Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
marg1, nie wiem czy to kompresja obrazka tak rozwaliła czcionki, ale według mnie, to one są fatalne. Są rozmyte a zarazem postrzępione.
@Tomeku
Właśnie to samo miałem pisać. :) W tym wątku najlepiej wyszło jak to jest z tymi czcionkami... Każdemu odpowiada co innego. :D
@zbig
Chromium to w ogóle chyba ma jakiś swój świat. U mnie też czcionki w nim zawsze wyglądają inaczej niż w innych przeglądarkach.
Tomeku napisał(-a):
marg1, nie wiem czy to kompresja obrazka tak rozwaliła czcionki, ale według mnie, to one są fatalne. Są rozmyte a zarazem postrzępione.
W porównaniu do tego, co miałem, to one są zajebiste :)
Edit:
A skąd wziąć tego patcha celartype i jak to zrobić, bo coś szukałem i nie znalazłem, bo coś bym jeszcze pokombinował może....
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-02-19 08:46:52)
W przypadku Gentoo to po prostu włączenie flagi cleartype na ebuildzie cairo. Opcja niedostępna od wersji 1.10*.
A używacie mscorefonts? Z tymi czcionkami wygląda to jak dla mnie najlepiej. Co prawda nie ma tego rozmycia jak w cleartype, ale czcionki nie są postrzępione jak te standardowe.
tm napisał(-a):
A używacie mscorefonts?
Tak, ja mam prawie wszędzie Verdanę ustawioną, pochodzącą z tegoż pakietu właśnie. :)
Jacekalex napisał(-a):
??? - u mnie corefonts, rozdzielczość 125 dpi, najlepsze kształty - i w gnome jest ok szczegóły - skala szarości - lekki - RGB bez żadnych specjalnych patchy.
Zapiszę, dla potomności, ta verdama u mnie też nie wygląda tak fajnie jak u Arniego, a moze Arnie jakieś szczegóły poda, jak zrobił, że tak wygląda jak wygląda, bo ja tylko dokompilowałem te ebuildy, które mi brakowała wedle flag Jacekalex'a. Niby lepiej jest, ale chodzi o to generalnie, że mało która czcionka u mnie wygląda tłusto, dlatego jestem zmuszony ustawić takie trochę rozmyte, bo te nierozmywające się są znowu u mnie blade jak dupa albinosa...
Acha i 125 dpi to chyba też nie dam rady ustawić w KDE...
Potrzebuję tłustych, tzn nie tyle tłustych, co ciemnych czarnych cienkich i wyraźnych czcionek, po prostu, no to se w operze poradziłem z tym, bo jak któraś mi wyglądała za blado to sobie ustawiłem jako pogrubioną w FF tak nie da się zaś i miej tu świnio rozum, nie mam siły :)
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-02-19 12:07:29)
marg1 napisał(-a):
a moze Arnie jakieś szczegóły poda, jak zrobił, że tak wygląda jak wygląda
Ech, no cleartype przecież na Cairo 1.8. O to się ten wątek rozbija — żeby uzyskać to samo na Cairo 1.10. ;)
Ale ja mam cairo 1.10 czyli powinienem mieć to samo co przy cairo 1.8 plus cleartype patch?
marg1: Założyłem ten wątek, ponieważ nie mogę na Cairo 1.10 uzyskać takiego efektu jak na 1.8. ;) Gdybym wiedział jak to zrobić, to bym go nie zakładał...
Acha, :)
no to ja chyba zrobię downgrade tego cairo po prostu :)
ArnVaker napisał(-a):
marg1 napisał(-a):
a moze Arnie jakieś szczegóły poda, jak zrobił, że tak wygląda jak wygląda
Ech, no cleartype przecież na Cairo 1.8. O to się ten wątek rozbija — żeby uzyskać to samo na Cairo 1.10. ;)
I na dodatek rozchodzi się tylko o Debiana bo w Gentoo na cairo-1.10 są pięknie czcionki ;).
Co myślicie nad... zgłoszeniem błędu na BTS Debiana i masowe 'narzekanie(brakuje mi lepszego słowa;))' na jakość czcionek?
Może ktoś mądry, rozwijający(lub nie) Debiana powie coś ciekawego na ten temat.
No to tak wyglądają moje z cairo 1.10 na gentoo, a się Wam nie podoba...
Ostatnio edytowany przez marg1 (2011-02-19 14:33:51)
k4misiek napisał(-a):
I na dodatek rozchodzi się tylko o Debiana bo w Gentoo na cairo-1.10 są pięknie czcionki ;).
Tak? Jak ja sprawdzałem, to były tak samo paskudne. ;) Mam na myśli firefoxa głównie.
O wyświetlaniu niektórych dokumentów przez evince w Debianie to szkoda gadać. :)
marg1 napisał(-a):
No to tak wyglądają moje z cairo 1.10 na gentoo, a się Wam nie podoba...
Po kilku browcach byłyby ładne, bo teraz są strasznie poszarpane.
