Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-27 20:45:38

qlemik - Użytkownik

qlemik
Użytkownik

Update, Upgrade wielu maszyn

Witam

Sytuacja hipotetyczna:
Stoi sobie 70 maszyn na wszystkich ta sama dystrybucja Linuxa, kompy spięte w sieci wewnętrznej, adresy ip po koleji: 192.168.60.10-192.168.60.70.

Mam pytanie jak można a na pewno można :) zrobić
update systemu,upgrade systemu - na wszystkich maszynach
założyć identycznego użytkownika na wszystkich maszynach
doinstalować na wszytkich jakiś pakiet
itp.

Kiedyś czytałem w "User Space" na debianusers.pl o takiej konfiguracji ssh że komenda wydawana na jednej maszynie wykonywała się na wszystkich, tylko już tego nie pamiętam :( a logowanie się po kolei na wszystkie maszyny i doinstalowanie pakietu może być straszne.

Może ktoś wie jak konfigurowało się ssh aby to działało albo zna jeszcze jakieś inne rozwiązania.

Proszę o pomoc.

#2  2011-02-27 21:45:21

Minio - Użyszkodnik

Minio
Użyszkodnik
Serwis

Re: Update, Upgrade wielu maszyn

Jeśli jest 70 maszyn które mają być względnie podobne, to może lepiej iść w stronę quasi-terminali? Np. niech wszystkie mają /usr dzielony po NFS, zarządzanie użytkownikami w centralnej bazie LDAP czy czymś podobnym. Kwestia na ile te maszyny mają być identyczne a na ile odmienne.

#3  2011-02-27 21:57:10

ba10 - Członek DUG

ba10
Członek DUG
Serwis

qlemik napisał(-a):

Witam

Kiedyś czytałem w "User Space" na debianusers.pl o takiej konfiguracji ssh że komenda wydawana na jednej maszynie wykonywała się na wszystkich, tylko już tego nie pamiętam :( a logowanie się po kolei na wszystkie maszyny i doinstalowanie pakietu może być straszne.

Chyba chodzi o ClusterSSh

Ostatnio edytowany przez ba10 (2011-02-27 22:04:32)

"Jeżeli chcesz się nauczyć Linuksa, to pierwsze co musisz zrobić to odrzucić wszelkie przyzwyczajenia wyniesione z poprzedniego systemu. Twoja wiedza jest o tyle zgubna, że daje Ci poczucie że coś jednak wiesz — jednak w kontekście Linuksa prawdopodobnie nie wiesz jeszcze nic." Minio
Mój Blog, a później Tańczymy ;)

#4  2011-02-27 22:39:14

qlemik - Użytkownik

qlemik
Użytkownik

właśnie chodziło mi o :

ba10:
Chyba chodzi o ClusterSSh

sposób z:

Minio:
to może lepiej iść w stronę quasi-terminali?

jest także dobrym dla mnie rozwiązaniem.

Dziękuje bardzo i pozdrawiam

Stopka forum