Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Pisałem już odnośnie laptop_mode na Debianie. Tam już wszystko w porządku. Problem natomiast mam z Gentoo. Ciągle coś mi dyski wyłącza, po hibernacji APM ustawia się na 1. Nic mnie bardziej nie denerwuje niż wznawianie i zatrzymywanie dysku.
ENABLE_LAPTOP_MODE_TOOLS=1 ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_BATTERY=1 ENABLE_LAPTOP_MODE_ON_AC=1 ENABLE_LAPTOP_MODE_WHEN_LID_CLOSED=0 ENABLE_AUTO_MODULES=0 MINIMUM_BATTERY_CHARGE_PERCENT=8 DISABLE_LAPTOP_MODE_ON_CRITICAL_BATTERY_LEVEL=1 HD="/dev/[hs]d[abcdefgh]" PARTITIONS="auto /dev/mapper/*" ASSUME_SCSI_IS_SATA=1 LM_BATT_MAX_LOST_WORK_SECONDS=600 LM_AC_MAX_LOST_WORK_SECONDS=360 CONTROL_READAHEAD=1 LM_READAHEAD=3072 NOLM_READAHEAD=128 CONTROL_NOATIME=0 USE_RELATIME=1 CONTROL_HD_IDLE_TIMEOUT=1 LM_AC_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200 LM_BATT_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200 NOLM_HD_IDLE_TIMEOUT_SECONDS=7200 CONTROL_HD_POWERMGMT=1 BATT_HD_POWERMGMT=254 LM_AC_HD_POWERMGMT=254 NOLM_AC_HD_POWERMGMT=255 CONTROL_HD_WRITECACHE=0 NOLM_AC_HD_WRITECACHE=1 NOLM_BATT_HD_WRITECACHE=0 LM_HD_WRITECACHE=0 CONTROL_MOUNT_OPTIONS=1 LM_DIRTY_RATIO=60 NOLM_DIRTY_RATIO=40 LM_DIRTY_BACKGROUND_RATIO=1 NOLM_DIRTY_BACKGROUND_RATIO=10 DEF_UPDATE=5 DEF_XFS_AGE_BUFFER=15 DEF_XFS_SYNC_INTERVAL=30 DEF_XFS_BUFD_INTERVAL=1 DEF_MAX_AGE=30 XFS_HZ=100 LM_SECONDS_BEFORE_SYNC=2
Są jeszcze pliki conf.d, ale one chyba działają jak mam moduły powłączane? W każdym razie w intel-sata-powermgt wylaczyłem IDLE.
Co jeszcze poprawić?
Problem tkwi w power-gnome-managerze. Jak można wyłączyć to? Ustawia mi APM na 1, a gconf2 pozwala na zmianę idle, a samego parametru parkowania nie znalazłem. Chodzi mi zasadniczo tylko o ten jeden parametr.
//edit1
Jestem chyba blisko... upower za to zapewne odpowiada.
Ostatnio edytowany przez hornet (2011-03-02 20:34:55)