ArnVaker napisał(-a):
k4misiek napisał(-a):
Tak? Jak ja sprawdzałem, to były tak samo paskudne. ;) Mam na myśli firefoxa głównie.
O wyświetlaniu niektórych dokumentów przez evince w Debianie to szkoda gadać. :)
Ekhm byłem przekonany, że pod Gentoo jest u Ciebie okej a temat rozchodzi się tylko o Debiana.
W każdym razie, u mnie na 1.10 wygląda to tak:
gen2 k4misiek # eix -I x11-libs/cairo [i] x11-libs/cairo Available versions: 1.8.10!t 1.10.2-r1!t [M]~9999!t {X aqua cleartype debug directfb doc drm gallium glitz lcdfilter opengl openvg qt4 static-libs +svg xcb} Installed versions: 1.10.2-r1!t(18:20:13 13.02.2011)(X directfb opengl qt4 svg -aqua -debug -doc -drm -gallium -openvg -static-libs -xcb) Homepage: http://cairographics.org/ Description: A vector graphics library with cross-device output support
k4misiek@gen2 ~ $ eselect fontconfig list Available fontconfig .conf files ( * is enabled ): [1] 10-autohint.conf [2] 10-no-sub-pixel.conf [3] 10-sub-pixel-bgr.conf [4] 10-sub-pixel-rgb.conf * [5] 10-sub-pixel-vbgr.conf [6] 10-sub-pixel-vrgb.conf [7] 10-unhinted.conf * [8] 20-fix-globaladvance.conf * [9] 20-unhint-small-dejavu-sans.conf [10] 20-unhint-small-dejavu-sans-mono.conf [11] 20-unhint-small-dejavu-serif.conf [12] 20-unhint-small-vera.conf * [13] 25-unhint-nonlatin.conf [14] 30-metric-aliases.conf * [15] 30-urw-aliases.conf * [16] 40-nonlatin.conf * [17] 45-latin.conf * [18] 49-sansserif.conf * [19] 50-user.conf * [20] 51-local.conf * [21] 57-dejavu-sans.conf [22] 57-dejavu-sans-mono.conf [23] 57-dejavu-serif.conf [24] 60-latin.conf * [25] 60-liberation.conf [26] 65-fonts-persian.conf * [27] 65-khmer.conf [28] 65-nonlatin.conf * [29] 69-unifont.conf * [30] 70-no-bitmaps.conf * [31] 70-yes-bitmaps.conf [32] 80-delicious.conf * [33] 90-synthetic.conf *
Ostatnio edytowany przez k4misiek (2011-02-19 15:51:11)
mati75: Ten screen ma rozdzielczość 800x500, nic nie widać. ;)
OT: W ogóle sporo osób wrzuca ostatnio jakieś takie przeskalowane screeny, przeważnie z KDE, na których nic nie widać...
Z imageshack trzeba uważać, bo jak się nie nie odznaczy "Do not resize" to robi ze screenem co mu się tylko podoba. Screena marg1 trzeba zapisać na dysk, albo otworzyć nie w tej śmieszej ramce serwisu, wtedy nie ma zniekształceń, ale mimo wszystko czcionki na nim są okropne :D
Tomeku napisał(-a):
Screena marg1 trzeba zapisać na dysk, albo otworzyć nie w tej śmieszej ramce serwisu, wtedy nie ma zniekształceń
Można kliknąć prawym na obrazek i wybrać „pokaż obraz” czy coś podobnego (zależy od przeglądarki).
Minio, o to mi właśnie chodziło.
--------------
Dla chętny udostępniam moje pakiety libfreetype6 z patchami infinality:
libfreetype6_2.4.4
libfreetype6-dev_2.4.4v
I do tego .fonts.conf: >>link<<
Wersja dla i386. Dziwna nazwa wersji itp., ale działają. Za ewentualne szkody w systemie nie odpowiadam ;)
Z tego co teraz uwidziałem, mądrale, po 5 piwach, Wasze czcionki są dalej rozmyte, więc powiedzcie mi tylko jedno, jakże zrobić, ab moje czcionki były tak samo szlachetne jak Wasze, bo mam już zainstalowane wszystko, co tu było wymienione...
marg1 napisał(-a):
bo mam już zainstalowane wszystko, co tu było wymienione...
Wszystko poza Cairo 1.8 z patchem cleartype...
marg1 napisał(-a):
Z tego co teraz uwidziałem, mądrale, po 5 piwach, Wasze czcionki są dalej rozmyte, więc powiedzcie mi tylko jedno, jakże zrobić, ab moje czcionki były tak samo szlachetne jak Wasze, bo mam już zainstalowane wszystko, co tu było wymienione...
Powiedz mi czy na moich powyższych zrzutach czcionki wyglądają u ciebie okej?
Obserwując po raz kolejny twój zrzut, mam wrażenie, jakbyś miał ustawione czcionki bitmapowe dlatego są takie poszarpane.