Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!

Ogłoszenie

Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.

#1  2011-02-14 19:33:32

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

jak "to" zrobić bez xorg.conf?

Hi,

"Od zawsze" (w kilku linuxach) miałem w xorg.conf takie ustawienie

Section "InputDevice"
    Identifier  "Keyboard0"
    Driver      "kbd"
    Option        "XkbModel" "pc105"
    Option        "XkbLayout" "pl,pl,ru"
    Option        "XkbVariant" "qwertz,,"
    Option        "XkbOptions" "grp:alt_shift_toggle"
EndSection

Dzisiaj zainstalowałem Debian 6.0 w VBox 4.0.2.

Za żadną cholerę nie mogłem dostać nie tylko potrójnego układu jak wyżej, ale nawet zwykłej klawiatury maszynistki (qwertz) pomimo zmian ustawień w /etc/default/keyboard. Jakby ktoś przybił gwoździami ten cholerny "układ programisty". Nie pomagały żadne ustawienia i dpkg-rekonfiguracje.

Zawsze korzystałem z systemów ustawionych na en_US.UTF-8, więc tak zrobiłem i tym razem.

Jakieś sugestie?

Debian 6.0  bez klawiatury maszynistki i układu pl, pl (qwertz) (rosyjski można pominąć) jest dla mnie bezużyteczny.

Uszanowanie

#2  2011-02-14 19:50:35

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

Re: jak "to" zrobić bez xorg.conf?

A czemu musi być bez xorg.conf? To że go standardowo nie ma nie znaczy, że nie możesz go sobie utworzyć... Możesz też utworzyć plik w stylu /etc/X11/xorg.conf.d/keyboard.conf i tam wrzucić ustawienia klawiatury. Co do dpkg-reconfigure keyboard-configuration czy też ręcznej zmiany ustawień w /etc/default/keyboard, to o ile dobrze pamiętam niezbędny jest restart systemu żeby weszły one w życie.

kilka przykładów: https://wiki.archlinux.org/index.php/Xorg#Example:_ … _5920G_Laptop

#3  2011-02-14 20:28:53

ilin - Palacz

ilin
Palacz

Ja tylko dorzucę że mam w xorg.conf  sterownik evdev bo na kbd coś mi tam nie działało.

Problemy rozwiązujemy na forum nie na PW -> Niech inni na tym skorzystają.
Polski portal Debiana

#4  2011-02-14 20:29:35

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

ArnVaker napisał(-a):

A czemu musi być bez xorg.conf?

xorg.conf istnieje, aż tak źle z Debianem to nie jest. ;-)

ArnVaker napisał(-a):

...Co do dpkg-reconfigure keyboard-configuration czy też ręcznej zmiany ustawień w /etc/default/keyboard, to o ile dobrze pamiętam niezbędny jest restart systemu żeby weszły one w życie.

No, właśnie o tym nie pomyślałem. W końcu zawsze poprawiałem X-y, a nie konsolę _i_ X-y za jednym razem, jak obecnie (nie mylę się? - gdzieś to wyczytałem...).

Dzięki, jutro spróbuję raz jeszcze, gdyż skasowałem "drania" (nie znoszę "usprawnień" wymagających habilitacji....). Dam znać jak poszło.

Szanowanie

#5  2011-02-14 22:18:16

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

P2O2 napisał(-a):

Dam znać jak poszło.

Już jestem... Tak, jak powiedziałeś - system musiał być przeinstalowany.

Konfiguracja /etc/default/keyboard poniżej działa i przełącza! Hurrrra!

Kod:

XKBMODEL="pc105"
XKBLAYOUT="pl,pl"
XKBVARIANT="qwertz,"
XKBOPTIONS="grp:alt_shift_toggle"

W xorg.conf nie trzeba dokonywać żadnych zmian. System wraz z aplikacjami przetestowałem już poprzednio, więc zaraz zainstaluję na dysku.

A zawsze sprawdzam, gdyż używam:

1. en_US.UTF-8 (system MUSI być po angielsku, bo używam angielskich wersji aplikacji - niestety, polskie tłumaczenia tych ostatnich są "od Sasa, do Lasa"),
2. klawiatury  maszynistki,
3. OpenOffice.org3 z OpenOffice, a nie z repo Debiana,
4. Javę z Sun/Oracle, a nie "otwartą" protezę z Debiana (lub innych dystrybucji),
5. flash x64 (bez 32 bitowej emulacji itp głupot),
6. "zamknięty" sterownik ATI do Radeon HD 4200 (wlutowany w płytkę) z AMD.

