Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam
Mam taki problem, ponieważ potrzebuje wyliczać urlopy i skorzystałem z funkcji którą znalazłem w necie,
działa poprawnie czyli przelicza dni, pomija weekendy, ma też miejsce na wpisanie świąt w które powinny być pomijane podczas liczenia wymiaru urlopowego.
Jest jednak problem:
Np. jeżeli zakładam, iż 01-05-2011r. jest wolny, a ktoś określi w bazie, iż bierze urlop od 01-05-2011r.-01-05.2011 to system niestety wylicza mu z tego dnia urlop (powinien wskazać 0). Inaczej sprawa się ma jak by określił np: 30-04-2011 do 01-05-2011, wtedy wszystko działa dobrze i pokazuje tylko 1 dzień urlopu oto kod:
<?php //Karta ulorpowa function workDays($date1, $date2) { //święta w postaci mm-dd, pominąłem Wielkanoc i Boże Ciało, gdyż są to święta ruchome $hol=array('2011-05-01'); $date1=strtotime($date1);$date2=strtotime($date2); if ($date2===$date1) return 1; $znak=1;//określa czy to będzie minus (gdy date1>date2) czy plus if ($date1>$date2)// minusy {$datePom=$date1;$date1=$date2;$date2=$datePom;$znak=-1;} $ilosc=1; $date1=strtotime('+1 day',$date1); $date2=strtotime('+1 day',$date2); while ($date1<$date2) { $weekDay=date('w',$date1); if (!($weekDay==0 || $weekDay==6 || in_array(date('Y-m-d',$date1),$hol))) $ilosc++; $date1=strtotime('+1 day',$date1); } $ilosc*=$znak; return $ilosc; } //delkaracja zmiennych $date_today = date("Y-m-d"); $time_today = date("H:i:s"); $y = date ("Y"); $m = date ("m");
potem wywołuje funkcje:
workDays("data_od", "data_do")
itd.
Bardzo proszę o pomoc .... bo nie daje rady :(
Ostatnio edytowany przez azhag (2011-02-22 10:32:21)
zyga napisał(-a):
if ($date2===$date1) return 1;
Skrypt zwraca 1 (kod błędu 1), ale PHP potem to interpretuje jako liczbę 1. „Zalety” dynamicznego typowania.
PS. Używaj tagu [ code] (oczywiście bez spacji).