Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Przeglądam sobie ostatnio forum i trafiłem na http://liquorix.net/. Brzmi całkiem przyjemnie, bo niestety Debianowy kernel się strasznie długo podnosi. Warto?
Warto nie warto... Instalacja trwa moment, zainstaluj i sprawdź. :P
===================
... sposób generowania initrd sobie zmień, w /etc/initramfs-tools/initramfs.conf:
MODULES=most
na:
MODULES=dep
po tym:
update-initramfs -u -k `uname -r`
Różnica w czasie uruchomienia jest taka jak żadna. U mnie w porywach jedna sekunda na korzyść liquoriksa.
Poza tym Liquorix jest nowszy niż kernele w Debianie, dzięki czemu np. mam obsługę moje karty sieciowej (zwykły ethernet). Ale też nie jest oficjalnym kernelem Debiana, przez co:
a) przy zgłaszaniu błędu na BTS możesz usłyszeć że masz zmienić kernel na dystrybucyjny or GTFO
b) czasem się wiesza. Mi Liquorix zawiesił się jakie 3 czy 4 razy w ciągu może 2 miesięcy używania, podczas gdy dystrybucyjny kernel Debiana ani razu w ciągu jakichś 4 lat.
Generalnie wg mnie nie warto. Używam z konieczności w domu, gdzie mam Internet po kablu. Jak w Debianie pojawi się nowsza wersja kernela, liquoriksa usunę z dysku i zapomnę o jego istnieniu.
W unstable jest wersja 2.6.37.
Instaluje się i działa bezproblemowo na Squeeze
Liquorix to nie jest przypadkiem skompilowany Zen z uniwersalnym configiem? Wiem, że kiedyś tak było.
Minio napisał(-a):
Poza tym Liquorix jest nowszy niż kernele w Debianie, dzięki czemu np. mam obsługę moje karty sieciowej (zwykły ethernet). (...)
b) czasem się wiesza. Mi Liquorix zawiesił się jakie 3 czy 4 razy w ciągu może 2 miesięcy używania, podczas gdy dystrybucyjny kernel Debiana ani razu w ciągu jakichś 4 lat.
Generalnie wg mnie nie warto. Używam z konieczności w domu, gdzie mam Internet po kablu. Jak w Debianie pojawi się nowsza wersja kernela, liquoriksa usunę z dysku i zapomnę o jego istnieniu.
Polecam jądra z Grmla. Też nowsze, problemów żadnych.
panjandrum napisał(-a):
Liquorix to nie jest przypadkiem skompilowany Zen z uniwersalnym configiem? Wiem, że kiedyś tak było.
AFAIK osobnik zajmujący się Liquorixem w międzyczasie został jednym z deweloperów Zena. ;) Jednak Liquorix nie bazuje obecnie bezpośrednio na źródłach Zen, wszystkie patche nakładane są oddzielnie wedle uznania tego jedynego dewelopera. W ogóle Zen ostatnio zrezygnował z wydań i przeszedł na rolling-release, zalecając użytkownikom korzystanie z gita... Jak jakiś czas temu sprawdzałem, to ich git akurat leżał. :)
ilin napisał(-a):
W unstable jest wersja 2.6.37.
Instaluje się i działa bezproblemowo na Squeeze
O, nie wiedziałem. Jak sprawdzałem w zeszłym tygodniu to we wszystkich gałęziach było to samo jądro.
Z sida instalować nie będę, zanim następnym razem będę w domu to już zdąży do Squeeze'a przejść. A i może nową wersję jądra wydadzą ;) .
Minio napisał(-a):
Z sida instalować nie będę, zanim następnym razem będę w domu to już zdąży do Squeeze'a przejść.
A skąd, nie ma takiej możliwości... No dobra — wiem, że miałeś na myśli Wheezy'ego. :)
Minio napisał(-a):
Z sida instalować nie będę, zanim następnym razem będę w domu to już zdąży do Squeeze'a przejść
Dlaczego ?
Podpinasz na chwilę repozytorium sida.
Instalujesz jądro.
Odpinasz i po sprawie.
Karta sieciowa działa :)
Na wheezy'm też żadnych problemów... A, że sid mi tam nie przeszkadza.
ArnVaker: oczywiście że Wheezy'ego :) . Zawsze jak się nauczę nazw poszczególnych gałęzi to te cholery wydają nowe stable i muszę się od nowa uczyć ;) .
ilin: bo mi teraz nie potrzebne. Neta po kablu używam tylko w domu, a następnym razem w domu będę na święta Wielkanocne. Do tego czasu sobie jądro spokojnie przejdzie do testinga i je zainstaluję podczas aktualizacji, które robię regularnie.
A nawiasem mówiąc sida mam cały czas podpiętego, tylko z niższym priorytetem niż testing. Na wszelki wypadek, bo czasem w sidzie są pakiety/wersje których akurat potrzebuję.