Nie jesteś zalogowany.
Jeśli nie posiadasz konta, zarejestruj je już teraz! Pozwoli Ci ono w pełni korzystać z naszego serwisu. Spamerom dziękujemy!
Prosimy o pomoc dla małej Julki — przekaż 1% podatku na Fundacji Dzieciom zdazyć z Pomocą.
Więcej informacji na dug.net.pl/pomagamy/.
Strony: 1
Witam, umieściłem skrypt w katalogu /etc/cron.daily/ i cron go nie wykonuję nie mam pojęcia dlaczego jeżeli wywołam skrypt w terminalu bezpośrednio wykonuje swoje zadanie.
Wpisując w terminalu: /etc/init.d/cron start dostaję komunikat zwrotny: Starting periodic command scheduler: crond failed!
Wpisując w terminalu: /etc/init.d/cron start dostaję komunikat zwrotny: Starting periodic command scheduler: crond failed!
A nie powinno być przypadkiem
/etc/init.d/cron restart
? Bo z tego co wiem cron jest już uruchomiony, zresztą po zapisie do crona czegokolwiek, dostajesz informację że cron dodał nowe zadanie.
Po wpisaniu
/etc/init.d/cron restart
wyskakuje:
Restarting periodic command scheduler: crond.
z tego wnioskuję że działa, ale czemu nie wykonuje skryptu dodam tyko że plik skryptu wrzuciłem do ww katalogu i nie robiłem nic innego.
// Edit
Już chyba wiem plik miał rozszerzenie .sh a nie powinien mieć rozszerzenia zmieniłem poczekam na efekty
Ostatnio edytowany przez napus (2011-02-13 21:48:34)
A
chmod +x skrypt.sh
zrobił?
Domyślnie skrypty z /etc/cron.daily wykonywane są o 6:25 - zobacz co masz wpisane w /etc/crontab. Masz o tej godzinie włączony komputer?
Jak napisał poprzednik skrypt musi mieć prawa do wykonywania.
Informacja o niewykonaniu skryptu przez cron powinna być /var/log/syslog.
To serwer dedykowany, cron odpalił skrypt o 2011-02-14_06h25m działa spoko temat do zamknięcia, dzięki za zainteresowanie.
Strony: 1