Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Sytuacja hipotetyczna:
Stoi sobie 70 maszyn na wszystkich ta sama dystrybucja Linuxa, kompy spięte w sieci wewnętrznej, adresy ip po koleji: 192.168.60.10-192.168.60.70.
Mam pytanie jak można a na pewno można :) zrobić
update systemu,upgrade systemu - na wszystkich maszynach
założyć identycznego użytkownika na wszystkich maszynach
doinstalować na wszytkich jakiś pakiet
itp.
Kiedyś czytałem w "User Space" na debianusers.pl o takiej konfiguracji ssh że komenda wydawana na jednej maszynie wykonywała się na wszystkich, tylko już tego nie pamiętam :( a logowanie się po kolei na wszystkie maszyny i doinstalowanie pakietu może być straszne.
Może ktoś wie jak konfigurowało się ssh aby to działało albo zna jeszcze jakieś inne rozwiązania.
Proszę o pomoc.
Jeśli jest 70 maszyn które mają być względnie podobne, to może lepiej iść w stronę quasi-terminali? Np. niech wszystkie mają /usr dzielony po NFS, zarządzanie użytkownikami w centralnej bazie LDAP czy czymś podobnym. Kwestia na ile te maszyny mają być identyczne a na ile odmienne.
qlemik napisał(-a):
Witam
Kiedyś czytałem w "User Space" na debianusers.pl o takiej konfiguracji ssh że komenda wydawana na jednej maszynie wykonywała się na wszystkich, tylko już tego nie pamiętam :( a logowanie się po kolei na wszystkie maszyny i doinstalowanie pakietu może być straszne.
Chyba chodzi o ClusterSSh
Ostatnio edytowany przez ba10 (2011-02-27 22:04:32)
właśnie chodziło mi o :
ba10:
Chyba chodzi o ClusterSSh
sposób z:
Minio:
to może lepiej iść w stronę quasi-terminali?
jest także dobrym dla mnie rozwiązaniem.
Dziękuje bardzo i pozdrawiam