzwoicie generalnie php-fpm bardzo ładnie zarządza pamięcią dla procesów i użytkowników.
ScriptAlias /php5-cgi /usr/lib/cgi-bin/php5 Action php5-cgi /php5-cgi AddHandler php5-cgi .php
problem byl banalny ........ jakis syf w cache i caly czas sie plul o to samo :)
spawn-fcgi - czytalem i juz nawet podchodzilem do konfiguracji ale cos za duzo zabawy z tym bylo.
dla mnie podstawa to suexec a ten dziala tylk z php-cgi (wiadomo joomle i inne pierdoly- a chodzic i kazdemu ustawiac z lapy chown -r user:www-data jest meczace a specjalnie pod to klikac aclki ....)
jedyny minus to to ze mod_qos przestanie dzalac bo on z kolei musi miec mod_php5
wiec zostaje mi takowe rozwiazanie haproxy na 80 i potem lokalny apache na 81
a wszytsko to by dogodzic userom......