Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Otoz dolny panel ten na ktorym skladowane sa miedzy innymi aplikacje po zminimalizowaniu zmienil swoje wlasciwosci a mianowicie.Jak klikam zminimalizuj na oknie przegladarki to znika mi ona gdzies w prawym dolnym rogu i potem za chiny nie moge jej odszukac spowrotem.Hmm minimalizuje sie w nicosc :P.
Tak samo nie mam na tym panelu tych granatowych 4 kwadracikow.
Wszystko sie spieprzylo po tym jak zmnienilem sobie menadzera logowania w gdmsetup.Po tym cos mi zmodyfikowala XF86Config i musialem na nowo ustawiac a jak juz ustawilem to mam oto taki jak wyzej opisany problem.
Jak zamkne gmd i odpale server x normalnie z konsoli startx to problem znika bo laduje tak jak potrzeba z tym dolnym panelem ale z ustawieniami zupelnie innymi .
jakiego X=a uzywasz KDE? Gnome ?? czy jaki ??
Gnome.
I przy okazji jak zmienic domyślny menadżer okien.Wiem że staje się domyślnym ten ktory jest ostatni instalowany ale co w sytuacji gdy zainstalowało się coś a potem chce się wrócic do starego.
domyślny manager
update-alternatives --config x-session-manager update-alternatives --config x-window-manager
jeżeli chodzi o "4 kwadraciki" (czyt. pulpity) - nie pamietam - kiknij na panel prawym klawiszem myszki (PKM) i wybierz "dodaj" i następnie z listy wybierz, powinno gdzieś być coś związane z tymi pulpitami
jeżeli chcesz sie odpalac z konsoli Xy z własnymi ustawieniami to najpier wyloguj sie
exit
a nastepnie zaloguj sie na swojego usera (w konsoli wszystko oczywiscie) i następnie wpisz
startx
albo zedytuj sobie plik /home/~uzytkownik~/.bash_profile i na koncu dodaj linijke
startx
teraz se wywal ten Xowy menadżer logowania i teraz normalnie masz logowanie w konsoli i gdy zalogujesz sie na ~uzytkownik~ to zostanie odpalone domyślne Xy ustawione przez update-alternatives
ja tak mam i wszystko elegancko chodzi ;)
ogolnie polecam do szybkiej zmiany manadżera okien WDM'a można sobie przy logowaniu wybierać w bardzo ładny sposób z którego menedżera chcemy skorzystać
Dzieki wszystkim za porady problem rozwiązany.