Tej ostatniej opcji nie testowałem, gdyż byłem z Debianem w VBox na Scientific Linux 5.5 x64, gdzie VBox podsunął sterownik z InnoTek Systemberatung GmbH (konkretnie vboxvideo). Firmy znanej mi jeszcze z czasów IBM OS/2 5.0 i kolejnych, która robiła jeden(!) sterownik do wszystkich GPU według własnej, nowatorskiej techniki.

Uszanowanie wszystkim.

#6  2011-02-14 22:30:13

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

P2O2 napisał(-a):

Konfiguracja /etc/default/keyboard poniżej działa i przełącza! Hurrrra!

:)

P2O2 napisał(-a):

3. OpenOffice.org3 z OpenOffice, a nie z repo Debiana,

Z czystej ciekawości... Dlaczego, czegoś Ci w tym z repozytorium brakuje?

P2O2 napisał(-a):

4. Javę z Sun/Oracle, a nie "otwartą" protezę z Debiana (lub innych dystrybucji),

Kod:

amidala / # aptitude search sun~njava6
p   ia32-sun-java6-bin                                                     - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (32-bit)                               
i A sun-java6-bin                                                          - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture dependent files)         
p   sun-java6-demo                                                         - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6 demos and examples                         
p   sun-java6-fonts                                                        - Lucida TrueType fonts (from the Sun JRE)                                        
p   sun-java6-javadb                                                       - Java(TM) DB, Sun Microsystems' distribution of Apache Derby                     
p   sun-java6-jdk                                                          - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6                                            
i A sun-java6-jre                                                          - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture independent files)       
i   sun-java6-plugin                                                       - The Java(TM) Plug-in, Java SE 6                                                 
p   sun-java6-source                                                       - Sun Java(TM) Development Kit (JDK) 6 source files

W Debianie są różne wersje javy, ta o której piszesz znajduje się w sekcji non-free głównego repozytorium.

P2O2 napisał(-a):

Pakiet flashplugin-nonfree pobiera natywną wersję 64bit bezpośrednio ze strony Adobe. Kombinacje z pluginem w wersji 32bit (nspluginwrapper itp.) były potrzebne tylko kiedy Adobe w ogóle nie dostarczał wersji 64bit. Na szczęście te czasy już minęły. :)

#7  2011-02-14 23:06:28

P2O2 - Gość

P2O2
Gość

Z czystej ciekawości... Dlaczego, czegoś Ci w tym z repozytorium brakuje?

Wręcz przeciwnie, dlatego wracam. :)

Ale kiedy poprzednio używałem Debiana do szału doprowadzało mnie wciskanie na siłę wszelkich możliwych zależności i mnożenia bibliotek ponad miarę. Np. nie miałem drukarki, ale developer oczywiście wiedział ode mnie lepiej czego mi trzeba. Ta swoista "kultura" chłopców-debianowców wychodziła mi już bokiem. Poza tym, mam takie wrażenie, że wtedy preferowane były wszelkie rozwiązania typu "open" - często na siłę, byle tylko stworzyć "czysty" system. Dotyczyło to m.in. Javy, jak i chyba gnasha (miał zastąpić flasha). Mogę się jednak mylić, możliwe również, że czegoś nie doczytałem, albo przeoczyłem. W międzyczasie zmieniłem komputer na nowocześniejszy i ograniczenie pamięci oraz mocy procesora przestały mieć takie znaczenie, Chociaż tamte czasy były niezłą szkołą optymalizacji system(u/ów).

Kod:

p   ia32-sun-java6-bin                                                     - Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (32-bit)                               
...

Nie używam systemów 32 bitowych na 64 bitowym sprzęcie. To już nie te czasy. A przy okazji kolejny kwiatek. Widziałem w VBoxie, że ktoś z Debiana powpieprzał mi trochę 32 bitowych bibliotek (o "trochę" za dużo). Kolejny przykład debianowej maniery brania kontroli nad moim systemem przez ich programistów. Z tego powodu zawsze instaluję z netinst.iso w minimalnej konfiguracji, a potem doinstalowuję co potrzeba (tym razem nie dość uważnie, na szczęście to był tylko test).

