Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Witam,
Poszukuję jakiegoś darmowego softu, który monitoruje proces instalacji wszelkiej maści oprogramowania i zapisuje to gdzieś w logach. Kto, kiedy, przede wszystkim CO i o której godzinie instalował na maszynie.
Coś a'la monitoring wykorzystywany np w kafejkach itp ale koniecznie free
Pozdrawiam
a same logi windowsa nie mogą być?
W XP było chyba tak PPM na "Mój komputer", wybierasz zakładkę "Zarządzaj" i później szukasz "Podgląd zdarzeń" -> tutaj masz systemowe, aplikacje itd
A znacie jakiś program do blokowania instalacji czegokolwiek na Win$hitach, co chodzi pod Win7 i xp, i pozwala na instalację/aktualizację tylko po podaniu osobnego hasła?
Program nie musi być darmowy, byle mógł być używany w firmie, a nie tylko w domu.
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-19 08:30:39)
Jacekalex konto z ograniczeniami, jeżeli chcesz coś zainstalować ppm na exe/msi i uruchom jako.
Konto z ograniczeniami może obejść każdy "drobiazg" korzystający z mało znanej luki w systemie.
A ile takich luk producent dodał, diabli wiedzą, na razie czytałem o dwóch.
Mnie chodziło o coś w stylu comodo-firewall - tam można spokojnie coś takiego zrobić w Defense+, tylko o ile w domu można tego używać gratis, to w firmach nie całkiem.
Z tego co wyczytałem w licencji, (prawnikiem z US nie jestem), tak to wygląda.
Dlatego interesujące jest to, aby rozjaśnić licencję w stylu, albo GPL i spokojna doopa, albo faktura i nie moja małpa, nie mój cyrk.
Bo od tych licencji, to Sędzia Trybunału Konstytucyjnego może ocipieć, a ja w ogóle prawnikiem nie jestem.
Zwłaszcza, jak coś jest napisane angielskim bełkotem prawniczym, a potem 10 tłumaczy daje 10 wersji tłumaczeń.
Jeśli do tego program zawiadamia co trzeba via/net - to zgadnijcie dzieci, kto oberwie w razie czego?
Pozdrawiam
;-)
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-19 09:18:18)
Konto z ograniczeniami może obejść każdy "drobiazg" korzystający z mało znanej luki w systemie.
Jeżeli chcesz ograniczyć możliwość instalowania osobie, która będzie potrafiła wykorzystywać mało znane luki w systemie to imho mija się z celem, podejrzewam że taka osoba zawsze znajdzie jakiś sposób ;). Jednak wyspecjalizowanego softu do tego nie znam.
Z tego co pamiętam z XP, to zwykły użytkownik i tak może wszystko zainstalować na swoim, np. na pulpicie. ;)
ArnVaker chyba nie bardzo, nawet na xp home wyskoczy info o braku uprawnień, chyba że piszesz o jakiś hakach
Pierwszy lepszy zaawansowany użytkownik weźmie jakieś rescue cd i sobie zresetuje hasło w razie potrzeby, nie będzie się bawił w czytanie o jakichś lukach. :)
Paad:
To raczej odpada, bo tam jest wszystko i nic. Każda pierdoła - błąd, komunikat itp a mi chodzi o to, że jak wejdę w soft to będzie mi w stanie pokazać jakie aplikacje pojawiły się od ostatniego logowania etc
BlackEvo napisał(-a):
Paad:
To raczej odpada, bo tam jest wszystko i nic. Każda pierdoła - błąd, komunikat itp a mi chodzi o to, że jak wejdę w soft to będzie mi w stanie pokazać jakie aplikacje pojawiły się od ostatniego logowania etc
To utwórz widok niestandardowy z tym co potrzebujesz poprzez odfiltrowanie lub rejestrowanie innych zdarzeń.
czadman napisał(-a):
Pierwszy lepszy zaawansowany użytkownik weźmie jakieś rescue cd i sobie zresetuje hasło w razie potrzeby, nie będzie się bawił w czytanie o jakichś lukach. :)
I właśnie m.in dlatego lepszy jest program w stylu Comodo - który ma osobne hasło, i solidnie pilnuje Win$hita.
Tylko z trochę jaśniejszą licencją, niż Comodo.
Ostatnio edytowany przez Jacekalex (2011-02-19 19:59:55)
W Windows 7 masz wbudowanego AppLocker - http://technet.microsoft.com/en-us/library/dd723678%28WS.10%29.aspx
Prevent users from installing and using unauthorized applications.