Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Jak w temacie, nie działa opcja "Zablokuj ekran", nie mam pomysłu co może nie działać.
System to Debian sid (x64), postawiony z płytki LMDE.
Jakieś sugestie?
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-02-28 18:34:13)
Zamienić gnome-screensaver na xscreensaver (IMO i tak lepszy). :)
Mam zainstalowane jedno i drugie :P
Usuń ten gnomowy, a xscreensaver wrzuć do autostartu środowiska graficznego, czyli dodaj tam polecenie:
xscreensaver -nosplash
Bo chodzi mi tylko o to, żebym mógł zablokować ekran na hasło jak mnie nie ma, nie o automatyczne blokowanie.
A jak wywalam gnomowy, leci gnome-core.
Ostatnio edytowany przez sir_lucjan (2011-02-28 18:02:49)
Wiem o co chodzi, tym się zajmuje właśnie wygaszacz ekranu...
Usuń oba, a zobaczysz, że opcja blokowania ekranu całkiem zniknie.
No ale leci gnome-core tak więc chyba nie tak powinno być.
gnome-core to tylko metapakiet, sam w sobie nie robi nic poza wciąganiem zależności. Osobiście go nie mam, Ty też mieć nie musisz, wystarczy pozmieniać statusy pakietom których potrzebujesz. Póki co spróbuj po prostu wyłączyć gnomowy z autostartu, a włączyć xscreensaver.
EDIT:
amidala / # aptitude install gnome-core -s Następujące NOWE pakiety zostaną zainstalowane: desktop-base{a} eog{a} evolution{a} evolution-common{a} gnome-core gnome-disk-utility{a} gnome-doc-utils{a} gnome-keyring{a} gnome-screensaver{a} gnome-themes{a} gnome-user-guide{a} gvfs-backends{a} libarchive1{a} libavahi-ui0{a} libbluetooth3{a} libcdio-paranoia0{a} libevolution{a} libgcr0{a} libgdu-gtk0{a} libgp11-0{a} libgtkhtml-editor-3.14-0{a} libgtkhtml-editor-3.14-common{a} libgtkhtml3.14-19{a} libxml2-utils{a} python-libxml2{a} xsltproc{a} yelp{a} Następujące pakiety POLECANE przez inne NIE zostaną zainstalowane: bogofilter evolution-plugins evolution-webcal libpam-gnome-keyring spamassassin ttf-dejavu 0 pakietów aktualizowanych, 27 instalowanych, 0 do usunięcia i 0 nie aktualizowanych. Do pobrania 70,4 MB archiwów. Zajęte po rozpakowaniu: 172 MB. Kontynuować? [T/n/?] Pakiety zostałyby pobrane/zainstalowane/usunięte.
A siedzę na gnome w tym momencie...
Mam i działa. Wielkie dzięki. Tylko jak zmienić wygląd, bo brzydkie to jak noc :D
Odpalić xscreensaver-demo i wyklikać w ustawieniach? ;)
Dzięki za pomoc. Temat do zamknięcia.
Generalnie na DUGu nie zamykamy rozwiązanych wątków.
Ktoś może podrzuci inny sposób ,a może ktoś będzie miał pytanie przy tym rozwiązaniu.
Po co zamykać usta :)
Wstyd mówić ale to ja zawiniłem, wywaliłem jeden wpis z autostartu za dużo :D Tak to bywa, jak się na "szybko" konfiguruje.