P2O2 napisał(-a):

Pakiet flashplugin-nonfree pobiera natywną wersję 64bit bezpośrednio ze strony Adobe. Kombinacje z pluginem w wersji 32bit (nspluginwrapper itp.) były potrzebne tylko kiedy Adobe w ogóle nie dostarczał wersji 64bit. Na szczęście te czasy już minęły. :)

Jeszcze wczoraj bym nie uwierzył.. :) Do niedawna dystrybucje wpychały 32 bitowe wersje plus emulacje. Nawet wtedy, gdy Flash x64 był już opublikowany (nota bene do dzisiaj jest w wersji "experimental"). Stąd brała się potrzeba oddzielnego instalowania.

No dobra, jutro zainstaluję już na dysku i zobaczę jak ta "szóstka" wygląda.

Uszanowanie

#8  2011-02-14 23:43:00

ArnVaker - Kapelusznik

ArnVaker
Kapelusznik

P2O2 napisał(-a):

Ale kiedy poprzednio używałem Debiana do szału doprowadzało mnie wciskanie na siłę wszelkich możliwych zależności i mnożenia bibliotek ponad miarę. Np. nie miałem drukarki, ale developer oczywiście wiedział ode mnie lepiej czego mi trzeba. Ta swoista "kultura" chłopców-debianowców wychodziła mi już bokiem.

Podejrzewam, że to przez automatyczną instalację pakietów "polecanych", która jest domyślnie włączona. W Debianie są twarde zależności, pakiety polecane przez dany pakiet oraz pakiety sugerowane. Wyłącz instalowanie z automatu polecanych i będzie o wiele lepiej, np.:

Kod:

APT::Install-Recommends "false";
APT::Install-Suggests "false";

do pliku /etc/apt/apt.conf (musisz go utworzyć, standardowo go nie ma).

P2O2 napisał(-a):

Poza tym, mam takie wrażenie, że wtedy preferowane były wszelkie rozwiązania typu "open" - często na siłę, byle tylko stworzyć "czysty" system.

Tak jest... Tak wygląda sekcja main repozytorium Debiana. "Czysty" jest system, sam instalator, a nawet dystrybucyjne jądro Linux. Jednak dostępne są też sekcje non-free (oprogramowanie niewolne) oraz contrib (oprogramowanie wolne, jednak w jakiś sposób zależące od niewolnego).

P2O2 napisał(-a):

Kod:

p   ia32-sun-java6-bin
...

Nie używam systemów 32 bitowych na 64 bitowym sprzęcie. To już nie te czasy.

Gdzie tutaj widzisz problem? To, że w repozytorium dostępna jest 32-bitowa wersja javy nie znaczy przecież, że musisz ją instalować. ;) A są pewnie tacy, którzy do czegoś akurat takiej wersji potrzebują... Osobiście wersji 32-bitowej nie potrzebuję i nie mam:

Kod:

amidala / # dpkg -l |grep java
ii  java-common                          0.40                            Base of all Java packages
ii  sun-java6-bin                        6.23-1                          Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture dependent files)
ii  sun-java6-jre                        6.23-1                          Sun Java(TM) Runtime Environment (JRE) 6 (architecture independent files)
ii  sun-java6-plugin                     6.23-1                          The Java(TM) Plug-in, Java SE 6

P2O2 napisał(-a):

Widziałem w VBoxie, że ktoś z Debiana powpieprzał mi trochę 32 bitowych bibliotek (o "trochę" za dużo). Kolejny przykład debianowej maniery brania kontroli nad moim systemem przez ich programistów. Z tego powodu zawsze instaluję z netinst.iso w minimalnej konfiguracji, a potem doinstalowuję co potrzeba (tym razem nie dość uważnie, na szczęście to był tylko test).

Też tak instaluję... i 32-bitowych bibliotek nie mam żadnych. :) Zatem można i to bez żadnych kombinacji. Naturalnie jeżeli będziesz chciał zainstalować skype czy wine na którym cokolwiek da się uruchomić (na wersji 64bit AFAIK mało co działa), to biblioteki 32bit będą Ci potrzebne.

P2O2e napisał(-a):

Do niedawna dystrybucje wpychały 32 bitowe wersje plus emulacje. Nawet wtedy, gdy Flash x64 był już opublikowany (nota bene do dzisiaj jest w wersji "experimental").

Flash 64bit dla Linuxa był już od dawna, jednak w lipcu/sierpniu zeszłego roku został wycofany i przez kilka miesięcy trzeba było używać wersji 32bit (lub przestarzałej dziurawej wersji 64bit). Obecnie wersja 64bit wróciła, jednak tak jak mówisz, oficjalnie jest to wersja rozwojowa.

Stopka forum