Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-15 17:24:18

eTo - Użytkownik

eTo
Użytkownik

Squeeze i konfiguracja sieci

Podczas instalacji nowego debiana mam taki problem:
Instalator konfiguruje automatycznie sieć, i niby twierdzi, że konfiguracja sieci zakończyła sie sukcesem, jednak nie znalazł domyślnej bramy oraz pyta, czy kontynuować bez włączonego routingu. Wybranie opcji 'nie" oraz ponowna próba konfiguracji daje taki sam rezultat, a po kontynuowaniu bez routingu, debian nie ściąga paczek z wybranego serwera lustrzanego. Znaczy się niby pobiera ich ok 500, jednak mi się wydaje, że są to raczej paczki z płyty, niż z sieci, bo juz w zainstalowanym systemie brakuje nawet sporej ilości aplikacji w porównaniu z tym co znajduje się po bezproblemowej instalacji na virtuaboxie.
Dokładnie taka sama sytuacja jest podczas instalacji z podłączonym pendrivem z niewolnym firmware.
I teraz co z takim fantem zrobić, żeby udało się wykonać pełną instalację?
Brakuje głównie narzędzi systemowych (pewnie raczej ich graficznych odpowiedników, bo pewnie wszystkie niezbędne narzędzia znajdują się na płycie jak mi się wydaje). Może i nie wielka strata, jednak mimo wszystko wolałbym je mieć w razie jakbym nie mógł się dogadać z konsolą.
Podczas instalacji lennego wszystko idzie i ściąga się bez problemu.

#2  2011-02-15 17:27:50

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: Squeeze i konfiguracja sieci

eTo napisał(-a):

Może i nie wielka strata

Ja bym powiedział, że żadna... Skoro po instalacji systemu wszystko działa, to doinstaluj po prostu co potrzebujesz, wszystko jest w repozytoriach. :)

#3  2011-02-15 17:35:13

eTo - Użytkownik

eTo
Użytkownik

To w takim razie jak dowiedzieć się jakich pakietów brakuje?
aptitude install <polska nazwa brakującej aplikacji podpatrzona z virtualboxa>    raczej chyba nie zadziała?

Edit:
Dzięki ArnVaker, teraz już wszystko działa :)
A na odchudzanie z balastu, przyjdzie jeszcze czas, jak już trochę lepiej będę wiedział co i jak z Debianem oraz co na prawdę mi się nie przyda ;)

Ostatnio edytowany przez eTo (2011-02-17 14:29:10)

#4  2011-02-15 17:46:41

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

eTo napisał(-a):

To w takim razie jak dowiedzieć się jakich pakietów brakuje?

Brakuje tych, których nie masz, a są Ci do czegoś potrzebne. Reszta to tylko balast, IMO najlepiej jest instalować podstawowy minimalny system, a potem dołożyć już po instalacji co komu potrzebne... Oczywiście możesz zrobić listę pakietów na tym "pełnym" systemie, np. tak:

Kod:

aptitude -F %p search '~i!~M' > lista

a potem sprawdzić co dodatkowo ma zostać zainstalowane, podkładając ją na "wybrakowanym" systemie:

Kod:

aptitude install `cat lista`

(jeżeli ma być bardzo szczegółowo tylko w celu sprawdzenia, to wystarczy samo ~i zamiast '~i!~M')

Stopka forum