Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Użytkownik

Proszę o pomoc w zainstalowaniu drukarki Samsung ML-1520 pod debianem. Czy są jakieś ogólne zasady instalowania drukarek, czy też każdą z drukarek instaluje się inaczej?

Ojciec Założyciel
ML-1520 pracuje bez problemu pod linuxem.
Zainstaluj pakiety cups, foomatic.
Podłącz i uruchom drukarkę.
W przeglądarce wpisz:
localhost:631
Postępuj dokłądnie jak cię program poprowadzi przy dodawaniu drukarki.
Administracja -> dodawanie drukarki -> hasło roota ->...
Wydrukuj stronę testową.
Gotowe :)

Psuj

Splix masz zainstalowany?

Użytkownik

cups-a zainstalowałem i splix też, foomatic nie zainstalował się. Czy nie jest on przypadkiem instalowany razem z cups-em? Wydaje mi się, że foomatic widziałem przy pobieraniu pakietów przy instalacji cups-a. Po wejściu na localhost:631 i zalogowaniu się jako root zatrzymuje się na wyszukiwaniu drukarki. Załączanie i wyłączanie drukarki oraz wyjmowanie i wkładanie USB do gniazda też nic nie daje. Jakieś pomysły?
Przewinąłem stronę w dół (tę z wyszukiwaniem drukarki) i ręcznie zaznaczyłem drukarkę ML-1520, ale nic to nie dało. Przy próbach wydrukowania strony testowej pojawia się "no such device" czyli jednak nie widzi jej ;-(
Ostatnio edytowany przez puchatek (2011-02-20 18:13:32)

Palacz

Wyszukiwanie drukarki czasem trochę trwa, trzeba poczekać.
Cupsa raczej masz ale dla pewności pokaż
dpkg -l | grep cups
dpkg -l | grep foomatic
Użytkownik

X Printing System(tm) - server ii cups-client 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - client programs (SysV) ii cups-common 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - common files ii cups-driver-gutenprint 5.2.6-1 printer drivers for CUPS ii cups-ppdc 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - PPD manipulation utilities ii ghostscript-cups 8.71~dfsg2-9 The GPL Ghostscript PostScript/PDF interpreter - CUPS filters ii libcups2 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - Core library ii libcupscgi1 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - CGI library ii libcupsdriver1 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - Driver library ii libcupsimage2 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - Raster image library ii libcupsmime1 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - MIME library ii libcupsppdc1 1.4.4-7 Common UNIX Printing System(tm) - PPD manipulation library
ii foomatic-db 20100630-1 OpenPrinting printer support - database ii foomatic-db-engine 4.0.4-3 OpenPrinting printer support - programs ii foomatic-filters 4.0.5-6 OpenPrinting printer support - filters ii foomatic-filters-ppds 1:4.0.4-3 OpenPrinting prebuilt PPD files (dummy package)

Ojciec Założyciel
Przychodzi mi do głowy jeszcze pomysł z gniazdem USB. Drukarka powinna być podłączona do portu USB z tyłu komputera. Te gniazda z boku lub z przodu są bee.
=============edit==============
zainstaluj pakiet system-config-printer - będzie Ci łatwiej dodać i skonfigurować drukarkę.
Pakiet uruchom z konsoli jako root poleceniem: system-config-printer
Użytkownik

System-config-printer zainstalowałem, ale po uruchomieniu wyskakuje błąd runtimeError: could not create GdkCursor object i jeszcze coś takiego could not open display. Czy może to być spowodowane tym, że system instalowany był z monitorem CRT a ja obecnie pracuję na monitorze LCD? Jak z konsoli można skopiować np. odpowiedź systemu na polecenie?

Palacz

Błąd w sztuce.
Musisz go odpalić
gksu system-config-printer
z poziomu zwyklego użytkownika.
Potem sam poprosi o hasło i dopiero na roota wejdzie.
puchatek napisał(-a):
Jak z konsoli można skopiować np. odpowiedź systemu na polecenie?
Zaznaczasz tekst przyciskając lewym myszy i przesuwając po nim.
Wklejasz środkowym myszy.

Ojciec Założyciel
Błąd w sztuce.
mea culpa :)
Użytkownik

Wyskoczyło takie "coś":
No ID match for device usb://Samsung/ML-1520: MFG:Samsung;MDL:ML-1520;CMD:GDI; Using lsb/usr/splix/samsung/ml1520.ppd (status: 0)
Ogólnie drukarka wygląda na zainstalowaną, jest znacznik ustawienia jako domyślna, jednak po wyborze wydrukowania strony testowej w okienku stan wydruku dokumentu pojawia się stan jako oczekiwanie. Do wyboru mam sterowniki splix oraz foomatic/gdi. Może coś w ustawieniach jest nie tak? Przypuszczam, że będzie to jakiś drobiazg.

Ojciec Założyciel
Chyba się do Ciebie wybiorę :DD
Czy sobota pasuje ??
Użytkownik

Czas zakończyć ten wątek i otworzyć nowy ;-) Udało mi się w końcu zainstalować drukarkę. Coś mnie tknęło i przypomniałem sobie, że ktoś wspominał mi o problemach z drukarką spowodowanych kablem usb. Wymieniłem kabel na bardziej solidny (tzn grubszy z lepszym ekaranem) i od razu poszło. Drukarka pracuje prawidłowo zarówno na sterowniku Foomatic/gdi jak również na SpliX V. 2.0.0. Swoją drogą to trochę dziwne, że na wcześniejszym kablu usb z powodzeniem drukowałem pod windows xp na starym laptopie (jeszcze przez hub usb), a ze stacjonarnego z debianem nie poszło, chociaż podłączyłem jak sugerował Bodzio przez usb z płyty. Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.

Ojciec Założyciel
To dodam jeszcze małą ciekawostkę. Drukarki serii Hp 1018, 1020 też wymagały tego grubszego kabla, ale ...pod windowsem. Pod linuxem szły na czym popadnie :)