Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam wszystkich,
Mam pewien problem. Przejrzałem całe forum ale nie znalazłem odpowiedzi dlatego spytam bardziej doświadczonych kolegów :)
Mam peceta, na którym odpalony jest debian squeeze, kernel 2.6.37. Problem polega na tym ,że podczas pracy serwera nagle dysk SATA oznaczony np. /dev/sdk1 zamienia się na /dev/sdt1. Nie było by problemu gdyby nie to,że 15 dysków sata w tym komputerze spięte są mdadm'em w raid 5. Gdy zmienia się litera dysku macierz oznacza dysk jak fail i zaczyna się przebudowywać ze szparą. A co będzię gdy zmienią się dwa dyski. KATASTROFA :). Wymieniłem płytę główną, kable idące do dysków, kontrolery SATA, dyski są dobre. Pomocy.
Moje pytanie brzmi. Dlaczego podczas pracy dysk zmienia swoją nazwę i jak temu zaradzić .
Dziękuję
Ostatnio edytowany przez stiopa1981 (2011-02-23 17:48:13)
Dlatego powinieneś się posługiwać niezmiennymi identyfikatorami UUID. Dostęp po identyfikatorze masz w /dev/disks/by-uuid/ .
Dzięki za szybką odpowiedz. Jednak w /dev/disk/by-uuid jest tylko wzmianka o jednym dysku? A gdzie pozostałe 14?
Pozdrawiam
==========================
Ok,
Znalazłem polecenie,które sprawdza uuid dla dysku.
blkid "nazwa dysku"
Dziękuje za pomoc. Jutro zabiore się za przebudowanie macierzy i lvm. Dam znać
Pozdrawiam
==========================
Sprawdzałem,
Niestety nic to nie da. Dlaczego. UUID powstaje podczas zakładania file systemu na dysku. Przed założeniem mdadm macierzy dyski muszą być oznaczane
jako fd czyli linux raid autodetect. fd nie nadaje UUID'a. Więc musze stworzyć macierz podając nazwę dysku.
Szukam dalej
// edytuj posty — ArnVaker
To nie wykorzystuj /dev/disk/by-uuid/ tylko /dev/disk/by-id/
A czy może się zdarzyć ,że dyski będą miały te same id?
Bardzo małe prawdopodobieństwo:
http://en.wikipedia.org/wiki/Universally_unique_ide … of_duplicates
Ostatnio edytowany przez panjandrum (2011-02-23 20:15:22)
Nie.